Onderzoekers hergebruiken frituurolie van McDonalds als grondstof voor 'filament' 3D-printers

21 reacties

De Universiteit van Toronto zocht een kosteneffectief materiaal voor gebruik als grondstof in 3D-printers, en opvallend genoeg schoot McDonald's te hulp.

Het frituurvet dat McDonald's gebruikt is namelijk prima te gebruiken als grondstof voor bepaalde projecten waar de Canadese universiteit mee bezig is. Onderzoeker Andre Simpson kocht in 2017 een 3D-printer om custom onderdelen te maken om organismen in leven te houden bij gebruik van een nmr-spectrometer. De printmethode maakt gebruik van licht om de vloeistof om te zetten in een vaste stof. De hars die de 3D-printer nodig had is met een prijs van al snel meer dan 500 euro per liter erg duur, en voor experimenten waarbij grote hoeveelheden hars benodigd zijn is een zo laag mogelijke prijs voor het 'filament' is dus van groot belang.

Na wat onderzoek naar het hars bleek dat de commerciële substantie vergelijkbaar is met de molecuulstructuur van de vetten in frituurolie. Blijkbaar was het moeilijkste gedeelte het zoeken van een grote hoeveelheid gebruikte olie - elke fastfoodketen in de omgeving wees het aanbod af. McDonald's was echter zo vriendelijk om het afval dat de keten produceerde wel af te geven, waardoor het team een bron had voor een vergelijkbare substantie voor een fractie van de prijs - Simpson schat dat het voor 30 dollarcent per liter kan worden overgenomen.

Het team heeft met succes als test een vlinder kunnen printen, met details van slechts 100 micrometer in doorsnee. Een ander belangrijk voordeel van de olie is dat het biologisch afbreekbaar is. In zonlicht wordt de olie ook een vaste stof, wat van pas kan komen bij bijvoorbeeld het ter plaatse op laten drogen van de geprinte onderdelen. Het onderzoek dat Simpson en zijn tien studenten publiceerden is te vinden in de database van ACS Sustainable Chemistry & Engineering. Inmiddels is het vinden van interessante manieren om substanties zoals frituurolie te hergebruiken bijna een sport te noemen, er verschijnen wel vaker interessanten manieren om dit opnieuw te gebruiken.

Bron: University of Toronto

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*