AMD 5nm-Zen 4 en 'next-generation' Instinct-GPU's komen in 's werelds krachtigste supercomputer

32 reacties

AMD heeft aangekondigd dat het samen met HP Enterprise de leverancier wordt van een nieuwe supercomputer voor het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië. Met een totale rekenkracht van meer dan 2 exaflops moet het krachtiger zijn dan de 200 snelste supercomputers van het moment bij elkaar.

Hij krijgt de naam 'El Capitan' en zal de bestaande Sierra-supercomputer vervangen. Deze installatie maakt gebruik van IBM's Power9-chips en Nvidia Volta-gpu's en werd in 2018 in gebruik genomen. Het is na Frontier de tweede exascale-supercomputer waar AMD een contract voor heeft weten te ontvangen. Frontiers rekenkracht piekt op ongeveer 1,5 exaflops en verbruikt hierbij 30 megawatt aan elektriciteit. El Capitan moet gemiddeld 16 keer zo snel zijn als Sierra. Ook de nieuwe versie zal worden ingezet in het simuleren van explosies van kernwapens.

Hij zal gebruikmaken van de nog niet aangekondigde Zen 4-architectuur, in combinatie met ook nog onbekende Radeon Instinct-kaarten. Het stroomverbruik zal flink hoger zijn dan dat van Frontier, maar het zal onder de 40 megawatt worden gehouden. Helaas weten we nog erg weinig over deze producten, en aangezien Zen 3 ook nog aangekondigd moet worden is het geen verrassing dat de supercomputer pas in 2023 operationeel moet zijn.

Het is ook nog onduidelijk hoeveel kabinetten er ingezet zullen worden. Wel weten we dat de processors gebruik zullen maken van een derde generatie van AMD's Infinity Fabric-technologie. Net als bij AMD's huidige producten moet het hiermee mogelijk zijn om maximaal vier gpu's aan één cpu te knopen, AMD claimt hiervoor de latency tussen de verschillende chips verder te verder te hebben verminderd en de bandbreedte tussen de chips te hebben verbeterd. Interessanter is wellicht dat de nieuwe interconnect het mogelijk moet maken om het geheugen dat de verschillende chips kunnen aanspreken met elkaar te delen.

Bron: AMD

« Vorig bericht Volgend bericht »
0