AMD bespreekt RDNA 2 en nieuwe architectuur voor compute

38 reacties

Op zijn Financial Analyst Day heeft AMD enige details over zijn aankomende RDNA 2-architectuur voor videokaarten vrijgegeven. RDNA 2 gaat de basis vormen voor de tweede serie Navi-producten — die 'Navi 2X' worden genoemd, tegenover 'Navi 1X' voor de bestaande modellen. Deze serie bevat minimaal één kaart die 'compromisloos 4k-gamen' mogelijk moeten maken. Daarmee wordt waarschijnlijk gedoeld op 'Big Navi'.

Met RDNA 2 wil AMD grote stappen maken, om zo ook het hoogste segment van de markt aan te kunnen spreken. Een belangrijk onderdeel hiervan is een verbetering in de performance per watt, iets waarin het bedrijf een stap van 50 procent ten opzichte van RDNA 1 wil maken. Dit wil het bereiken door onder andere de ipc te verbeteren, maar ook door kloksnelheden te verhogen en optimalisaties voor powermanagement door te voeren.

Dat er hardwarematige ondersteuning voor raytracing zou komen in RDNA 2 was een soort publiek geheim: bijvoorbeeld Microsoft heeft er al meerdere malen over gerept tijdens het bespreken van zijn Xbox Series X. AMD zelf bevestigt het nu ook, en stelt dat de continuïteit qua architectuur tussen consoles en pc's de integratie van raytracing moet versnellen.

Opvallend genoeg lijkt het bedrijf de '7nm+'-architectuur die in eerdere roadmaps bij RDNA 2 werd getoond vervangen te hebben met simpelweg '7nm'. AMD spreekt nog wel van 'een verbeterde versie van 7nm', maar mogelijk wordt daarmee dus niet TSMC's 7nm+ bedoeld. In deze roadmap is  verder voor het eerst RDNA 3 te zien, geproduceerd op een niet nader gespecificeerde nieuw procedé.

CDNA: Aparte architectuur voor datacentra

Ook heeft AMD aangekondigd dat het werkt aan een aparte graphics-architectuur voor compute-toepassingen. CDNA is daarmee een soort tegenhanger van RDNA: één krijgt optimalisaties zaken als machine learning en high performance compute, de ander richt zich op voor gaming relevantere zaken. AMD neemt de 7nm-variant van Vega, die we kennen van de Radeon VII en Radeon Instinct MI50 / MI60 als startpunt: vanaf die laatste GCN-generatie gaat CDNA zijn eigen pad nemen.

Hoe extreem de verschillen tussen RDNA 2 en CDNA 1 op architectureel niveau zijn is niet duidelijk. Beide moeten later dit jaar op de markt verschijnen, maar verder is er vooral over CDNA weinig bekend. Wel geeft AMD aan flink in te zetten op zijn Infinity Fabric, dat omgedoopt wordt naar 'Infinity Architecture'. De twee CDNA-versies die op de roadmap staan brengen beide een nieuwe generatie van dit interconnect met zich mee, wat de communicatie tussen cpu's en/of gpu's flink moet verbeteren. Hiermee wil AMD de schaalbaarheid van zijn datacenterproducten ophogen.

Bron: AnandTech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0