[Pro] Amazon Graviton2-serverchip op ARM-basis maakt sterke indruk in review

11 reacties

Amazon's Graviton2, de tweede-generatie serverprocessor van het bedrijf die eind vorig jaar werd onthuld, lijkt een echte bedreiging te zijn voor x86-servers. AnandTech kreeg de kans om een m6g-instantie met de chip aan de tand te voelen, en zag dat er zowel qua prijsstelling als pure prestatiekracht een hoop te zeggen valt voor de Arm-cpu.

In de review werd de 64-koppige Amazon-chip getest tegen EC2-instances met een AMD Epyc 7571 (Zen 1) en een Xeon Platinum 8259CL-opstelling (Cascade Lake) van Intel. Te zien is dat de Arm Neoverse N1-architectuur een forse stap maakt: de single-thread prestaties van de Graviton2 zijn in veel gevallen vergelijkbaar aan zijn x86-concurrentie. In sommige tests gaat de Amazon-chip er zelfs met de winst vandoor, terwijl ook zichtbaar is dat de Graviton1 nog een ruime achterstand had.

Single-threaded resultaten.

Wat multi-threaded prestaties betreft is het beeld ook rooskleurig, maar hier moeten wel kanttekeningen bij geplaatst worden. De 64-core Graviton2 wordt tegen cpu's met minder cores getest, wat hem inherent een voordeel geeft. Instances met AMD's nieuwe Epyc Rome-chips met 64 cores zijn nog niet beschikbaar, wat een belangrijk stukje concurrentie uit de grafieken houdt.

Desondanks kan de vergelijking wel degelijk gemaakt worden met de x86-processors, bijvoorbeeld vanuit een waardeperspectief. Zo kost de geteste Graviton2-server 2,46 dollar per uur, waar de AMD-server $ 2,75 kost en je voor de Intel-instance $ 3,81 per uur moet aftikken. En dan is te zien dat je voor een dubbeltje op de eerste rang zit: vaak geeft de m6g-instance de beste performance van alle opties, voor de laagste prijs. De schaling naar hogere core-counts is echter niet altijd geweldig, iets wat volgens AnandTech te wijten zou kunnen zijn aan het relatief kleine L3-cachegeheugen (32 MB).

Multi-threaded scores in SPECfp2017.

Al met al lijkt Amazon met de Graviton2 een indrukwekkende serverchip neer te zetten. Concurrentie heeft het echter wel: naast de genoemde AMD Rome-processors is ook Ampere in aantocht, met een Arm-server die wel 80 cores aan boord moet krijgen.

Bron: AnandTech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*