Intel combineert geïntegreerde GPU met discrete AMD-chip voor (bijna) gratis extra prestaties

7 reacties

Intel heeft een groot aantal presentatieslides uit de doeken gedaan, die het oorspronkelijk van plan was te onthullen op de Game Developers Conference die vorige week plaats had moeten vinden. Uit deze slides blijkt dat de chipmaker onder andere werkt aan een manier om de rekenkracht van zowel discrete gpu's als de geïntegreerde grafische chip te combineren bij het werken aan een enkele taak.

Het was al mogelijk om de igpu te gebruiken voor het versnellen van bepaalde taken zoals in Adobe Premiere Pro, maar dit ging nog steeds niet om het gebruiken van twee gpu's voor dezelfde taak. Daar moet in de toekomst verandering in komen, een proof-of-concept van Intel genaamd 'multi-adapter with integrated and discrete gpus' heeft namelijk wel dit als doel. Een deel van het project is via Github openbaar gemaakt.

Een deel van het werk dat de discrete chip aan de hand van de execution units (Intels benaming voor shader processors) uitvoert kan zo naar de eu's van de igpu worden verschoven. Dit idee is niet nieuw, in feite kwam Microsoft al met een dergelijk principe onder het Explicit Multi-Adapter-programma, toen DirectX 12 en Direct3D 12 (D3D12) uitkwamen. De chipmaker heeft ook een synchronisatietool ontwikkeld, genaamd 'Intel Command Queue Throttle'. Hiermee moet het mogelijk zijn om asynchrone gpu's synchroon te laten draaien.

Intel heeft met deze software een geïntegreerde HD 530 van een Core-processor met de Skylake-architectuur weten te combineren met een RX 480 van AMD. In de D3D12nBodyGravity-test van Microsoft heeft het met deze combinatie 4 miljoen deeltjes weten te simuleren. We hebben verder geen details over de prestaties, maar van deze simulatie weten we dat 4 miljoen deeltjes ongeveer 64 MB aan geheugen innemen.

Intel zegt dat de igpu een enkele frame voor een deel kan renderen, het kan om de zoveel frames één volledige frame renderen of er kan gebruikgemaakt worden van checkerboard rendering. Andere mogelijkheden zijn het verwerken van schaduwen, AI-toepassingen, mesh deformation en physics-berekeningen. De pcie- en geheugenbandbreedte vormen hierbij de flessenhals, het is daarom belangrijk om zo min mogelijk berekeningen die veel van het geheugen en de pcie-bus zullen vragen via de geïntegreerde chip te verwerken. Al met al moet deze manier voor bijna 'gratis' extra prestaties zorgen, aangezien veel Intel-cpu's standaard zijn voorzien van een igpu.

Bronnen: Tom's Hardware, TechPowerUp

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*