TrendForce verwacht eerdere daling in NAND-geheugenprijzen dan verwacht door coronavirus

1 reactie

Marktanalist TrendForce verwacht dat de gemiddelde verkoopprijzen van nand-geheugenproducten eerder zullen dalen dan verwacht, als gevolg van de coronapandemie. In de tweede helft van dit jaar moet de daling inzetten, mogelijk al in het derde kwartaal.

Het virus zal eerst in het tweede kwartaal (dat start in april) zorgen voor een flinke deuk in de voorraad. Daardoor zouden de prijzen van chips voor met name server-ssd's tijdelijk ongeveer 5% kunnen gaan stijgen tot aan het einde van het tweede kwartaal. Dit zou voor een deel worden veroorzaakt doordat fabrikanten van eindproducten een buffer op willen bouwen wat de chipvoorraad betreft, aangezien het virus met gemak een chipfabriek lam kan leggen en zodoende de voorraad kan slenken. Tegelijkertijd lijken de prijzen van consumentenproducten met het geheugen juist te gaan dalen, doordat de vraag is ingestort.

De kans is groot dat deze lage vraag zou ook in de tweede helft van dit jaar laag blijft, doordat de economie mogelijk moeite heeft om weer genoeg aan te trekken. De totale groei van het aantal verkochte bits zou over het gehele jaar genomen met 30% groeien. Deze combinatie moet zorgen voor lagere prijzen voor wafers en uiteindelijk hierdoor voor ssd's en andersoortige producten met nand-flashgeheugen - een indicatie voor deze mogelijke daling geeft het helaas niet. Naast nand bevindt ook de winstgevendheid van de totale productie van dram-chips, zonnepanelen, laptops, displays, smartphones en auto's zich in gevaarlijk vaarwater.

Bronnen: TrendForce (1), (2)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*