Techie bewijst dat Windows 10 op 192 MB RAM kan draaien

28 reacties

Microsoft vereist 1 GB aan systeemgeheugen om de 32-bit-versie van Windows 10 operationeel te krijgen (en te houden), maar een Twittergebruiker genaamd Sakura Nori (@0xN0ri) heeft bewezen dat het besturingssysteem ook kan draaien op minder dan een vierde van dit minimum.

192 MB bleek namelijk genoeg te zijn om het os stabiel te houden. Om precies te zijn is er gebruik gemaakt van x86 32-bit-versie van Windows 10 Pro 1909, via een Virtualbox-vm van Oracle. Ze begonnen met het verlagen van het beschikbare geheugen naar 512 MB, de helft van wat Microsoft officieel vereist. Nadat dit werkte wisten ze het terug te schalen tot 256 MB, maar bij het verder verlagen naar 128 MB crashte het systeem. 192 MB werkte blijkbaar wel.

Tom's Hardware schrijft contact te hebben gehad met de gebruiker, die slechts 16 jaar oud zou zijn. Veel konden ze niet met het systeem; alleen Taakbeheer, de Command Prompt en Windows Verkenner konden worden geopend. Daarna was er nog slechts 15 MB over. Het page-bestand had een grootte van 2,8 GB. De prestaties waren ook niet al te best - het duurde drie minuten voordat het systeem met een Intel Core i5-8400 en een harde schijf op 7200 rpm opgestart was. In ieder geval vonden de jonge onderzoekers het een 'leuk experiment'.

Met 140 MB (links) werkte het systeem ook al, maar LoginUI.exe, wat nodig is om op te starten, werkte al niet meer.

Bronnen: Sakura Nori (Twitter), Tom's Hardware

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*