'Mediatek speelt al sinds 2016 vals in smartphonebenchmarks' - Update

29 reacties

Het is al vaker in het nieuws gekomen dat smartphonemakers hun toestellen op hogere snelheden laten draaien als er bepaalde benchmarksoftware wordt gedraaid, iets waar telkens met de nodige controverse op wordt gereageerd. Techsite Anandtech heeft het sterk vermoeden dat chipmaker MediaTek - die heel wat smartphonemerken voorziet van soc's - over het algemeen vals speelt in smartphonebenchmarks.

Dat vermoeden is opgedoken door een vergelijking van de Oppo Reno 3 Pro en de gewone Reno 3. De Pro-variant is uitgerust met een Helio P95 soc, terwijl de gewone Reno 3 voorzien is van de nieuwere en Dimensity 1000L soc, eveneens van MediaTek. De P95 loopt twee generaties achter en moet het doen met twee Cortex-A75 cores vergeleken met de vier A77-cores van de Dimensity. Ook het feit dat de oudere chip sneller presteert, zelfs met het helft aantal cores, is op z'n minst opmerkelijk te noemen. De gebruikte benchmark was PCMark.

De techsite besliste dan om een zogenaamde stealth versie van de benchmarksoftware te installeren, zodat de telefoon niet kan weten welke app er wordt gedraaid. Daarin bleek al snel dat de resultaten van de P95 een goede 30% lager liggen, soms zelfs met uitschieters tot 75% trager.

Na verder onderzoek bleek dat de Helio P95-smartphone was voorzien van een "sports mode", daarvan zijn verwijzingen teruggevonden in de firmware. Diezelfde verwijzingen zijn aanwezig in heel wat toestellen van merken als Realme, Xiaomi en Sony, waarbij sommige toestellen zelfs dateren uit 2016. Een firmware update voor de Reno 3 Pro verborg deze verwijzingen, maar het vals spelende karakter van de soc bleef aanhouden.

MediaTek zelf heeft intussen een statement uitgebracht over de bevindingen van AnandTech. Daarin ontkennen ze het benchmarkgedrag van hun chips niet, en vinden ze dat de tests representatief zijn voor de volledige performance van een soc. Bovendien deelt het bedrijf een steek uit naar hun 'key competitor', waarbij vermoedelijk Qualcomm wordt bedoeld. MediaTek claimt namelijk dat enkele van hun chipsets op exact dezelfde manier te werk gaan in benchmarks.

Update 14-04-2020 11:30

We ontvingen vandaag onderstaand statement van Oppo:

In early February, our tests found that the benchmark scores of the Reno3 Pro 4G handset were abnormal. Following a thorough examination, on February 14th, we removed the benchmark list and begun internal software testing.

We fixed the abnormal benchmarking issue and an OTA update was pushed out to handsets on March 6th. The OTA version number was: CPH2035PU_11.A.08_0080_202003010045. All handsets with this OTA update should produce the correct benchmarking scores

Following the discrepancy from ANANDTECH’s own benchmarking tests published on April 8th, we re-tested Reno3 Pro and the results indicated that handset’s benchmark scores are normal. The test results are as follows:

·        Antutu Benchmark Test on OTA Version before and after March 6th:

·         PCMark Benchmark Test on OTA Version before and after March 6th:

We have since been in touch with ANANDTECH to share the above context and rest results, and are working with them to identify further any discrepancies. If there are more updates, we will inform you as soon as possible.

Bron: AnandTech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*