Gerucht: Google stoomt eigen ARM-chip voor smartphones en Chromebooks klaar

5 reacties

Volgens Axios zou Google werken aan een eigen processor - en dit keer zou het niet gaan om een AI-accelerator voor in met name datacentra, maar om een chip voor smartphones en Chromebooks.

Veel weet de nieuwssite niet te melden, maar wel schrijft het dat het gaat om een chip die op 5 nanometer gebakken moet worden en de codenaam 'Whitechapel' zou dragen. Ook weten we dat hij ontworpen zou zijn in samenwerking met Samsung, bij wiens foundry de chip gemaakt moet worden. De chip heeft 8 cores, en moet ook hardware integreren die geoptimaliseerd moet zijn voor Google's machine learning-technologieën - net zoals bepaalde delen van de hardware in de Pixel 4-toestellen. Er moet ook een 'always-on-gedeelte' in de chip zitten dat overweg kan met Google Assistant.

Momenteel werkt Google samen met Qualcomm, van wie het zijn Snapdragon-chips in veel van de Pixel-producten stopt. We zijn inmiddels wel gewend dat grote bedrijven hun eigen chips willen maken, zo volgt Apple al een flink aantal jaren die route, en ook onder meer Amazon en Alibaba heeft deze stap genomen. Al blijft het voor die laatste twee op dit moment nog bij serverchips. Toch is Google hierbij bijzonder, omdat de verkopen van Google's producten waarin je deze chip zou verwachten - de Pixel-producten, waar inmiddels ook Chromebooks onder moeten vallen - niet significant genoeg zijn om er een door Google zelf gemaakte chip in te stoppen. De zoekgigant lijkt dus te mikken op véél hogere verkoopcijfers. Axios denkt wel dat een Chromebook met een dergelijke chip voorlopig nog toekomstmuziek zal zijn.

Bron: Axios

« Vorig bericht Volgend bericht »
0