GlobalFoundries gaf mogelijk 7 nanometer op voor ontwikkeling fotonica

5 reacties

De Amerikaanse chipfoundry GlobalFoundries is ontstaan als spin-off van de chipfabrieken van AMD, om in 2014 de fabrieken van IBM daar aan toe te voegen. Met die tweede overname kwam een grote stapel aan patenten omtrent fotonica mee. Volgens een rapport van Forbes is de foundry van plan om hier mee verder te gaan.

In augustus van 2018 werd duidelijk dat GloFo stopte met de ontwikkeling van 7 nanometer, omdat de kosten voor ontwikkeling en productie te groot werden om op de schaal van de chipmaker winstgevend te blijven. Dat was een gedurfde stap; de vraag naar zuinige, kleine en high-performance-chips is groter dan ooit, en de goedkopere productieprocessen zullen stapsgewijs steeds kleiner worden. Forbes viel op dat er bij de deal met IBM meer dan 16.000 patenten rondom fotonica naar GlobalFoundries gingen.

Deze nieuwe markt is nog allesbehalve uitontwikkeld en verzadigd, en de foundry zou 7 nm en kleinere nodes volledig hebben laten vallen voor deze techniek. In fotonica wordt licht gebruikt als gegevensdrager in plaats van elektriciteit, en omdat licht in de gebruikte gegevensdragers veel minder weerstand ondervindt dan elektronen kunnen hiermee extreem efficiënte chips worden gemaakt.

Er schijnt vooral veel gebruikt gemaakt te worden van de kennis rondom netwerktechnieken voor hoge snelheden, waarbij gebruik gemaakt wordt van fotonica en glasvezeltechnieken. Het heeft in 2016 al producten ontwikkeld waarmee over een afstand van 10 kilometer een bandbreedte van 40 Gb/s kon worden bereikt. In 2017 is samen met Ayar Labs een chip ontwikkeld die met behulp van fotonica de bandbreedte kon vertienvoudigen en het een vijfde van het stroomverbruik ten opzichte van een vergelijkbare chip. In 2018 was het mogelijk om data te versturen met 100 Gb/s per golflengte, goed voor maximaal 800 Gb/s. Vorig jaar heeft de foundry voor DARPA een chiplet samen met een Intel-chip voor supercomputers gemaakt, dat we inmiddels kennen als het Photonics in Package for Extreme Scalability-project.

GloFo fotonica producten

fotonica ontwikkelingen

Bron: Forbes

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*