Nooit uitgebrachte Intel Skylake-X Core i5-7660X duikt op

2 reacties

Op het internet zijn afbeeldingen opgedoken van een processor die Intel nooit uitgebracht heeft - de Core i5-7660X. Wie dat achtervoegsel nog kent, weet dat het om de Skylake-X-generatie gaat van zo'n drie jaar geleden. Het zou de enige Core i5 geweest zijn op dit platform.

Het komt niet vaak voor dat er een processor opduikt die nooit te koop is geweest. Deze Core i5-7660X is dan ook redelijk uniek. Intel bracht in 2017 Skylake-X uit als hedt-platform. Deze chips kregen een groter aantal PCIe-lanes, 28 stuks, en bijvoorbeeld een quad-channel geheugencontroller. Het goedkoopste model hiervan was de Core i7-7800X met zes cores en hyperthreading. Specifiek dit model had een maximale kloksnelheid van 4,0 GHz, maar ook bij andere modellen gold een maximum van 4,5 GHz.

Qua hardware lijkt de i5-7660X sterk op de wél uitgebrachte i7-7800X, maar dan zonder hyperthreading. Dat betekende minder threads, maar tegelijk ook een hogere kloksnelheid. Naar verluidt was de i5-7660X zelfs tot 5,0 GHz gegaan, wat nog 500 MHz hoger is dan alle andere Skylake-X-chips. Daarmee was het potentieel een interessante chip geweest. Waarom Intel de processor nooit uitgebracht heeft blijft onduidelijk.

Intel kwam destijds wel met Kaby Lake-X. Dat waren een Core i5 en Core i7 met vier cores, die in principe niet veel meer te bieden hadden dan reguliere Core-processors. Zo was de geheugencontroller hier 'gewoon' dual-channel en ontbraken de extra PCIe-lanes. Een echte Skylake-X Core i5, zoals de 7660X, is dus nooit te koop geweest.

Lees ook: Intel Core i9 7900X Skylake-X & Core i7 7740X Kaby Lake-X review: paniekvoetbal met resultaten


Bron: Tom's Hardware

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*