Toetsenbord bevat 20.000 keer meer microben dan een toiletbril

41 reacties

Terwijl we uit alle macht proberen om genoeg afstand te bewaren is het wel erg gemakkelijk om te vergeten wat andere oorzaken zijn om ziekteverwekkers over te brengen. Er blijken namelijk veel meer plekken te zijn waar kwaadwillende organismen graag nestelen.

Het nadeel van veel moderne apparaten is dat alle activiteit op een erg klein oppervlakte geconcentreerd wordt, CBT Nuggets heeft een aantal van deze apparaten op een rijtje gezet. Een gadget dat zeker Hardware Info-lezers maar al te graag gebruiken dat erbovenuit springt is het toetsenbord. De oude, vertrouwde ramplank heeft namelijk 3,543 miljoen colony-forming units per vierkante inch. Dat betekent dat er 3,5 miljoen bacteriekiemen op een erg klein oppervlak (een vierkante inch) zitten. Dat is zelfs meer dan je smartphone, die een kiemgetal van 1,6 miljoen moet hebben. Dit zal vermoedelijk voor een deel komen doordat het oppervlak van veel smartphones (in ieder geval het display) veel gladder is - veel bacteriën kunnen zich daardoor moeilijker hechten.

overzicht broedplaatsen

Muizen blijken een stuk minder vatbaar te zijn voor ziekmakers, in ieder geval de geteste elektronische variant - en dat terwijl je een muis juist met je gehele hand vastpakt. Toetsenborden raak je over het algemeen alleen maar aan met je vingertoppen. Trackpads blijken het minst goed bacteriën over te brengen, met slechts 810 cfu per vierkante inch. De meest efficiënte broedplaats blijkt een elektronische ID-badge te zijn, die met 4,6 miljoen bacteriën de show stal. Dat is 243 keer zoveel als een speeltje voor huisdieren. Het toetsenbord had opmerkelijk genoeg meer dan 20.000 keer meer bacteriën dan een toiletbril.

Ook het soort bacteriën op de apparaten is bekend; op een toetsenbord bestaat namelijk 38% uit gram-positieve bacteriën, en 34% bestaat uit gram-negatieve bacillen die sneller resistent kunnen zijn tegen antibiotica en kwaad kunnen doen. Wel moeten we benadrukken dat de genoemde voorwerpen alléén zijn getest op bacteriën, en niet ook op virussen.

uitleg bacterien ID badge

toetsenbord smartphone

Bron: CBT Nuggets

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*