[Pro] Microsoft gaat TPM 2.0-chip en Secure Boot vereisen voor volgend Windows Server-OS

10 reacties

Microsoft heeft via zijn blog bekendgemaakt dat het een vereiste gaat worden om tpm 2.0 en zijn secure boot-functionaliteit aan te hebben staan in de volgende grote Windows Server-versie.

De vereisten gaan volgens de softwaremaker gelden voor zowel bare-metalservers, als voor virtual machines via Hyper-V en voor hypervisors van derde partijen. Secure boot en tpm 2.0 'worden fundamentele bouwstenen voor de beveiliging van Windows Server en moeten zorgen voor een sterkere basisbeveiliging voor systemen in het ecosysteem', volgens Microsoft. De eerste softwarepakketten die deze vereisten zullen hebben zullen na 1 januari 2021 geïntroduceerd worden.

Met secure boot kan het besturingssysteem veilig opstarten doordat bijvoorbeeld rootkits niet het opstartproces kunnen ondermijnen - een zeer fundamentele eigenschap voor de beveiliging van servers. Het nut van tpm 2.0 mag ook niet onderschat worden: onder andere Microsofts eigen Bitlocker-software maakt gebruik van tpm 2.0. Het nadeel van deze maatregelen is dat bepaalde systemen mogelijk niet voldoen aan deze vereisten om over te stappen naar de eerstvolgende Windows Server-versie. Microsoft heeft daarom een 'additional qualification certification-programma' opgezet om klanten te helpen met het identificeren van systemen die voldoen aan de vereisten.

Microsoft vereisten TPM2 Secure Boot

Bron: Microsoft

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*