Philips Momentum 558M1RY ligt deze maand in de winkels: 55 inch console gaming monitor voor €1299

29 reacties

Op een online-event heeft Philips vandaag bekendgemaakt dat zijn nieuwe Momentum 558M1RY, die al eerder werd getoond op Gamescom en IFA, binnenkort in de winkels ligt. Volgens het merk zou het zelfs nog deze maand zover moeten zijn. De adviesprijs van het 55 inch scherm voor console gamers bedraagt 1299 euro. Het merk introduceerde en passant een kleinere nieuwe Momentum-monitor en lichtte een tipje van de sluier op over toekomstige modellen.

Momentum 558M1RY

De Momentum 558M1RY is zoals eerder aangekondigd gebaseerd op een voor tv's ontworpen va-paneel van 55 inch. Het 4K-scherm is voorzien van een edge-lit local dimming backlight met het relatief grote aantal van 144 dimming-zones. De meest geavanceerde monitor in de huidige Momentum-lineup, de Philips Momentum 436M6 van twee jaar geleden, had er nog maar 32. Dankzij de relatief fijnmazige local dimming, de hoge piekhelderheid (maximaal 1200 nits) en het brede kleurbereik (95 procent van DCI-P3) wordt een goede hdr-weergave mogelijk, ondersteund door het Vesa DisplayHDR1000-label.


De Momentum 558M1RY zoals we 'm eerder zagen op Philips' stand op IFA.

Ook aan het geluid is bij de Momentum 558M1RY gedacht. Onder het scherm zit een bijgeleverde 40 W soundbar van Bowers & Wilkins. Twee tweeters, twee luidspreakers voor de middentonen en één baswoofer brengen 2.1-geluid voort. Naar verluidt heeft deze soundbar ook een 'standalone mode' waarmee hij kan werken zonder dat het beeldscherm aan hoeft te staan. Mocht je toch liever een koptelefoon willen gebruiken, dan kan dat via de 3.5 mm-aansluiting. Bluetooth heeft deze monitor niet.

De Momentum 558M1RY ondersteunt AMD Freesync Premium Pro met een bereik van 48 Hz tot 120 Hz. Het scherm moet volgens Philips een zeer lage inputlag bieden: gemiddeld 2,4 ms vertraging over hdmi (4K/60 Hz) en zelfs maar 1,5 ms vertraging over DisplayPort (4K/120 Hz). Ter vergelijking, snelle televisies van dit moment bieden zo tussen 10 en 20 ms input lag in de game-modus. Niet aanwezig is een strobing backlight of black frame insertion-functie om bewegend beeld scherper te laten lijken, wat veel televisies tegenwoordig wel bieden. Je voorziet het paneel van beeld via de drie hdmi 2.0-ingangen of de displayport 1.4-ingang. Via de hdmi-aansluitingen blijft de maximale resolutie bij de volledige 120 Hz-refreshrate beperkt tot 2560 x 1440. De bandbreedte van hdmi 2.0 vormt hier een beperking. Hoewel er enkele tv's zijn die via hdmi 2.1 wél al 4K/120 Hz invoer ondersteunen, kunnen die niet met hedendaagse videokaarten op de maximale resolutie en refreshrate worden gebruikt, omdat er nog geen videokaarten zijn met hdmi 2.1. Om die reden kan de Momentum 558M1RY met zijn displayport 1.4-ingang (wat televisies meestal niet hebben) ook voor pc-gamers interessant blijken. Een vierpoorts usb 3.0-hub en de genoemde koptelefoonaansluiting ronden het aansluitingengamma af.

Ten opzichte van een televisie beschikt de Momentum 558M1RY uiteraard niet over een tuner en ook niet over smart tv-functionaliteit (wat de eerdere 'BFGD'-schermen wel hadden). Wel zijn er een aantal andere extraatjes van Philips' televisietak geleend. Zo komt de Momentum met een afstandsbediening en ook met Ambiglow, wat we bij Philips-televisies kennen als Ambilight. Aan de achterzijde van de tv zitten aan drie kanten leds die meekleuren met de beeldinhoud. Opvallend is dat er ook een aantal functies van de monitortak zijn overgenomen die je normaal niet (noodzakelijk) op een tv aantreft, zoals een 'low blue light'-modus, een beloofd flikkervrije werking van het backlight en een stand voor uniformiteitscompensatie.

De Momentum 558M1RY zou nog voor het einde van deze maand in de winkels moeten liggen. De adviesprijs van het scherm bedraagt 1299 euro.

Momentum 278M1R

De Momentum 278M1R is een wat bescheidener model, zowel qua grootte als qua specificaties. Dit scherm is gebaseerd op een 27 inch 4K-paneel dat gebruikmaakt van de ips-techniek. Dat belooft een lager contrast te bieden, waarbij Philips ook niet heeft geïnvesteerd in local dimming of een hoge maximale piekhelderheid. Het scherm is daarmee hooguit 'hdr ready', al zou er door ondersteuning voor een breed kleurbereik (89 procent van AdobeRGB) in ieder geval nog iets van verschil moeten zijn met standaard sdr-content.

Net als de grotere 558M1RY beschikt de 278M1R over een 'Ambiglow'-effect, bij dit scherm aan alle vier zijden aanwezig. Een soundbar is er niet bij, wel een setje simpele 5W-speakers. De refreshrate van dit paneel komt uit op 60 Hz en over adaptive sync wordt bij dit scherm geen melding gemaakt. In tegenstelling tot het grotere scherm staat de Momentum 278M1R op een hoogte verstelbare voet. De aansluitingen zijn gelijk: drie keer hdmi 2.0 en éénmaal displayport 1.4, alsmede een 4-poorts usb 3.0 hub.

De Momentum 278M1R komt iets later uit dan het grotere model. Zo eind juli mogen we het scherm in de winkels verwachten, voor een adviesprijs van 449 euro.

Nieuwe Momentum-modellen met HDMI 2.1

De derde Momentum-monitor die Philips vorig jaar al liet zien - de 328M1R - ontbrak dit keer helaas in de presentatie, maar daarvoor was een goede reden. De fabrikant liet weten dat het de introductie van dit scherm heeft uitgesteld om te wachten op een 4K 144 Hz-paneel (eerder werd het scherm nog met een 120 Hz-paneel aangekondigd). Daarmee zouden ook hdmi 2.1-aansluitingen nodig zijn.


Ook de Momentum 328M1R was al te zien op IFA.

Beide Momentum-monitoren die deze zomer verschijnen beschikken nog over hdmi 2.0, maar de volgende generatie Momentum-schermen die rondom de jaarwisseling op de markt moet komen, zal wel over hdmi 2.1 beschikken, zo liet Philips alvast weten. Tot die nieuwe reeks behoren naast de 328M1R ook nieuwe 27 inch en 55 inch modellen met een hogere refreshrate dan de 558M1RY en 278M1R. Dat moet mooi samenvallen met de release van de volgende generatie consoles, de Xbox Series X en Playstation 5.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*