Sponsored: Jullie 55 ergste wifi-rampen

18 reacties

Dit zijn jullie 55 wifi-rampen! Slechte wifi kan voor problemen zorgen. Als Murphy eenmaal binnen is gekomen dan slaat hij altijd venijnig toe en wordt de ellende alleen maar groter. We waren benieuwd naar de problemen die jullie hebben ervaren en hebben vorige week gevraagd om ze aan ons toe te sturen. Om eens en voor altijd afscheid te nemen van deze problemen is ASUS ZenWiFI dé oplossing. Niets voor niets kreeg dit product onlangs een Hardware Info Ultimate Award toegekend.

In deze uitzending van Hardware Info video zie je alles over de mogelijkheden en prestaties van ASUS ZenWiFi

Een van de onderstaande pechvogels krijgt binnenkort een set opgestuurd om van de problemen verlost te zijn. We hebben de 55 leukste inzendingen verzameld en die vind je hieronder. Mocht je zelf nog grotere ellende hebben meegemaakt, plaats ze dan in de reacties onder dit artikel. De winnaar van de actie is nummer 22 geworden en nu maar hopen dat Oma voortaan storingsvrij gebeld kan worden.

1 WiFi-nood

Elke keer als mijn vriendin bij mij thuiskomt is het altijd supergezellig en leuk. Dit willen we natuurlijk zo houden en zo niet dan zit er ergens een kreuk. Het gaat vaak goed en we hebben samen hebben veel plezier.Tot dat er een obstakel komt en dan komt er wat getier. Bij haar thuis met het Corona virus was niet altijd de beste optie. Dus naar mijn huis was al snel de eerste actie. Huiswerk van school moest gemaakt worden, microsoft teams was hierbij nodig. Maar snel kwamen de problemen naar boven. De router was echt net een oven. Teams valt uit en de informatie dus ook. Mijn vriendin kijkt naar me toe en uit haar oren komt rook. Ik heb het weer gedaan terwijl ik er niks aan kan doen. Ik moet wel oppassen zo direct vliegt er een schoen. Wifi versterken is graag iets wat ik zou willen doen. Nu is de drempel alleen nog wat poen. Mijn vaste pc opgeven terwijl ik die zelf graag wil gebruiken. Is iets wat ik liever wil toch wil ontduiken. Nu is er een mooie actie op hardware info. En het liefst schreeuw ik tegen me vriendin BINGO  

2 Lola

Mijn wifi signaal is zo slecht dat zelfs mijn pet Lola-Lily ervan moet huilen. Nu we met zijn allen thuis werken en het tropisch weer is, had ik al een heerlijk escape plan naar de balkon gepland. Maar helaas is ons wifi signaal niet sterk genoeg, nu zit ik binnen met uitzicht op mijn kat Lola die heerlijk aan het zonnen is op mijn balkon oase. Af en toe kijkt ze me door de raam aan en tikt ze op de raam....miauw. Ik heb haar blik nog niet ontcijferd, is het een blik van medelijden of lekker puh ;) En wanneer mannetjelief en ik beiden een Webex-overleg hebben en de kids ook nog eens huiswerk hebben of nog erger willen gamen dan is de wifi zo sloom als een schildpad, alsof we een huisdier erbij hebben. Het wordt hoog tijd dat we mijn huidige wifibox met pensioen sturen en lekker op de balkon zetten naast Lola :P  

 

3 Meest gênante sollicitatiegesprek

Sinds de intelligente lockdown zitten mijn vriendin en ik samen opgesloten in een huis. Iets wat voor ons bij voorbaat al enorm wennen is, omdat zij voorheen altijd door haar studies veel van huis was. Recentelijk had mijn vriendin een zangexamen van het conservatorium, precies op hetzelfde moment dat ik een sollicitatiegesprek had. Dus ik zocht een plek waar ik ongestoord het gesprek kon voeren. Probleem was, voor haar examen had zij de beste connectie nodig om het beste geluid en beeld dat mogelijk was over te streamen. Dus we hadden de router vlakbij haar kamer gezet. Terwijl ik een connectie nodig had voor het sollicitatiegesprek via Zoom, waarbij ik hoopte niet gestoord te worden door een luide aria. Consequentie was dat ik op een kleine afstand op een toilet (beste geluidsisolatie) zat om het gesprek te voeren. Waarbij een virtuele achtergrond niet werkte omdat dan het beeld weg viel. Meest gênante sollicitatiegesprek ooit.

4 Ramp en ergernis

Mijn internetverbinding is soms een échte ramp, en 1 brok ergernis.Het valt vaak uit of is soms méga-traag, en dit op de meest - voor mij - cruciale momenten: • Nog snel een betaling uitvoeren (anders ben ik te laat), ik wil het bevestigen, en dan internet weg. • Een serie bekijken, en de cliffhanger zien aankomen... In volle spanning wachten... en dan... alles weg, want verbinding is verbroken. Grrrr. • In volle stress een taak afwerken, het voor de deadline willen indienen.. Nog net op tijd... Yes.... Maar, dat is buiten mijn internetverbinding gerekend. Karma, je moest maar op tijd begonnen zijn! • Promoties... Bestel voor een bepaald uur, en krijg deze géweldige korting... U raadt het al... Verbinding plots héél traag, bijgevolg promotie weg, waardoor ik het dubbele moest betalen. • De eerste tien die mailen, winnen een ticket voor Rock Werchter! Joepie, ik had in enkele seconden al mijn mailtje klaar... Maar, ook toen stak de verbinding een stokje voor... Toen ik mijn mailtje uiteindelijk kon verzenden, was ik al grandioos te laat. • En nog zovéél meer zulke voorbeelden!

5 Uitvallend internet

Al zolang ik weet is de wifi in mijn huis super traag, met maar liefst een download snelheid van tussen de 5 tot 6 mb per seconden met beetje geluk is het downloaden van games echt een hel. Bij grote downloads is het zelfs zo erg dat ik de download laat lopen in mijn slaap. Verder valt het internet bijna dagelijks uit en moet ik de router resetten (stekker uithalen en na 30 seconden weer in doen) om weer verbinding te kunnen maken met het internet. Sinds kort geleden een poweline adapter gekocht en zelfs het netwerk van zulke klein adaptortjes is beter dan van de router zelf. Graag hiio uj dat get net de ZenWiFi-set de meeste problemen zijn opgelost. Want het is vreselijk als je minstens 3 tot 4 uur moet wachten tot de download klaar is, of dat je midden in een intensief en competitief potje eruit wordt gegooid omdat je internet het begeeft.

6 Geen pretje

Goede avond met genoegen lees ik op uw interessante site dat r testers voor de wifi routerset gezocht worden Ik heb zeker interesse en heb een ziggo wifi waarmee ik nauwelijks op de eerste etage kan thuiswerken Tijdens online werkten in Word docs gaat t typen zo langzaam dat regelmatig pas na 10 seconde de geschreven zit pas in beeld komt dan en dat gemiddeld 10 keer in een uur dat is geen pretje Dus dan maar weer in woonkamer zitten aan tafel met zn tweeën dat is dan met teams gesprek niet echt werkbaar Ik ben zeer benieuwd naar een dergelijk wifi topper oplossing die betrouwbaar en snel is.

7 Hoe pappa ze helpt

Voor Corona werkte ik 1 dag in de week vanuit huis. Dat deed ik gezellig aan de keukentafel. Koffie en koek bij de hand, met de poes vechten om de muis en de modem weggemoffeld achter de tv-kast. Wanneer de overheid besloot om de scholen te sluiten, sloot ons kantoor ook. Geen probleem voor een bedrijf dat wereldwijd SaaS oplossingen verzorgt aan de zorgsector. Omdat we een blije meid van 2 hebben en een baby van 2 maanden, ben ik naar zolder verbannen. Helaas is de modem van Ziggo niet sterk genoeg om een stabiele verbinding te garanderen. Het komt dan ook regelmatig voor dat de verbinding even wegvalt. Niet ideaal als je werkzaamheden voor 95% in de cloud plaatsvinden of wanneer je met collega's of klanten via Teams probeert te overleggen. Ik ben dus die collega die op het scherm de robot-dance doet. Ook tijdens demo’s wanneer we op de shortlist staan voor een RFP. Waarom niet een kabel naar boven trekken? De kabel om de modem aan te sluiten komt op een vreemde plek het huis binnen, namelijk midden in de woonkamer en niet in de meterkast. Om de modem uit het zicht te plaatsen heeft deze altijd achter de TV-kast gestaan. Geen probleem als je aan de keukentafel zit, maar niet zo ideaal als je op zolder aan het werken bent. Om toch een goede verbinding te hebben moet de modem tegenwoordig op de TV-kast staan. Alleen willen we niet dat de modem altijd zichtbaar is. Bijvoorbeeld als er bezoek is of, omdat het weekend is. Daarom plaatsen we de modem regelmatig weer achter de tv-kast. Dat komt de verbinding niet ten goede als ik weer aan het werk moet. Meerdere keren per week 'schreeuw' ik dan ook naar beneden of de modem weer op de kast gezet kan worden of dat de modem iets verplaatst moet worden. Onze grote meid vindt het helemaal te gek als ze papa mag helpen en is mijn vaste verlengstuk geworden. Maar zelfs zij raakt er langzamerhand verveeld van.

8 Ach, een paar minuutjes

Ik zat rustig wat te gamen en wat muziek te luisteren totdat ik geen wifi problemen had. Ik dacht ach het zal na een paar minuutjes wel terug zijn, maar dat was het niet. Men broer kwam na 5 tal min in mijn kamer om te vragen wat er aan de hand was. Ik zei dat ik het wist en dat ik als het niet snel is opgelost dat ik is ging zien wat er aan de hand was. Na een tijdje hadden wij nog altijd niks. Dus ik dacht vervolgens het vokgende: Ik start de moden terug op. Na dat de moden/router opgestart had ik nog steeds geen internet. Ik vond het al raar en ik dacht van dat er misschien iets fout is gelopen met de configuratie van het toestel of dat er iets is foutgelopen. Dus ik had het toestel in factory reset gezet en na een tijdje zag ik dat alle lichtjes brande behalve het lichtje dat aangeeft dat we internet hebben. Toen dacht ik van ik kijk nog op het toestel zelf via mijn pc, maar zonder eenige geluk kon ik niks vinden dat er fout kon gaan. Vervolgens dacht ik van ik bel naar mijn provider omdat dat meerdere keren in een maand gebeurd. Ik zocht naar het nummer van mijn provider en toen zag ik dat ik 10 min te laat was om nog contact mee op te nemen. Ik dacht in men eigen dat het wel uiteindelijk van zelf zou ophouden. Maar na 4 uur te wachten zonder bereik en internet heb ik het opgegeven en ben ik gaan slapen. Sindsdien heb ik nog altijd last van dat het internet plots random uitvalt zonder een rede(ik denk dat het een hardware probleem is maar mijn provider zegt dat er niks aan de hand is). Ik heb al een paar keer gebeld met mijn provider en ze gingen vervolgens een technieker opsturen. Daar is nooit iets van gekomen en heb mij er nu bij neer gelegd, en gedacht van hier steek ik mijn moeite niet meer in. Tot zover mijn verhaal en op de dag van vandaag is er nog niks veranderd.

9 kids en mama

Ik ben een alleenstaande mama met 3 kinderen die leven van hun tablet en gameconsoles... Gevolg 4 personen (ikzelf ben ook wel een klein beetje verslaafd ) die dikwijls op hun 'kaskes' zitten in een kleine ruimte is niet altijd even aangenaam. Geregeld komt de vraag wie er nog wifi heeft of dat ik de rekening wel betaald heb Buiten de living waar de router staat is de ontvangst niet al te best en hebben we toch wel een paar plaatsjes gevonden waar het nog doenbaar is... Alhoewel dat je geregeld een tablet door de lucht ziet gaan om toch maar een beter signaal te ontvang

10 Router uit de oertijd

Ik heb al het afgelopen jaar erg veel problemen gehad met mijn wifi, Ik heb een wifi router (sinds de oertijd) van een onbekend merk. Dus het is wel logisch dat hij er na 6 jaar steeds meer begint te haperen. Hij valt zodanig geheel uit en de wifi is (wanneer hij het wel doet) erg instabiel. Als je hem aanraakt is hij ook best warm. Onze oplossing hiervoor is dat we de router er regelmatig uittrekken, maar na een tijd ben je het ook wel zat. Wij moeten een nieuwe router! Alleen we weten nog niet welke. Ik voelde me al aangetrokken to een gamerouter. (aangezien die goede en stabiele prestaties levered). Tot op een moment dat een kennis van mij dit bericht doorstuurde, Dus hier ben ik dan! Mijn verhaal met jullie delen. Ik hoop dat dit verhaal mij een kans heft gegeven om een betere wifi te winnen En zeker in deze corona dagen!

11 gsm in de keuken

Ik heb al het afgelopen jaar erg veel problemen gehad met mijn wifi, Ik heb een wifi router (sinds de oertijd) van een onbekend merk. Dus het is wel logisch dat hij er na 6 jaar steeds meer begint te haperen. Hij valt zodanig geheel uit en de wifi is (wanneer hij het wel doet) erg instabiel. Als je hem aanraakt is hij ook best warm. Onze oplossing hiervoor is dat we de router er regelmatig uittrekken, maar na een tijd ben je het ook wel zat. Wij moeten een nieuwe router! Alleen we weten nog niet welke. Ik voelde me al aangetrokken to een gamerouter. (aangezien die goede en stabiele prestaties levered). Tot op een moment dat een kennis van mij dit bericht doorstuurde, Dus hier ben ik dan! Mijn verhaal met jullie delen. Ik hoop dat dit verhaal mij een kans heft gegeven om een betere wifi te winnen En zeker in deze corona dagen!

12 Woezel en Pip

Als verse vader van een 8 maanden oude baby zoek je elke mogelijke manier om de kleine rustig te krijgen, gelukkig werkt dit erg goed met filmpjes van Woezel en Pip. Maar: wij wonen zelf strak tegen de Duitse grens aan waar het gsm-netwerk niet zo sterk is en omliggend zijn er veel Wifi netwerken aanwezig waardoor er verdrukking ontstaat en een verdrietige baby die haar vriendjes niet kan zien. Beste hardware.info team, jullie zullen deze papa, mama en vooral de kleine meid erg blij maken met deze Wifi set waardoor wij s ‘avonds gezellig met ons 3en Woezel en Pip kunnen kijken en onze kleine meid met een glimlach in bed kunnen leggen.

13 Brand!

Op de nacht van 12 tot 13 april is mijn woning en het onderstaande pand in brand gevlogen. Omdat ik op zee werk was ik gelukkig niet thuis. Op zee heb ik al last van moeilijk internet bereik en dat is thuis blijkbaar niet veel beter tenzij ik een ethernet kabel er in druk. Van de router thuis is uiteraard niets meer over. Ik woon daarom tijdelijk bij familie maar daar is het internet ook om te huilen. Ik vind het fijn om video's te streamen (Amazon Prime Video, Netflix) en online multiplayer games te spelen. Helaas met enorm veel packet loss omdat het signaal drie verdiepingen omhoog moet. Ik kan hier echt pislink van worden als ik door het hele scherm heen rubberband. Een ethernet kabeltje door de vloeren heen prikken gaat wat te ver. Ik merk dat in de woning van mijn familie het wifi bereik behoorlijk slecht is en ik wil dit niet alleen voor mijzelf maar ook voor hen verbeteren. Ik heb geprobeerd om range extenders en powerline adapters te gebruiken maar het mocht niet baten.

14 Masterproef

Ik ben een laatstejaars student industrieel ingenieur. Hiervoor moest ik een masterproef maken en deze presenteren, echter door Covid-19 werd dit voor de eerste keer van thuis uit georganiseerd. De link voor skype for business, waarmee de presentatie moest uitgevoerd worden, stond een uurtje op voorhand klaar. 3 kwartier voordat de presentatie zou moeten plaatsvinden valt ineens het internet uit in heel het huis. Ik snel 3 verdiepen naar beneden om te gaan checken waaraan dit kon liggen. In de kelder aangekomen deed de router niets meer, geen enkel lampje brandde er nog en was niet te resetten. In de zekeringkast was er ook niets te zien qua gesprongen zekeringen en dergelijke dus er was ook geen stroomstoring. Na verdere controle van de router zelf kwam ik tot de conclusie dat de voedingskabel kapot was. Rondom de draad stonden kleine vreemde markeringen uit het plastieken omhulsel...een muis had aan het kabeltje zitten peuzelen en hier was niets meer met aan te vangen. Een vervangingsvoeding was natuurlijk nergens te vinden dus ik kon de router niet meer laten werken. De oplossing was dan maar om via mijn gsm een hotspot te maken zodat ik mijn presentatie toch nog via 4G kon geven. Al een chance gebeurde dit lang genoeg op voorhand en heb ik mijn presentatie dus nog kunnen redden, moest dit iets later zijn gebeurd dan had ik een groter probleem gehad. Maar dus eind goed al goed, en een muizenval later gebeurt dit hopelijk niet meer.

15 Powerknop

Ik wil graag meedoen aan de prijsvraag voor Asus ZenWifi. Dit verhaal mag gedeeld worden. Ik win erg graag de ZenWifi set, aangezien ik al een tijd last heb van mijn eigen netwerk omgeving. Al een hele tijd gebruik ik de Asus RT66U waar ik in principe erg tevreden over ben. Enige tijd geleden ging de power knop echter kapot. Daardoor ging de router een keer in de zoveel tijd uit zichzelf uit. Dat was natuurlijk niet handig. Daarvoor heb ik een zeer deskundige reparatie gemaakt, door een klein stukje plastic in de behuizing voor de aan-uit knop te stoppen, waardoor deze in de 'aan' positie geforceerd bleef. Dat ging enige tijd goed. Daarna ging ik door Covid meer thuis werken, waardoor een stabiel netwerk een stuk belangrijker werd. Op een gegeven moment ging het draadloze signaal echter zomaar uit. De router leek uit zichzelf opnieuw op te starten, waarna het draadloze signaal weer beschikbaar werd. Op zich was dat niet zo een probleem, tot dit steeds vaker ging gebeuren. Er was hierover ook geen enkele informatie te vinden in de logs van de router. Nu werk ik dus thuis in een omgeving waar de wifi elk moment kan uitvallen. Onderdeel van mijn werk is ook om een script te onderhouden en (na 5 uur) te draaien waarmee elke dag data uit verschillende bronsystemen gecombineerd wordt om een databestand te maken die gebruikt wordt voor rapportages over dat project. Wanneer dat databestand laat is, wacht het gehele Data & MI team in Polen daar die avond dan op. Het script zelf duurt al grofweg een half uur om te draaien. Door de verschrikkelijke stabiliteit van het wifi netwerk wordt dat script nu regelmatig onderbroken. Daardoor moet het opnieuw aangezet worden. Ondanks nieuw ingebouwde caching functionaliteit om hiermee om te gaan, wordt hierdoor regelmatig nog de oplevering van het databestand vertraagd, wat resulteert in avondwerk. Kunnen jullie me helpen met deze nieuwe router set en mijn team van hun lijden en avondwerk verlossen

16 Feestje

Er was eens een iemand die een feestje wilde geven en daarvoor het geluid van de jbl link 20 wilde gebruiken. Alles voorbereid, bier en chips gehaald, tafel geïnstalleerd, feesten maar! Nee hoor, op het moment dat er mensen arriveerde besloot mijn wifi signaal er mee op te houden. Resultaat: geen muziek en ik weer naar de router, met de link 20 in m'n hand maar ik kreeg geen verbinding meer. Na een half uur klooien gaf ik het op en ging terug naar mijn eigen feest! Wat later hoorde ik vanuit de hal ineens muziek! Het zal toch niet... En ja hoor op wonderbaarlijke wijze werkt alles weer. Ik weet met m'n speaker richting de feestlocatie en jawel muziek. Toch beter zo dacht ik. Dit hield best een tijd stand tot op het einde van de avond weer hetzelfde gebeurde. Na gebruik van enkele krachtwoorden heb ik het er toch maar bij gelaten en het opgegeven. Of die ene keer dat ik op mijn nintendo switch even een spel wilde downloaden... Je denk download op de achtergrond - aflevering serie kijken en we kunnen spelen. FOUT! Na iedere 3 procent die gedownload was de verbinding weer te zwak om te downloaden. Dit heb ik natuurlijk best lang vanaf de bank genegeerd en telkens weer de download opnieuw aangezet. Uiteindelijk was ik dit ook meer dan beu en ben ik met switch op de trap naast de meterkast gaan zitten. Warempel, de download was in enkele seconden klaar... Ik heb echt een hekel aan dingen die (net) niet werken.

17 Youtube en TikTok

Mijn wifi is echt waardeloos, ik heb Ziggo als internet provider en heb als zodanig dus een router van dit bedrijf. Nou heb ik op een grotere afstand (zeg de tuin) al helemaal geen bereik en ook boven en de rest van het huis is het bagger. Constant verliest deze router de verbinding, of nou ja de verbinding met de router is er schijnbaar wel maar krijg de melding verbonden maar geen internet. Heel erg irritant. Als ik een speedtest doe dan varieren de resultaten van 2,5 to 105 mb per seconde (laatste met kabel gemeten). Met een tiener in huis die constant online les heeft en daarnaast op YouTube en TikTok zit gaan de mobiele mb’s ook erg hard wat mijn inziens niet nodig zou hoeven zijn als de router van dit bedrijf het gewoon GOED zou doen. Dus om deze zomer een beetje relaxed door te komen zou ik en mijn gezin enorm lij zijn met de mooie set die te winnen valt

18 Verbinding kwijtraken

Normaal gesproken doen wij (ik en mijn man) niet mee aan prijsvragen. want we winnen toch nooit. Alleen gaat het nu wel om een hele mooie wifi-set. Dus niet geschoten altijd mis, toch? Problemen met wifi? Waar wil je dat ik begin? We hebben altijd problemen met wifi. Probleem is alleen dat het vaak niet duidelijk is waar dat hem nu precies aan ligt. Wij hebben een groot pand, en wifi dekking is altijd een probleem. Mobiele telefonie is een groter probleem met bijna geen dekking in het buitengebied waar wij wonen, maar dat zou wifi op moeten lossen. We hebben een DSL modem van Telfort (KPN) met 7 Mb down en 1 Mb up. Lekkerrrrr! Maar niet heus. Dat is dus al waardeloos. Daarop zitten bedraad een 3-tal wifi routers die we hebben ingesteld als AP. Een honderd jaar oud prul van Netis ter vervanging van de wifi op de Xperia (die hebben we uitgezet). Die is vooral bedoeld als wifi zender/ontvanger voor onze Elro deur telefoon. Die verbinding valt alleen voortdurend uit. Blijkt er weer een pakketbezorger voor een gesloten deur te hebben gestaan die boos is weggelopen.

Waaraan dat ligt? Geen idee. Opnieuw instellen van de deurtelefoon helpt eventjes, maar dan is 'ie op gegeven moment weer weg. In de rest van het pand hebben we 2 AP's van TP-link. Een AC1200 van 50 euro of zoiets, en een AC1750 die al weer een paar jaar geleden toch wel wat meer kostte. Daarop loggen we in (nou ja, na invoeren van de wachtwoorden zou dat automatisch moeten gaan) met een hele reeks apparaten. 2 mobiele telefoons.

Een Chromebook. Twee gemodde Nook+ waarvan er 1 wordt gebruikt als internetradio. Meerdere notebooks. Vanwege de locatie gebruiken we de AC1200 het meest. Opvallend is dat de meeste apparaten regelmatig de verbinding met 1 van de AP's kwijt raken. 1 van de mobiele telefoons (net nieuw, een Oppo/Realme X2) kan bijvoorbeeld regelmatig geen verbinding maken met de AC1200. Althans, dan is er wel verbinding zegt ie, maar geen internet. De andere telefoon doet het dan vaak nog. Gelukkig zit er een goede ontvanger in de Chromebook.

Die kan makkelijk overschakelen naar de AC1750. Maar de Nook+ die we gebruiken als internetradio verliest vaak de verbinding met diezelfde AC1750. Dan zou ik bijna vergeten dat we nog een Siemens Gigaset 510 pro hebben. Valt dat ook onder wifi? De 510 zit op een bedrade aansluiting en werkt als AP. Op de Gigaset hebben we 5 telefoons aangesloten. Het heeft tijden gekost voordat we wisten waar we de 510 het beste konden ophangen.

We hadden eerder een gecombineerd Gigaset telefoontoestel, maar daar bleek de zender niet krachtig genoeg voor bereik in het hele pand. Met de 510 lukt het net. Maar ook hier het probleem dat toestellen met enige regelmaat hun verbinding verliezen, zelfs vlak in de buurt van de zender. En dat soms midden in een gesprek, terwijl het dan toch om je inkomen gaat!

Omdat mobiele telefonie het zo slecht doet, gebruiken we regelmatig een wifi-app op de mobiele telefoon zoals Zoiper. Een bijkomend probleem van zoveel AP's is dat je de neiging hebt om met je telefoon in de hand door het pand te gaan lopen. Dat is niet verstandig. Want voor je het door hebt loop je uit het bereik van de ene AP, maar neemt de volgende AP niet automatisch de verbinding - en daarmee het gesprek - over. Onhandig!

19 Denken over kabels

als voor zovelen is het creëren van een sterk wifi netwerk niet het makkelijkste. Ook voor mij niet. Ik heb een redelijk nieuwe woning uit 2002. De vorige eigenaren hebben er echter nooit over nagedacht om hierin UTP kabel door te trekken of hier ruimte voor te maken in de leidingen.Hierdoor is er op de 1e etage en op zolder geen wifi. De vloeren en isolatie is zo dik dat met de simpele middelen het alleen pappen en nathouden is. Hierdoor zijn er 2 alternatieven, powerline internet en goede wifi. Helaas werkt de powerline niet optimaal. Dit komt doordat dat deze over meerdere groepen gaat om een verbinden met de zolder te maken. Hierdoor is, ook met een goede powerline adapter(TL-WPA8631P) slechts 50 mbit mogelijk. Dit is voldoende voor het simpele werk, maar films en downloaden is niet optimaal. Ook videobellen met collega''s en tegelijk in sharepoint werken zorgt er ook dat er frustratie ontstaat. Mijn wens (en hoop) is dat dit met een goede Wifi verbinding wel mogelijk gemaakt kan worden. De huidige oplossingen die ik geprobeerd heb 2x r7000 en deco m3 met 3 punten geeft op dit moment onvoldoende dekking.de Deco komt niet goed door de vloeren heen. ik hoop dat ik jullie geboden oplossing mag proberen toe te passen en mijn probleem kan oplossen!

20 Stappenplan

Laat ik beginnen met onze gezinssituatie uit te leggen: mijn partner en ik wonen met inmiddels twee kindjes in een huurhuis. Onze wifi modem-router-combo staat hierbij in de woonkamer, waar ook onze tv staat. Naast de woonkamer en door de hal kom je bij een 'studeer'kamertje. Het enige wat dan ook gebruikt maakt van de wifi thuis zijn de Netflixmachine in de woonkamer en de game-pc zo'n 8 meter verderop. Alles lekker dicht bij elkaar dus. Easy-peasy voor de wifi dus, zou je denken.

Maar nee. Want papa kan alleen gamen met vrienden op het moment dat de oudste nog even mag Netflixen voor het slapengaan. En online gamen én Pawpatrol tegelijkertijd blijkt teveel gevraagd voor onze wifidoos. Hier volgt het noodplan tijdens een willekeurige avond met tijd om te gamen:

Stap 1: Verontschuldig je aan je teammates.
Stap 2: Sluit alle andere programma's die ook maar iets van de luttele bandbreedte zouden kunnen benutten. Stap 3: Pruts tegen beter weten in met de antennetjes bij de pc.
Stap 4: Ren naar de woonkamer en sluit uit pure wanhoop alle deuren behalve de deur naar de studeerkamer.
Stap 5: Kom terug bij de pc en zie alsnog "Disconnected" in koeienletters op het scherm gesmeerd staan. Stap 6: Stap pissig naar de woonkamer gewapend met een Ethernet kabel in je handen.
Stap 7: Verontschuldig je aan je partner die net-niet over de kabel strompelt. Steeds vaker moet ik mijn toevlucht zoeken in de vroege uurtjes. Onze nieuwste bewoner thuis maakt ons namelijk nog graag 's nachts wakker voor wat drinken. Nu heb ik het idee dat als ik dan toch wakker ben..Toegegeven, de game populaties zijn niet al te best om 4 uur in de ochtend, maar om zonder lag, DC's en microstutter te kunnen gamen is een onderschatte weelde.

Om nog maar niet te spreken van iemand die overdag YouTube probeert te casten naar de tv terwijl een ander thuiswerkt.. Iedereen weet dat printers uit de hel komen, maar als er printers in de hel zijn, draaien ze op onze wifi. 21 Geen coole foto’s Mijn rampverhaal is geen spectaculair verhaal. Geen coole foto's of desastreuze gebeurtenissen.

Mijn verhaal gaat over een kleine GGZ aanbieder die door Corona plotseling werd geconfronteerd met een wifi netwerk wat op geen enkele manier opgewassen was tegen de plotselinge en onverwachte noodzaak van tien tot vijftien mensen die moesten gaan videobellen.

Omdat we mensen wilden blijven helpen. Zorgprofessionals met heel weinig technische ervaring, in een bedrijfje met weinig technische know-how. Plotseling tevoorschijn getoverde webcams, smarfphones en laptops - die ad hoc aan hetzelfde nauwelijks functionerende draadloze netwerkje gehangen moesten worden.

Met iemand die daarvoor verantwoordelijk is, ik in dit geval, en even plotseling op zoek moest naar oplossingen. Een technische dienst van de leveranciers die nauwelijks bereikbaar was, maar ook niet bereid was om ons te adviseren hoe dit op te lossen.

Medewerkers die mede hierom thuis moesten gaan werken, waar ze een nog slechter netwerk troffen omdat de kinderen en de partner er ook mee aan de slag moesten.

Andere routers - of meerdere? Wifi versterkers, verlengers, access-points. Bekabelen? Ander abonnement? Knijpen? Repeaters? Meerdere kanalen? Homeplug? EnGenius kopen? Ubiquiti? Professioneler? Maar wat zijn de kosten en wie kan dat zo snel doen? Ik heb er geen verstand van, ga avonden lang Googlen en het duizelt alleen maar meer. Ik bel collega's die het ook niet weten en collega's van grote instellingen die veel complexere systemen hebben met ICT deskundigen. Heb ik niks aan. Klooien. Instellingen veranderen zonder de effecten te kunnen voorspellen.

21 Rainbow Six

De afgelopen maanden is de WiFi kwaliteit van mijn desktop op mijn kamer nogal hard gekelderd. Ik speel graag competitieve spellen zoals Rainbow Six en het is hartstikke frustrerend als je daarbij lag or packet loss ervaart (wat regelmatig gebeurt). Mijn broer heeft als oplossing hiervoor een kabel naar zijn kamer getrokken maar bij mij is dit vanwege de ligging niet echt een oplossing.

Het internet is momenteel zelfs zo slecht dat ik soms onder de 1 MB download per seconde haal wanneer ik een nieuw spel wil installeren in plaats van de 25 MB die ik voorheen haalde. Probeer dan maar eens Modern Warfare te downloaden. Daarnaast is mijn hobby muziek maken/producen en hiervoor wil ik soms ook redelijke sample libraries downloaden.

Dit zijn al snel tientallen giegs en dit is natuurlijk ook iets waarvoor je snel internet wil. Dan denken jullie vast: waarom koop je niet een nieuwe router? Nou, als er iets in het interieur is wat mijn moeder ontzettend lelijk vind is het de gemiddelde router (vooral die met meerdere antennes). Haar overtuigen om een nieuwe router in de woonkamer te zetten is dus iets wat vrij lastig wordt.

Als ik een zou winnen is dat natuurlijk al een heel ander verhaal. Daarnaast hebben de Asus ZenWifi routers een bijzonder strak en chique design waar je geen nee tegen kan zeggen. Als die niet goed in het interieur passen dan weet ik het ook niet meer! Kortom is de ZenWifi router voor mij de perfecte oplossing om minder frustraties te ervaren en wie weet doe ik mijn moeder er ook nog eens een plezier mee ;)

22 Geen wifi bij het bellen met oma

- Smartphones geen wifi, nét als we met onze moeder en oma in het verpleeghuis aan het videobellen zijn en ze vervolgens dus denkt dat we haar niet willen spreken of zien - College’s van de universiteit streamen stokt of komt erg vertraagd binnen, nét als Tim een belangrijk onderdeel of een docent moét volgen - PS4’s games verloren, nét als Remco bezig is met een doelpunt te maken of Tim nét bezig is om ergens dekking te zoeken of een vijand te verslaan - Thuiswerken lukt niet, nét als Eva bezig is om een grote order binnen te boeken en dus wéér opnieuw moet gaan inloggen - Tv kijken een ramp, nét op het spannendste moment in een film mist Henk beeld en geluid -

Geen wifi in onze veranda achter in de tuin, nét als we daar via een mini-pc willen netflixen…wéér naar binnen om de router te resetten - Muziek streamen stokt, nét als het refrein gaat beginnen en we klaar zitten om mee te galmen Allemaal heel vervelend en er wordt wel erg vaak door iedereen hier gefoeterd op de wifi… maar het meest vervelendste is toch wel dit:

Levensgevaarlijk zo’n ethernetkabel in de kamer vanaf de router naar de laptop… maar zelfs anno 2020 nog broodnodig omdat student Tim zijn tentamens nu thuis moet maken mét software die via zijn webcam oogregistraties en geluiden kan sturen naar de universiteit Wageningen…en de internet-verbinding dus écht niet mag wegvallen met de kans dat tentamens ongeldig worden verklaard omdat hij niet in beeld was of zelfs vragen gemist heeft!

Die tentamens duren minstens een uurtje of 3, dus dan is het echt opletten geblazen dat de rest van het gezin niet over die kabel struikelt (met alle geluiden en lelijke woorden die daar dus vanzelf ook bij horen) weg concentratie en wie weet wat de universiteit allemaal dan meehoort…en hij heeft ook nog een aantal tentamens te gaan.

Op zijn kamer kan dit niet want daar ligt geen ethernetkabel naar toe, daar is alleen wifi…tenminste… als die wifi niet wegvalt… Kortom…jullie snappen het wel…help ons aan dé perfecte dekking… wij willen heel erg graag kans maken op een ASUS ZenWifi-netwerk, dat zou al onze wifi-rampen oplossen, zeer welkom dus…en zeker ook voor als we in onze nieuwe (nog uit te zoeken keuken) een slimme inductiekookplaat en afzuigkap met wifi willen…dan moet het toch allemaal wel goed werken

23 Aluminiumfolie

Het is eind 2018 als mijn oude printer kuren begint te vertonen. Deze is nog aangesloten via USB en wordt via de computer gedeeld met de rest van het huis. In 2008 heel handig allemaal, maar het is bijna 2019 en mijn vriendin zou voor haar studie ook erg geholpen zijn met een moderne all-in-one. Eenmaal op zoek naar zo'n all-in-one merk ik al gauw dat 'draadloos' printen toch wel een beetje de standaard is tegenwoordig. Dus een mooi exemplaar uitgezocht en 2 dagen later staat deze klaar op de keukentafel om te testen. En ja hoor, het ene na het andere A4tje vliegt draadloos van de laptop zo de printer uit. Gaaf die moderne techniek! ;) Tijd dus om het apparaat naar z'n beoogde plek in de studeerkamer op de 2e verdieping te verplaatsen. Op deze plek heeft de printer bijna een line-of-sight verbinding met het modem/router van mijn (oranje) kabelprovider in het trapgat 4 meter lager, dus dat moet geen problemen geven, toch? Maar al bij de eerste printopdracht krijg ik maar een half velletje geprint, waarna de printer meldt dat de verbinding verbroken is. Ook alle volgende printjes mislukken met dezelfde melding. Wat ik ook probeer, de printer kan geen stabiele verbinding houden. Verplaatsen, draaien, zelfs een fysieke hack met aluminiumfolie achter het modem om de wifi signalen wat meer te sturen heeft geen effect. Om alles uit te sluiten neem ik de printer weer mee naar de begane grond en ja hoor: de printer print weer zonder problemen. Zelfs als ik de proef op de som neem en het apparaat achterin de tuin neerzet is printen geen probleem en krijg ik geen meldingen over de verbinding. De uiteindelijke oplossing voor deze rampzalige wifi? Gelukkig kon ik de printer omruilen voor een exemplaar met een good-old lan-aansluiting..

24 Draadloze perikelen

In mijn woning is het bereik voor mobiele telefoons belabberd. Zowel met KPN, Vodafone als T-Mobile. Elke keer als ik de deur uitging regende het weer met berichtjes van gemiste oproepen. Daarom uit noodzaak maar een Vodafone Femtocel aangeschaft. Daarmee was, voor Vodafone in ieder geval, het probleem met mobiele ontvangst in huis opgelost. Ik kon door het hele huis heen lopen en had tot en met de zolder ontvangst zonder onderbreking. Totdat Vodafone bellen over wifi ging ondersteunen en daarmee de ondersteuning voor Femtocel liet vallen. In het begin werkte dat bellen over wifi redelijk goed. Zolang ik maar niet door het huis heen ging lopen tijdens het bellen. Gesprekken werden resoluut afgebroken als ik naar een andere etage liep en in het bereik kwam van een ander acces point. Voelt dus toch een beetje terug naar af omdat ik ongemerkt tijdens het bellen toch vaak door het huis heen loop. Omdat de smart functies van mijn Philips TV in de woonkamer niet meer ondersteund worden en ik toch graag media wou streamen vanaf mij Synology NAS en youtube filmpjes op de TV wou bekijken heb ik toen een Google chromecast aangeschaft. De chromecast ondersteund alleen wifi maar ik dacht dat komt wel goed. In het begin ging het ook wel redelijk maar toch naarmate de tijde vorderde ging het beeld toch steeds meer haperen of kwam de verbinding met het wifi netwerk toch weer niet tot stand. Omdat de Chromecast achter de TV hangt en daar het wifi signaal toch wel zwak is maar een homeplug stekker met access point achter de TV geplaatst. De andere homeplug plaatste ik in de studeerkamer waar ik mijn centrale Asus router heb staan. Dat bracht een hele verbetering op. Tevens had ik nu ook ontvangst in de tuin wat ik voorheen niet had. Nadat dat alles een jaar of zo probleemloos heeft gefunctioneerd kwamen er klachten van mijn huisgenoten. De wifi-ontvangst op zolder valt regelmatig weg zodat ze geïrriteerd naar beneden gesneld komen omdat ze de film niet verder kunnen afkijken of midden in een gesprek zaten of net op dat moment in het heetst van de strijd van de game zaten. Toen kwam ook nog de Corona pandemie. Dit betekende thuis werken en veel vergaderen via Microsoft Teams, Cisco Webex of Zoom. Collega’s klagen dat mijn beeld af en toe bevriest en ook mijn stem af en toe hapert. Aan mijn zijde zijn collega’s ook regelmatig vaak moeilijk te verstaan wat het vergaderen tot een frustrerende bezigheid maakt. Ook bij het volgen van onlinecursussen en seminars waar het niet altijd mogelijk is om direct om een herhaling te vragen en je dus delen van het verhaal mist. Alleen als ik bedraad aan mijn Ziggo modem ga hangen ondervind ik geen problemen. Dus aan Ziggo kan het niet liggen. Ik heb mijn Asus router een hardware reset gegeven en de configuratie opnieuw opgebouwd. De wifi kanalen aan de hand van een survey voor de 2.4 en 5 GHz band opnieuw ingesteld maar alles met wisselend resultaat. Dus dan toch maar alles bedraad gaan aansluiten wat inhoud dat ik weer een of meerde switches moet gaan aanschaffen of toch een meshed wifi netwerk opbouwen? Mijn Asus triband router is nog vrij jong omdat hij is aangeschaft omdat de vorige er na een aantal jaar mee opgehouden was. Dit bekent dan toch al weer een flinke uitgave. Maar heb ik dan zekerheid dat ik dan wel een stabiel wifi netwerk heb? Als ik kijk hoeveel apparaten ik inmiddels bedraad en draadloos heb aangesloten dan loopt dit toch al snel richting de 20. Misschien dat met zo’n Asus Mesh Wifi set alles toch eindelijk Zen wordt.

25 Relatief gewone dag

Jaren geleden was het een relatief gewone dag, waarop ik rustig mijn project voor school aan het uittikken was... toen de bliksem insloeg! Nou, da's vervelend, want alles in huis viel uit. Zo ook mijn nog niet opgeslagen opdracht. Geen ramp, ik wist nog ongeveer wat ik had gedaan sinds het laatst opgeslagen punt, dus een kwestie van opnieuw typen en een beetje tempo maken. Maar, niet alleen was de stroom uitgevallen, niet alle stoppen wilden meer aan. We hadden wat defecte apparaten in huis. Een voor een deden we stekkers in stopcontacten om te kijken of we de boosdoeners konden vinden. Aha, de waterkoker was kapot. Da's één. Helaas, ook de surround set was er mee opgehouden. Gelukkig zat daar goede garantie op. Maar nog vervelender, ook de router had het niet overleefd! Oei! Hoe nu die opdracht in te leveren? Dit was toch een aardig stressmoment. Snel gekeken of ik in de directe omgeving een router kon aanschaffen om defecte te vervangen, maar ook meteen een degelijke vinden, bleek een uitdaging. Alleen online was een goeie te vinden, maar die is er dan pas de volgende dag! Uiteindelijk na contact met de docent kreeg ik bijzonder uitstel, omdat dit toch wel een hele specifieke situatie was.

26 Op kot

Over ongeveer 2 maanden ga ik verderstuderen in Brussel. Hiervoor ga ik op kot in Leuven. Het gebouw waar ik me in ga huisvestigen heeft alles erop en eraan op één iets na: wifi. Dit is niet gelogen daarom dat ik dit een ideale kans vind om dit probleem op te lossen! Zoals vermeld is dit een groot probleem, want ik zal heel veel gebruik moeten maken van het internet aangezien ik multimedia en communicatietechnologie ga studeren. Niet enkel voor mij zou dit super zijn, maar ook voor mijn vriend die in de kamer langs mij verblijft! Hoe dan ook moeten wij hiervoor een oplossing zoeken, en aangezien we op een studentenbudget zitten is dit dus ideaal! Ik wens iedereen succes en ik wil jullie bedanken voor deze leuke winactie!

27 Het menselijke probleem

Mijn Wi-Fi probleem is niet zo goed uit te drukken in een beeld. Of ik moet er een foto aan toevoegen van mijn puber dochter, net op het punt dat ze naar beneden stormt om, hevig geëmotioneerd, te concluderen dat ze internet via een kabel nodig heeft. Wi-Fi 'suckt', doet het nooit en zo kan ze toch niet gamen. Vreemd genoeg begrijp ik wel een beetje. Gamen, latency... en een kabel naar de zolder trekken via het trapgat is natuurlijk best een mogelijkheid. Maar ik heb wel een bloedhekel aan die buitenlangs lopende kabels... Daar gaat je hele inrichtingsconcept. En vreemd genoeg zijn de afgelopen maanden thuisles via Teams prima verlopen. Tenminste, ik heb niets gehoord over gebrekkige verbindingen tijdens de lessen. Maar misschien kwamen de verbindingsproblemen toen wel goed uit... Maar een kabel... Nee, daar gaan we niet aan beginnen. Wel een andere repeater geïnstalleerd, via Banggood, dat dan wel weer. Maar blijkbaar niet voldoende. Misschien verklaart het wel waarom ik tijdens incidentele potjes World of Tanks geen deuk in een pakje boter 's hoot... Latency. Want ook ik werk via wireless, zij het een verdieping lager. Maar wel de hele dag in Teams, Zoom en Webex. Zonder video, dat dan wel want naarmate het thuiswerken gewoner wordt gaan de webcams steeds vaker uit in meetings. In ieder geval is mijn Wi-Fi probleem helder. En hoe lang ik de kabel nog kan weghouden bij mijn dochter... Geen idee. Help.

28 Tuinslang

Hier ben ik om m’n waargebeurde rampverhaal te vertellen. Enkele weken geleden kwam m’n broer thuis van zijn werk. Hij besloot halsoverkop om om 21u ‘s avonds nog zijn auto te wassen. Hij had alles klaar gelegd: een emmertje, spons, autoshampoo én een tuinslang. Hij sloot de tuinslang aan in de garage, want daar hebben we een kraantje staan en deed de poort open. Hij zette de kraan open, de tuinslang begon uit te zetten in zijn vorm en m’n broer begon lekker zijn auto te wassen. Wat hij echter niet wist is dat de tuinslang enkele gigantische gaten had. Niets vermoedend komt hij terug de garage binnen, alles nat. Het leek wel een zwembad. Omdat het ook zulke grote gaten waren, had het water zelf de muren en het plafond bereikt. Echt ALLES was nat. En dus ook onze router die niet ver van het kraantje staat. Het internet en de televisie vielen weg. Ik, de zus, helemaal in paniek. Ik werk namelijk van thuis wegens de coronamaatregelen en heb dus minstens 8u per dag internet nodig. M’n moeder to the rescue en begon de router te drogen met een haardroger. Het hielp! Tot op de volgende dag ik effectief aan het werk was. WiFi dat verbindt, weg valt, verbindt, weg valt,... zo de hele dag door. Nu zijn we enkele weken verder en het probleem is er nog steeds. Een nieuwe router is dus MEER dan welkom hier in huis!

 

29 Rampscenario

Mijn rampscenario is toch wel eentje die ik nooit zou hebben gehad als er geen coronacrisis zou zijn geweest. Door de coronacrisis worden namelijk tentamens online afgenomen. Voor sommige tentamens is online proctoring van toepassing. Dit houdt in dat je continu in de gaten wordt gehouden met camera en microfoon terwijl je het tentamen maakt. Een eis hierbij is dus ook dat je internetverbinding niet wegvalt, anders wordt er fraude bij jou gekenmerkt. Dit heeft tot gevolg dat je automatisch een 1 voor het tentamen hebt en dus het tentamen niet hebt gehaald. Nu zijn mijn tentamens pas volgende week en ben ik zelf, gelukkig nog geen slachtoffer van dit scenario. Afgelopen periode heb ik helaas wel gemerkt dat mijn internet tijdens de zoomsessies van colleges af en toe wel wegviel, hierdoor heb ik wel angst dat dit scenario zich volgende week kan voordoen.

30 Het stomme ding

Mijn rampscenario is toch wel eentje die ik nooit zou hebben gehad als er geen coronacrisis zou zijn geweest. Door de coronacrisis worden namelijk tentamens online afgenomen. Voor sommige tentamens is online proctoring van toepassing. Dit houdt in dat je continu in de gaten wordt gehouden met camera en microfoon terwijl je het tentamen maakt. Een eis hierbij is dus ook dat je internetverbinding niet wegvalt, anders wordt er fraude bij jou gekenmerkt. Dit heeft tot gevolg dat je automatisch een 1 voor het tentamen hebt en dus het tentamen niet hebt gehaald. Nu zijn mijn tentamens pas volgende week en ben ik zelf, gelukkig nog geen slachtoffer van dit scenario. Afgelopen periode heb ik helaas wel gemerkt dat mijn internet tijdens de zoomsessies van colleges af en toe wel wegviel, hierdoor heb ik wel angst dat dit scenario zich volgende week kan voordoen.

31 Farmville

Mijn moeder moest per se een laptop meenemen, van mij of mijn broer, maar Farmville moest toch echt gespeeld worden. Want harde kern gamer of zoiets. Ik had er meer dan mijn broer, dus ze nam de mijne mee. Al een tijd geleden, want 300N was niet al te oud. Afijn, ze belt op, 3 minuten schreeuwen als altijd, "je heb de wifi gesaboteerd, laptop compleet kapot". Een echte Karen, en dan met 3 vragen verder, krijg ik een donkerbruin vermoeden dat ze niet met de wifi kan verbinden. Van thuis. Van 60 km verderop. "Ja maar met mijn telefoon kan dat soort dingen ook dus met een laptop ook, als het niet gaat is dat jouw schuld." Paar dagen later komt ze thuis. Scherm compleet aan gruzelementen. Met iets hards. Ik denk een klap of 20-50 met een kandelaar of baksteen of iets in die trant. "Ja hij was al kapot want ik kon niet bij Farmville, ik betaal niks. Zoek het maar uit." Of misschien een meer passende die wel direct aan een falende router was te wijten: Ik heb net een slopende 12 uur achter de rug in de keuken en pas 02:00 in bed, moet vroeg op door een examen voor studie, moest iets van 09:00 aanwezig zijn, ieder uurtje slaap telt. En Murphy heeft gelijk, dan krijg je het niet. Moeder rukt me uit bed om 04:00. Ze is bezig met heel belangrijk werk (natuurlijk) en internet doet het niet. Zij is al hartstikke kwaad. Dus ik zoeken. Geen ping. Geen niks. Ik naar 192.168.1.1 (indien niet dat exacte adres dan iig bijna hetzelfde), laadt erg langzaam. Reboot, probleem blijft. Via tel op zoek naar storingen, geen te zien, en helpdesk is niet open midden in de nacht. 05:00, router ligt er echt helemaal uit. Nou, dat moet dan maar rma want hij is van de provider. "Ja maar mijn spelletjes!" Ik dacht dat je zei belangrijk WERK, of wat? "Ja belangrijk is belangrijk. Je broer deed hetzelfde en die was ook al gepikeerd. Maak het gewoon." Ja dat kan dus niet zonder een nieuwe router. "Je kan solderen en programmeren dus DOE MAAR IETS." Ze maakt mij wakker omdat ze aan FB zit en mijn broer heeft ze ook al een halve nacht wakker gehouden met onzin. Okay, ik heb een idee. Ik kan geen router maken, maar ik kan wel je telefoon inzetten als router. Nodige commentaar over hoe dom dat is. Ik doe het, nog steeds dom vindt ze. Slapen zat er natuurlijk niet meer in. Maar goed. Ik wist al van tevoren dat ze door die paar gig heen sjeest als een dolle met YT muziek erbij en dat KPN abbo dat ze had factureert dat gewoon aan het einde van de maand. Tsjakka. €150 extra. Wat me weer het nodige aan gezeur opleverde maar dat was al iets van de laptop "terug". Ze heeft er een handje van alles en iedereen erbij te halen totdat haar Farmville werkt, dag, nacht, sneeuwstorm, 50 of 5000 kilometer verderop, bellen en mailen en sms etc totdat er hulp is die heeft gewerkt. Als een enkele website eruit ligt, "maak het maar". Ik haat Facebook. Nu ben ik al lang en breed weg en geen last meer van. Nu staat haar nummer altijd op stil en niet vibreren. Ik slaap iedere nacht door.

32 Copy That

De corona-lockdown gaf even rust en stilte op ons drukke advocatenkantoor. Geen cliënten, weinig telefoon en slechts een enkele collega. Best wel lekker moet ik toegeven. Maar begin mei gierde de adrenaline door mijn lijf door het falen van de techniek, vooral omdat het een tijdje duurde voordat ik wist wélke techniek. Ik organiseerde een Zoomconferentie met vier juristen, om later uit te zenden voor een breder publiek op YouTube. We bespraken de zorgen rond buitenlandse, afgestudeerde studenten die door het virus ernstig in de knel zitten met hun verblijfsvergunning, de kans op werk en het gebrek aan financiën. Helaas vallen zij onder geen enkele regeling, en mogen deze jonge, talentvolle mensen - als een van de weinige inwoners in Nederland – het van de overheid allemaal maar lekker zelf uitzoeken. Ik kan mij over dat gebrek aan solidariteit ernstig opwinden. Dus ik begon al verhit voordat ik mijn “tafelgasten” digitaal welkom heette. De techniek had ik vooraf goed getest. Ik gebruikte de Microsoft Surface Pro 6 als webcam en opnameapparaat, daarnaast aan beide zijden beeldschermen van de desktop, voor alle spiekbriefjes en stukken. Geluid en beeldkwaliteit waren tip top, de stadse videoachtergrond zag er dankzij de green screen achter mijn rug prachtig uit. Ik prijsde mij gelukkig met deze mooie spullen. Halverwege gingen mijn gasten echter steeds moeilijker kijken als ik een betoog af stak. Was mijn - bepaald niet perfecte - Engels onverstaanbaar? Iemand wees in gebarentaal naar de oren. “Wat zeg je? Wat? Iets met mijn geluid?” Met oplopende stress probeerde ik eerst de bluetooth oordopjes (batterij leeg?), daarna de Surface microfoon (te veel afstand?), en daarna bedrade oortjes. Niets hielp. Mijn passievol pleidooi verdween in de verte met luid digitaal geborrel onder water. Ik wilde de sessie met rood hoofd bijna opheffen. Gewoon stoppen met deze noviteit, en net als de enige aanwezige collega driftig het archief gaan scannen op onze copier. En juist op dat moment stopte hij even, en ging bij mij weer het geluid aan. En een lampje boven mijn hoofd. De 11 jaar oude kopieermachine staat precies tussen onze Ziggo-router, 15 meter verderop, en mijn kamer. Als deze stroomslurper gaat draaien, valt het wifisignaal voor 90% weg vanwege interferen

33 Vier Studenten

Ik kan u mededelen dat wij op het moment niet "zen" zijn over de WiFi in ons huis. Laat ik vanaf het begin beginnen. Wij - vier studenten aan de universiteit - wonen in een bovenwoning in Rotterdam. We hebben al tijden last van slechte WiFi en belden daar geregeld onze oude provider voor. Deze vertelde ons dan dat het huis te groot zou zijn voor 1 modem en dat wij er meer aan moesten schaffen. Ik weet niet of u ooit een studentenwoning heeft gezien, maar die zijn niet groot en ons budget al helemaal niet. Dit jaar zijn wij overgestapt naar een nieuwe duurdere provider die ons via glasvezel de oplossing zou moeten geven. Maar helaas, zonder succes. Onze oplossing tot nu toe is simpel maar zeker niet praktisch. De glasvezelkabel komt bij een huisgenoot uit de grond, daar staat dan ook de modem/router en op die kamer is als enige een fatsoenlijke snelheid. Dus zitten we daar meestal met 4 man opgekropt op 1 kamertje naar hoorcolleges te luisteren en meetings via Teams of skype te volgen. Na al die hectiek en bar slechte concentratie willen we dan meestal terug naar onze eigen kamer en proberen we nog een filmpje op YouTube te kijken met een magere 0 tot 6mbit/sec (we betalen voor 150mbit/s). Met als excuus van de provider dat de muren te dik zijn in ons oude pand en er maar weer een extender gekocht moet worden. Jullie van Hardware Info bieden voor ons daarentegen wél een oplossing. Wij geloven er in dat de ASUS ZenWifi set met gemak onze kleine woning kan voorzien van het beste internet op elke kamer. Zo hoeven we niet meer door elkaar heen te praten als we weer een online les volgen of colleges bekijken.

34 Darten

Ik dart graag. Nu met corona ligt dat al een paar maanden stil . Anderhalve meter is met toernooien niet te doen. Nu is er een oplossing. Een dartbord waarmee je tegen iedereen over de hele wereld kan spelen.(Tegen iedereen die zo’n dartbord heeft natuurlijk) Inderdaad via internet. Ingebouwde camera voor het valsspelen, microfoontje om te communiceren ,ik helemaal gelukkig. Eerste partijtje darten tegen een meneer in China, helemaal leuk. Verloren , maar leuk. Duurde nog geen 15 min. Helemaal blij , het werkt! Toen kreeg ik via Twitter een uitnodiging voor een internationaal toernooi, helemaal blij. Ik naar boven , dartbord aan, update...........update............ Toernooi was op zijn eind en mijn update was voltooid. Niet grappig . Daarna nog 2 keer geprobeerd te gooien tegen twee Engelsen, helaas......vastlopers / no WiFi,zodat we de partij niet af konden maken en ik bekend sta als de speler met slechte WiFi. Misschien moet ik maar een dartshirt laten maken met Jurgen “no WiFi “ Stap

35 Volgens KPN…

Veel mensen klagen weleens over slecht internet in huis maar dat is niet alleen wat ik heb... Begin dit jaar konden we een test doen met KPN voor een gratis wifi router. Wij wouden die test doen en moesten 3 etages in ons huis de test testen. De eerste etage haalde makkelijk 150 MB/s, dat is gewoon wat het hoort te zijn. De 2e etage had al helaas iets minder succes en die haalde 60 MB/s wat nog relatief goed is. Ook licht er op de 2e etage al een ethernet kabel met switch zodat er voor in de toekomst een router kan komen. Alleen op zolder hebben we geen eens wifi. Bij ons op zolder staat een smart wasmachine bijvoorbeeld die nooit smart is geweest daardoor. En ITV kunnen we daar niet kijken terwijl we dit wel zou kunnen volgens KPN. Nou wouden we al enige tijd geleden nieuwe wifi routers hebben en zei ik dat Asus hele goeie had, ik volg zelf veel de zen serie zoals de Asus zenbook 15 die ik heb. Uiteindelijk vonden we ze te duur en hebben er toch geen gekocht. Nou las ik deze actie via Asus beneluxe op insta en dacht ik van: Ja dit is wat ik zoek! Ook nu ik thuis moet werken heb ik veel problemen met het internet. Ik zit op 2e etage te werken en daar valt soms de wifi/internet bijna uit. Ook heb ik met mijn nieuwe zenbook geen ethernet aansluiting en is dat ook al geen oplossing. Maar goed ik heb dus redelijk wat problemen die ik met dit waanzinnige product kan verhelpen!

36 Spelletjes en vrienden

In huis hebben wij een router en een wifi versterker. De router op de begane grond en de versterker op de 1e verdieping. Ondanks de versterker werkt de wifi op zeker 3 plekken in en rondom het huis niet tot amper. Op zolder, in de tuin op ons heerlijk vlonder in de zon en op mijn kamer. Ik ben een 18 jarige student die, zeker in deze tijden veel tijd op mijn kamer doorbrengt en aan mijn school werkt, oké laten we eerlijk zijn... films kijkt en spelletjes speelt. Maar wel lekker alleen en rustig. Op het kamertje naast mij is de wifi geen probleem, op de kamers van mijn ouders (nog geen 5 meter van mijn kamer af) waar de versterker staat, is de wifi ook geen probleem. Maar op mijn kamer valt de wifi constant weg. Spelletjes spelen terwijl ik met vrienden in een gesprek ben is bijna niet mogelijk want mijn connectie valt weg, komt weer terug en valt weer weg. Series die ik kijk zijn veelal aan het laden en ga zo maar door. Wanneer er een gast komt slapen op de zolder heeft zij/hij geen Wi-Fi, misschien net 1 streepje. De wifi bereikt dat punt helemaal amper. Ook buiten in de tuin, waar je met dit weer lekker wilt zitten, is de wifi weinig te zien. Het zou heerlijk zijn om op mijn kamer te kunnen zitten met wifi die mijn spelletje en gesprek met vrienden tegelijk aan kan, of een film die niet hoeft te laden tussendoor. Of misschien wel aan school werken, maarja.. wie doet dat nou?

37 Loftrompet

Ben al lang gebruiker van de Asus 68U routers op diverse plaatsen. Allemaal in een meshnetwerk. Dat werk prima, m.a.w. waarom dan meedoen aan deze prijsvraag omdat ik simpelweg geen probleem heb, niet over Asus in ieder geval. Wel over niet Asus voorgangers, die lieten regelmatig steken vallen, van het niet kunnen inloggen op de router, tot zelfs het stuk gaan na een korte periode. Allemaal niet dramtisch, geen horror verhaal maar een loftrompet op de Asus routers dus, werken probleemloos. Zal op deze manier wel niet in de prijzen vallen, maar wilde jullie dit toch even laten weten. En omdat ik toch niet in de prijzen ga vallen is dit misschien een overbodige opmerking, jullie winnaar ontvangt de CX, ik zou dan graag naar de XT serie overgaan, eventueel met bijbetaling. Zo graag zou ik mijn huidige ietwat verouderde 68U willen inruilen voor de up to date XT routers.

38 Beton

Nadat wij ons nieuwe huis hebben gekocht, welke een stuk groter is dan het oude, moet ik een keus maken tussen gamen in de kelder of Netflix kijken op de slaapkamer. Mij huidige wifi modem trekt het niet om door 2 betonnen etage vloeren een goed en stabiel netwerk te creeren. Het wordt dus genadenloos af geknalt worden en Call Of Duty Warzone door een hapaerende wifi, of minuten langs bufferen tijdens het kijken van een serie met mijn vrouw vanuiy het bed....julkie snappen het vast wel, ik kies voor stabiel gamen.....nu alleen nog mijn vomrouw overtuigen dat er echt geen andere mogelijhied is om boven samen een serie te kijken

39 Spelletjes op zolder

In ons huis is heel slecht wi-fi bereik op zolder, onze slaapkamer en onze dochter haar slaapkamer. Ik moet ook eerlijk bekennen dat we tot nu toe alleen de Ziggo modem / router gebruiken. Als ik op zolder of op de slaapkamer een film wil kijken op mijn smart tv via mijn nas werkt dit niet en gaat die om de vijf seconden bufferen als die het uberhaupt al doet. Ook een spelletje spelen op de zolder werkt niet want er is geen wi-fi bereik. Tevens werk ik al een lange tijd thuis en nu met het lekkere weer zou dit ook wel een keer fijn zijn als ik in de tuin onder de parasol zou kunnen werken.

40 Met Wifi de meeting in

Het begon allemaal met de uitbraak van corona in Nederland. Mijn vrouw, kinderen en ikzelf kwamen thuis te zitten. Voor mij betekend dat de hele dag thuiswerken op zolder. Mijn lieftallige vrouw nam de taak van lerares op zich om onze 2 kinderen nog iets bij te brengen in de corona periode. Kinderen gingen via een digitaal portaal werken om schoolopdrachten te doen en ik werd in de wereld van Teams en andere online vergaderingen gestort. Echter het Wifi signaal op zolder was niet erg sterk maar voldoende om te kunnen mailen. Op zolder zijn video calls een drama. Daar moest een oplossing voor komen. Ik wist mij te herinneren dat ik ooit een range extender gekocht had, maar deze was ergens in een doos verdwenen. Na een uurtje zoeken toch dat apparaat gevonden. De eerst verdieping leek mij wel een goede positie en na de installatie en configuratie leek het ook goed te werken, echter toen begon de ellende pas echt. Om wat voor reden dan ook ging er iets helemaal fout met het uitdelen van IP adressen en de internettoegang van al mijn aangesloten apparaten in huis. Ik stond op het punt om een belangrijke vergadering in te gaan terwijl op datzelfde moment Nelfix voor mijn jongste zoon uitviel, digitaal school portaal voor mijn oudste zoon niet beschikbaar was en ik ook niet meer kon werken. Paniek in huize Meijers. Uiteindelijk de range extender maar uitgeschakeld en ik snel via 4G van mijn telefoon de meeting in gegaan. Vervolgens was mijn router zo van slag dat ik een week lang nog verschillende onverklaarbare dingen heb gehad. Apparaten die spontaan geen verbinding meer hadden tot video calls die aan de keukentafel zelfs niet meer te volgen waren. Dus samengevat we hebben bij ons in huis best wel een ramp Wifi die onvoldoende dekking heeft in ons huis en qua snelheid geen topper is.

41 Raspberry Pi

We zijn Telenet klant. Van hen krijgen we een modem. Hiermee kunnen we draadloos surfen vanuit de living en traag in de keuken. Omdat wifi niet optimaal is kregen we een extra AP dat bedraad aangesloten is aan de andere kant van het huis. Nu kunnen we ook degelijk op wifi in de keuken en het terras. Zodra we wat verder in de tuin gaan is het gedaan met de pret. Ook in de kamer van onze oudste dochter is het bereik ontoereikend om probleemloos een video conference uit te voeren. Eigenaardig want de kamer ligt net boven de garage, waar het AP staat. Daarnaast mis ik ook geavanceerde instellingsmogelijkheden. Ik heb sinds kort een raspberry pi gekocht om hier AdGuard Home op te installeren. Hiermee kan ik in principe alle gebruikers een uitgebreide safe search geven en beveiliging tegen ongewenste inhoud zonder iets aan te passen op de clients. Het probleem is dat ik nu de DNS zou moeten kunnen aanpassen in de modem, maar telenet laat dit niet toe. Een ASUS ZenWiFi set zou dus super welkom zijn om zowel wifi beter te krijgen en al het verkeer beter te dirigeren.

42 Netflix Party

Met een glasvezelverbinding in een appartement zou je verwachten dat alles goed zou verlopen, maar niks is minder waar. Mijn vriendin kijkt graag samen met haar zus Netflix series via 'Netflix Party', hierbij gebruikt ze tegelijkertijd FaceTime op haar telefoon om te kunnen praten tegen elkaar. Ik ga dan meestal in de andere kamer op de pc online gamen (letterlijk tegenover de meterkast met de router). Na verloop van tijd gebeuren er dan drie dingen: 1: ik krijg een erg haperende verbinding of wordt uit het spel gekickt. Downloadsnelheid zakt naar enkele Kb/s 2: Netflix zakt enorm in beeldkwaliteit, van full hd naar 144p, dermate erg dat er niks meer van is te volgen. Of er moet om de 10 seconden beeld voor meerdere minuten gebufferd worden. 3: de verbinding met FaceTime valt weg, de telefoon denkt dat de WiFi verbinding verbroken is en gaat over op 4G. Als alles is gestopt lijkt het net of er niks aan de hand is met het netwerk, maar zodra we weer verder gaan gebeurt het weer opnieuw. Vaak moet een van ons dan ook iets anders gaan doen waarbij geen internet gebruikt wordt. Een grote irritatie, vooral met de verwachting van een goede verbinding.

43 Tilburg

Vorig jaar begon ik met mijn studie in Tilburg, ik kom zelf uit Noord-Holland en had nog geen kamer dus heb ik een tijdje op de stadscamping gewoond. Hier was ik wanhopig opzoek naar een oplossing voor een tijdelijke WiFi oplossing zodat ik op de camping aan mijn studie kon werken, hoorcolleges kijken etc. Ik ben toen naar de T-mobile gegaan en zij hebben mij een MiFi-hotspot met een Unlimited Data Tablet abonnement aangesmeerd met de belofte van 150mbit/s aan internetsnelheid. Uiteindelijk bleek ik op een goede dag maar maximaal 30mbit/s te krijgen, daar kwam bij dat ik maar 5 gigabyte per dag kon gebruiken en daarna zelf moest aanvullen met 1 gigabyte. Nu woon ik zelf op kamers maar zit ik nog aan het T-mobile contract vast, en dus ook aan een lage internetsnelheid. Als ik dan ’s avonds een film wil kijken met mijn vriendin is dit niet te doen, om het halfuur aanvullen en soms werkt de hotspot niet meer nadat hij leeg is, dan moet ik hem resetten. Ben ook meerdere malen vóór de coronacrisis langs geweest, de ene keer een excuus dat er een nieuwe mast komt, de andere keer proberen ze mij gewoon een thuisnetwerk aan te smeren. Maar dat kan ik in combinatie met het abonnement wat ik al heb niet betalen #student. Het enige leuke aan de hotspot is dat ik hem een naam heb kunnen geven, mijn netwerk heet nu Henk. Ik tel de maanden tot mijn contract bij T-mobile afloopt en ik echt een thuisnetwerk kan nemen, hoop dat ik dan deze ZenWifi kan gebruiken om nooit meer aan deze periode te hoeven denken haha.

44 Overleden Router

Onze eigen router is laatst helaas overleden dus zijn we nu overgeleverd aan ons standaard Wi-Fi modem. Deze komt niet verder dan onze begane grond. Hierdoor moet ik nu in de serre zitten om te gamen, zelfs dan is het Wi-Fi niet goed genoeg waardoor we momenteel een losse internetkabel door de woonkamer hebben liggen. Daarnaast worden mijn ouders helemaal gek van mij om dat ik steeds door de microfoon schreeuw naar mijn vrienden waardoor ze de tv niet meer horen. Met een goede router/mesh kan ik gewoon weer naar boven verhuizen om te gamen. Daarnaast woon ik nu nog thuis omdat ik geen baan meer heb en volop aan het solliciteren ben. Dit is tegenwoordig heel vaak via videobellen en andere online methodes. Dit doe ik liever in alle rust op mijn kamer en niet op de begane grond waar mijn ouders ook bezig zijn. Nu moet ik dit met mijn 4g van mijn telefoon doen. Met mijn 5gb abonnement haal ik dit natuurlijk niet. Zoals ik eerder al zei doe ik dit ook voor mijn ouders en dan bedoel ik niet alleen het geschreeuw van mijn game sessies. Mijn vader en moeder moeten juist wel naar hun werk. Ze werken allebei op een school. Wanneer ze thuis komen willen ze vaak relaxen en een serie kijken. Maar de kwaliteit is vaak slecht omdat het internet niet goed genoeg is. Daarnaast moet mijn moeder ook regelmatig vergaderen met collega's via Zoom en hier hetzelfde verhaal. De privacy en kwaliteit is ver te zoeken. Dit is misschien niet het meest creatieve verhaal maar we kunnen deze set echt goed gebruiken en hebben hier niet het budget voor om het zelf aan te schaffen.

45 Repeater

Op dit moment werk ik vanuit thuis vanwege een Corona besmetting. Echter ik merk dat de verbinding redelijk vaak weg valt of dat deze traag is door het gebruik van een repeater. Ik zou dit graag willen oplossen door er een betere Wi-Fi oplossing voor in de plaats te laten komen. Met het Mesh netwerk welke deze set kan opzetten verwacht ik dat er een stabieler maar ook sneller netwerk wordt opgezet. Tevens werk ik nu met eigen hardware waardoor de beveiliging op de werkomgeving minder goed is als vanuit het werk. Hierin kan de Asus set mij ook helpen door de ingebouwde security. Ik gebruik mijn Wi-Fi netwerk redelijk intensief, dat heet voor Videostreaming op meerdere devices, domotica als Philips Hue, slimme stopcontacten en smart thermostaat. Met de QOS optie in de Asus router kan ik instellen welke verkeer er voorrang krijgt op welke tijdstippen. Kortom ik kijk ernaar uit om deze mooie prijs te winnen.

46 PS4

Ben altijd een verfijnd pc gamer geweest en soms ging dit te ver, met 80 uur gamen op 1 week.. ondertussen ben ik wel wat geminderd en ben ik overgestapt van pc naar PS4. Ben wel terug begonnen met Call of duty te spelen, oa Warzone. Fantastisch om nog eens te spelen maar het gebrek aan crappy internet maakt de game ervaring niet wat het moet zijn. Gamen is bedoeld om te ontspannen en genieten. Dit kan enkel als alles goed functioneert. Helaas woon ik in een huur huis en is da game kamer vanboven (dit moest van de vriendin, ofcourse..). Omdat wij huren kan ik niet zomaar een kabel van aan de modem tot boven trekken en ben ik genoodzaakt om draadloos te spelen. Moest de Wi-Fi nu goed werken had dit geen probleem geweest, echter valt deze om de zoveel weg en heb ik soms lag.. Graag had ik jullie router gebruikt om de game ervaring te optimaliseren en eindelijk eens de volledige game ervaring terug te evenaren.

47 Smarthome

Momenteel beschik ik over internet van Telenet, maar mijn netwerk heeft een serieuze boost nodig. Ik beschik namelijk over heel wat smart home producten en werk als IT'er nu permanent van thuis uit dankzij COVID-19. Om mijn woning smart te maken beschik ik momenteel over een Philips Hue platform met verlichting doorheen verschillende kamers, Google Nest thermostaat, Google Home speakers, een Google Chromecast v3 en sensoren op elk raam en deur die een eigen alarm triggeren. Binnenkort gaan we dit uitbreiden met een Roomba en Sonos speakers. Dit betekent dus dat ik gebruik maak van het Google Home platform, het Tuya platform, Nest en Philips Hue die onderling gekoppeld zijn. Doe daar als Test Automation Engineer nog wat intensief internetgebruik bovenop dankzij de vele testing scripts en dan merk je toch wel regelmatig dat een gewone particuliere setup, ondanks 'supersnel' te zijn, regelmatig tekort komt. De dekking is niet voldoende voor de verste kamers en de standaard router kan het aantal apparaten met moeite aan. Als gamer en IT'er met heel wat smart apparaten is er niks vervelender dan traag internet en apparaten die geregeld even moeilijk doen omdat ze hun verbinding verliezen. Mijn ramp-dagen bestaan dan ook uit: • Opstaan en roepen naar de Google Home dat hij bepaalde lichten moet aandoen, om dan te horen te krijgen dat de groep die ik wil aanzetten in mijn bureau weeral connectie verloren heeft. (de bureau is de verste kamer van het huis) • Met heerlijk weer buiten in de tuin willen werken, om telkens terug naar binnen te moeten vanwege wifi die toch niet sterk genoeg is om iedereen te zien en duidelijk te horen in een Teams-conference • 10 meldingen krijgen omdat het raam in de bureau zogezegd open en dichts is geweest, gewoon omdat deze zijn verbinding verliest aangezien het wifi-netwerk net niet genoeg bereik heeft daar... • 's Nachts wakker schieten omdat het alarm afgaat omdat het raam van het bovenste puntje connectie verliest en zogezegd open is geweest • Mijn dag afronden met een goed potje CoD Warzone met vrienden... om het dan weer af te zetten vanwege frustrerende lag. PLEASE HELP, hopelijk zijn mijn frustrerende dagen ten einde met zo een mooie prijs als dit Asus ZenWifi netwerk!

48 Punten op de OI

Mijn grootste rampenverhaal: Ik was thuis bezig met de laatste punten op de i te zetten voor de jaarrekening, en na meer dan 3 weken was het eindelijk af! Dus ik ben helemaal blij dat ik 2 dagen voor de deadline klaar was en ik verplaats het bestand van mijn laptop naar de online omgeving, 30 procent, 40 procent, 60 procent, 70 pro, oh nee. Dan zie ik het gebeuren. "U bent uw verbinding verloren, opnieuw bezig met verbinden... verbinden... verbinden..." En ik ren dan eerst naar mijn wifiversterker, en die zet ik uit. Ik probeer dan te verbinden met het modem, maar ook dat was niet gelukt. Ik was genoodzaakt om het modem uit en aan te zetten. En toen was het al te laat, al mijn werk was verloren. Ik kon wel huilen! En het erge was, dat ik daarna het modem het nog niet deed. Voortaan maak ik nooit meer jaarrekeningen op mijn onbetrouwbare wifinetwerk. De asuszenwifi lijkt mij een fantastische mesh oplossing. Ik hoop dat mijn rampenscenario genoeg ramperig is en dat ik die router win. Jullie mogen van mij alles doen met dit verhaal, plaatsen op alle websites, mijn naam erbij zetten. Jullie mogen hem van mij ook best nog wat bewerken. Het maakt mij niet uit, zolang ik maar de wifi set win ! Als jullie nog vragen hebben stel ze gerust.

49 Grote corporate

Je bent een IT manager bij een grote corporate en daarmee samen met een team verantwoordelijk voor enkele duizenden werkplekken, inclusief het netwerk. Zoals zoveel tevreden werknemers kijk je zo nu en dan even bij de buren. Misschien voor een volgende stap, of wellicht gewoon uit nieuwsgierigheid. Je raadt het al, een sollicitatiegesprek; helemaal Corona proof virtueel opgezet. Lekker thuis, waar je je even afzondert van het gezin. De bewuste sollicitant, ik. Geknipt, geschoren en een net overhemd aan. Barst! De jam valt op mijn broek. Had ik toch eerder en rustiger moeten eten. Dan maar even in de onderbroek. Mijn overhemd zit netjes en als ik naar beneden loop beginnen de kinderen weer aan me te hangen en de call begint zo. Het gesprek gaat goed, het is een leuke dame en we klikken wel. Alleen zou ik mijn scores delen van een persoonlijkheidstest en die had ik op papier uitgeschreven. Waar zijn ze nou? Barst! Ze liggen nog beneden. "Euh... ik loop heel even naar beneden!" Met mijn laptop in de hand zodat ze niet mijn onderbroek hoeft te zien. Ik pak de papieren beneden maar ik zie het beeld schokkiger worden. De verbinding verbreekt. Komt pas boven weer tot stand. "De persoonlijkheidstest doen we later, voor nu weten we even genoeg en u hoort van ons." Sta je dan in je onderbroek. Afsluiting was niet goed. Baan leek leuk. Later zal blijken dat ik wordt afgewezen. En dat dankzij die rot Wi-Fi setup.. 50 Park met 30 huisjes Hierbij hebben wij een park met ongeveer 30 huisjes vlakbij zee waar je alleen in de zomer mag komen. Nu is het zo dat wifi tegenwoordig niet meer weg te denken is. Wij hebben daarom ook samen met de vereniging ongeveer 5 jaar geleden een eigen wifi netwerk gebouwd met een oude ADSL aansluiting van KPN met 25 mbps down en 2 a 3 mbps up. Hier achter hing een WRT54GL met DD-WRT erop en extra antennes om zo wifi zoveel mogelijk te bieden aan de huisjes in de omgeving. Nu ging dat vroeger perfect aangezien iemand het sporadisch gebruikte voor een mailtje of om even bankzaken te regelen. Al vrij snel zagen we dat er mobiele telefoons bij kwamen, whatsapp steeds meer in opkomst was en dat er veel en veel meer data over het netwerk ging. Hierdoor klapte regelmatig het hele internet eruit. Ondertussen waren de gebruikers lekker door aan het upgraden en kwamen er ook chromecasten bij en werd er TV gekeken en youtube via het netwerk. Nu weet een ieder dat dat een ramp is om te regelen. Er was ook behoefte aan meer bereik en hebben we een oude engenius gekocht en deze op een paal gehangen midden in het parkje. Dit was een goede tijdelijk oplossing. Echter groeide het dataverkeer zo snel dat dit op gegeven moment ook niet meer volstond. We hebben toen gekozen om een bonding aan te leggen door een KPN monteur zodat we een 100mbps lijn zouden hebben. Dit maakt het alleen maar erger. We moesten onze v10 inleveren omdat de monteur het daar niet op werkend kreeg en er moest een V9 komen wat in mijn ogen een hele grote stap terug is. Dit netwerk gaf nog steeds problemen. Onstabiel en vaak haperingen. Toen hebben we de WRT54GL en engenius laten vervangen voor een ubiquiti mesh netwerk door een extern bedrijf. Dit is helaas ook niet de oplossing geweest want het blijft een drama, daarnaast hebben we nu het probleem dat het externe bedrijf het beheert. We willen hier weer vanaf en zijn nu aan het kijken om het weer terug in eigen beheer te nemen en zorgen voor een oplossing waarbij wij zelf het verkeer zo goed mogelijk in veilige en stabiele banen kunnen leiden. Wellicht dat de ZenWIFI set juist de oplossing is, makkelijk online alles inzien en bijhouden. Mijn vader van 62 die beheert het netwerk en is niet thuis in het programmeren zonder GUI, vandaar dat een eigen ubiquity professioneel netwerk mij niet de oplossing leek. Ik heb niet altijd tijd dus vandaar dat de ZenWIFI echt perfect zou zijn! Hopelijk winnen wij als VVE de zenwifi set en kunnen wij genieten straks van F1 :) Verhaal mag gedeelt worden trouwens, de foto niet. (of wellicht in overleg)

51 Vliegtuig reserveren

fgelopen zomer gingen we op vakantie en log ik thuis in om de stoelen in het vliegtuig te reserveren. Alleen nog even uitprinten en we kunnen op reis. Ik zet de printer aan maar de printer kan het wifi signaal niet vinden. Printer aan/uit, router reset niets helpt. Dan maar besloten om zonder tickets naar het vliegveld te rijden. Koffers in de auto gezet en ik wil de printer uitzetten, en ja daar komen de tickets opeens uit de printer gerold. Op weg naar het vliegveld van Düsseldorf komen we in een immense file terecht waardoor we op het allerlaatste moment aankomen. de koffers ingecheckt en terwijl we richting de douane lopen sluit de medewerker de incheckbalie. Voordat je verder kunt lopen dien je de tickets te scannen bij de entree poortjes, maar wat blijkt de scanner herkent onze geprinte tickets niet. Terug naar de check in maar alle balies waren inmiddels gesloten. Gevraagd bij een andere maatschappij maar die vertelde dat we nu te laat waren en niet meer mee konden vliegen. Op dat moment zien we de medewerkster lopen die ons had ingecheckt en deze heeft ons dan ook meteen geholpen, zodat we toch nog (wel op de allerlaatste seconde) nog konden meevliegen.

52 WiFi-versterkers

Doordat we in een groot huis wonen met zeer dikke geïsoleerde muren hebben we al jaren veel problemen met het wifi bereik. Al diverse oplossingen geprobeerd zoals 3 extra KPN wifi versterkers geplaats. maar er blijft altijd een gebied waar de wifi slecht of helemaal niet komt. Als monteur van beveiligingscamera’s kwam een klant met een grote opdracht bij mij aan huis langs zodat ik de vele mogelijkheden van de betreffende camera’s in de praktijk kon demonstreren. Van te voren nog even alles getest en alles werkt zonder enige problemen. Op het moment dat de klant langskomt en ik de camerabeelden op mijn laptop wil demonstreren zien valt het wifi signaal volledig weg waardoor het vertrouwen van de klant weg is en ik hierdoor de opdracht misloop.

53 Maandagmorgen

Maandagmorgen, vandaag wordt een belangrijke dag, mijn eerste werkdag bij mijn nieuwe werkgever, first impressions count hé. Net alle smartphone abbo's van de vorige werkgever opgezegd en daardoor zit ik momenteel op een prepaid abonnement om te kunnen bellen en om bereikbaar te zijn. Door de corona crisis gebeurd natuurlijk alles online en staan er vandaag veel meetings op het programma, om 9:30 begint mijn meet & greet meeting, spannend! Juist omdat ik weet dat ik momenteel veel bandbreedte gebruik had ik mijn internetconnectie al aangepast naar een 100/10 Mbps connectie, alles zou dus goed moeten werken! Daarnaast staan er nog enkele andere zaken op het programma, maar ik maak me geen zorgen. Mijn jongste heeft een live sessie met de Logopediste via Zoom, de middelste heeft een live les op SmartSchool, en mijn oudste heeft een online examen op de hogeschool. Daarnaast werkt mijn lieftallige vrouw van thuis en is ingebeld via een citrix/vdi connectie. Om de vergadering in een zo rustig mogelijk kader te kunnen houden zit ik boven op mijn en start de teams meeting, en alles lijkt goed te werken, gelukkig. Wat ik niet wist is dat er interne afspraken zijn waarin iedereen aangeraden wordt om met de webcam aan te werken zodat we elkaar kunnen zien. ik zet dus de webcam aan... We waren juist aan het gedeelte waarin ik voorgesteld ga worden aan het team en het onvoorziene gebeurd... Alle beelden bevriezen naar 8-bits versies en het geluid lijkt wel door een neurotische DJ door de mixer gejaagd te worden, nee! Niet nu… Wat is er hier aan de hand? In halve paniek gooi ik de task manager open en controleer de klassiekers, CPU, Memory zijn OK, het WiFi signaal ziet er goed uit, ik heb gewoon 3 streepjes, de verbinding lijkt normaal te werken, alles staat aan, wat is er aan de hand? Totdat ik zie dat mijn verbinding lijkt te flatlinen op 16 kbps, ik probeer toch te horen wat er gezegd wordt, maar ik hoor nog amper meer dan lettergrepen… Het enige wat ik nog ongeveer kan horen is dat iemand zegt dat het erop lijkt dat ze me “kwijt” zijn. Ik heb geen tijd meer, onmiddellijk smijt ik mijn smartphone in hotspot modus en switch naar mijn mobiel abonnement. Phew, ik lijk gewoon weer te kunnen werken... kalmte keert weer... Voor exact 216 seconden, ik ben me net aan het voorstellen en dan wordt ik er bruusk aan herinnerd dat ik op een eenvoudige prepaid zit... ping een sms… complete freeze… Dat was dan mijn volledige pre-paid budget, alles was in rook opgegaan aan €1/GB en onmiddellijk stopt de live stream... Het duurt niet lang voor ik dat door heb, ik loop naar beneden met de laptop in de hand in de hoop dat ik daar een betere verbinding heb, eenmaal beneden zie ik aan het gefrustreerde blik van mijn echtgenote dat dat ijdele hoop is... Ook zij is niet meer in staat om te connecteren op de server van haar werk...Ik loop naar de plaats waar de router zich bevindt, en onmiddellijk voel ik dat die zijn warmte niet meer kwijt kan. In blinde paniek trek ik een paar RJ45's van de uit de router, en hoop dat ik niet per ongeluk die van de oudste uitgetrokken heb, zij moet natuurlijk haar examen kunnen blijven doen... Een ogenblikkelijke reactie volgt van boven... Shift! ------------------------------------------------------- Postmortem Analyse… 1) De hogeschool was bang geweest voor fraude, en had gevraagd aan de studenten om zichzelf te filmen tijdens het examen. Omdat ze geen webcam had deed ze dit via de GSM aan 1080p. 2) De middelste had een probleem gehad met het indienen van zijn schoolwerk en was op aanraden van zijn leerkracht zijn volledige onedrive vol met kleine foto's en wallpapers opnieuw aan het syncen en was om de tijd te doden intussen youtube filmpjes (natuurlijk in 4k UHD, want dat is beter) aan het bekijken. 3) De Jongste was klaar en was over het internet TV aan het kijken geweest op haar tablet en was intussen aan het videobellen met haar vriendin. 4) De Router die 6 jaar geleden was aangekocht voor wat ik toen als “gewoon” gebruik beschouwd had was te warm geworden en was aan het throttlen... 54 Overwatch ik (een gamer) zit in mijn stoel een potje competetive overwatch te doen, mijn ouders zijn op dat moment onderweg naar huis, ze zijn onderweg van het hospis waar mijn oma in heeft gelegen, ze was net overleden. ik ben alleen thuis, de bel gaat: mijn ouders, maar ik zit in een potje competetive, en als je leaved krijg je punten eraf, of je kan een tijd-ban krijgen van zoveel uur. ik doe open, en er is haast blijkt, want de begrafenis kaart van mijn oma moet binnen het uur ingezonden, mijn moeder was al begonnen, maar moest hem nog uploaden, en verschillende foto's toevoegen. deze foto's stonden op de camera. en nu komt het, het was een van de 600 foto's die ze moest hebben, en vind dan maar de juiste. in die tijd was ik inmiddels gekickt uit het potje overwatch, later bleek dat ik een 2 uur time-penalty had, en 50sr(punten) minder had, daar speel je meestal 2 potjes om, om te winnen. de foto's moesten nog overgezet, en dat ging niet zo makkelijk, want er was geen verbinding mogelijk met de camera, en de pc. dus er werd een laptop met sd-kaart slot bij gepakt, en deze kon met de wifi4 kit die wij thuis hebben, binnen een half uur, jaja een half uur, een paar foto's doorsturen, nog niet de helft van de camera. gelukkig stond er de juiste foto tussen, want anders waren we nog wel een tijdje bezig geweest, en die tijd hadden we niet. toen de kaart af was moest deze ingezonden worden naar de drukker, en naar allerlei export problemen, was de kaart dan net een paar minuten te laat verzonden... PANIEK denk je dan, ja en nee, want de drukker had gelukkig niet veel te doen, en kon die minuut of 10 wel wachten. eind goed al goed naar omstandigheden. noem het maar een rampverhaal, maar met betere wifi, waren de bestanden zeker op tijd aangekomen op een pc in hetzelfde netwerk... Dit gebeurde circa een maand geleden. Momenteel gebeurd het ook nog wel is dat er films of series worden gestreamd, en dat we een potje overwatch competetive verliezen, door de lag-spikes oplopend tot 400ms, wat met gamen echt niet fijn is. ik was al bezig een plan te maken met het netwerk upgraden, maar dit zou toch wel goed uitkomen.

54 Grenzen aan de huidige opzet

Wij hebben een eenvoudige WiFi opzet rondom een ASUS RT-AC66 router die jarenlang trouw zijn werk goed heeft gedaan. Toen we aan het begin van de Corona crisis opeens allemaal thuis moesten werken en studeren kwamen mijn twee zoons (en hun vriendinnen) ook bij ons thuis studeren/werken. Dit betekende dat naast het dit dat mijn vrouw en ikzelf vanuit thuis moesten werken (veel Skype, Teams etc) vier studenten de hele dag online verbinding nodig hebben. Onze woonkamer is te klein om allen te kunnen werken/studeren dus moesten we ons verspreiden. Je begrijpt dat dit problemen opleverd in verband met de dekking (en capaciteit). Met de toename in gebruikers is het aantal verbonden apparaten ook meer dan verdubbeld (naast laptop worden tablets en telefoons gebruikt). Met behulp van enkele WiFi versterkers hebben we de dekking vergroot maar dit is geen goede oplossing. De hele dag heeft iedereen online overleg of colleges en daarnaast wordt heftig gebruik gemaakt van onze centrale data opslag op een NAS. Regelmatig lopen zaken vast of wordt de verbinding verbroken hetgeen resulteert in mopperende gebruikers..... Het is duidelijk dat we tegen de grenzen van de huidige opzet aanlopen. Ik denk dat een Mesh oplossing een grote verlichting kan geven en de meeste problemen kan oplossen.

55 In de tuin

Bronnen: ASUS, Hardware Info


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Asus ZenWiFi AC 2-pack Black

Asus ZenWiFi AC 2-pack Black

  • 802.11ac (Wi-Fi 5)
  • Tri-band
  • AC3000
  • Mesh-ondersteuning

299,00 €

5 winkels
« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*