Eerste benchmarks van Intel's Lakefield-architectuur schetsen twijfelachtig beeld

8 reacties

Ruim twee weken geleden maakte Intel zijn Lakefield-processors officieel bekend: de chips combineren vier zuinige Tremont-cores en één Sunny Cove-rekeneenheid in dezelfde package. Met een bescheiden tdp van 7 Watt zijn deze cpu's bedoeld voor tablets en ultradunne laptops, maar dankzij de toevoeging van een 'grote' core zouden ze wel verbeterde prestaties leveren.

Notebookcheck heeft als eerste een apparaat met een Lakefield-chip, te weten de i5-L16G7, in handen gekregen. Deze Galaxy Book S van Samsung is door de site getest in enkele benchmarks, met enigszins tegenvallende resultaten. In de single-core test van Cinebench R15 weet de i5-L16G7 namelijk 88,3 punten te verzamelen volgens de test van Notebookcheck; dit is lager dan de Core m3-8100Y (96,2 punten) en Core i7-8500Y (129 punten) uit de eerdere Amber Lake-Y-generatie.


De resultaten van Notebookcheck's Cinebench R15 (single-thread) test.

Dat is een opmerkelijk resultaat, ook omdat Intel aangegeven heeft in single-threaded compute-scenario's een prestatieverbetering van zo'n twaalf procent te verwachten. Notebookcheck merkt op dat de processor tijdens de benchmark niet boven de 2,4 GHz uitkwam, terwijl de i5-L16G7 op papier een boostklok van 3 GHz heeft.
In de multi-core test van Cinebench R15 gaat het de Lakefield-processor iets beter af: daar gaat hij nipt de i7-8500Y voorbij. Echter is dat een op 14nm gebakken dual-core chip (met Hyperthreading) — niet bepaald een hoge lat om te leggen.


Een screenshot tijdens Cinebench R15 single-thread.

In enkele browsertests, zoals JetStream en Mozilla Kraken, is een vergelijkbaar verhaal te zien. Amber Lake-Y wordt soms verslagen, andere keren blijft Lakefield achter. 

De Gen 11-gpu laat een wat rooskleuriger beeld zien. De 64 execution units in de i5-L16G7 draaien op een bescheiden 500 MHz, maar kunnen zich desondanks redelijk meten met de UHD 620 in bijvoorbeeld de op 14 nanometer gebakken Core i5-10210U (die met 15 W een dubbel zo hoog tdp heeft). Althans, in 3DMark, want de cpu-prestaties zorgen ervoor dat de ervaring in games niet van hetzelfde niveau is.


3DMark 11 Fire Strike-resultaten.

Gaat dit wel helemaal goed?

Deze nogal opmerkelijke resultaten zorgen toch voor enige twijfel: werkt de Galaxy Book S met zijn Lakefield-chip wel correct? De behaalde scores voldoen niet aan Intel's claims en de (toegegeven, beperkte) informatie die de Taakbeheer-screenshots laten zien zouden er wel eens op kunnen wijzen dat de cpu-scheduler geen rekening houdt met de bijzondere architectuur van de processor. Als voor single-threaded taken niet de Sunny Cove-kern maar één van de zuinige Tremont-cores wordt aangesproken, zou dat een plausibele verklaring zijn voor de cijfers die de i5-L16G7 hier neerzet.
Notebookcheck indiceert helaas niet welke Windows-versie ze gebruikten voor hun tests.

Verder moet ook opgemerkt worden dat Notebookcheck geen stroomverbruik vermeldt bij zijn tests, alleen dat de eerste metingen 'laag' zijn. Wellicht boost de Lakefield-chip daadwerkelijk niet boven de 7 Watt uit, in tegenstelling tot veel andere processors die vaak een veel hoger verbruik noteren tijdens korte inspanningen.

Tot slot zeggen we het toch nog maar eens: hardware testen doen we bij Hardware Info uiteraard het liefst zelf, en tot die tijd raden we het welbekende zoutvaatje aan bij dit soort nieuws. Concrete uitspraken kan je immers alleen doen als je alle informatie en methodologie beschikbaar hebt.

Bron: Notebookcheck

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*