FCC verklaart Huawei en ZTE officieel als gevaar voor nationale veiligheid

49 reacties

De Federal Communications Commission in de Verenigde Staten heeft het Chinese Huawei en ZTE officieel verklaard als bedreigingen voor de nationale veiligheid. Daarmee legt het de laatste steen aan het nieuwe beleid rondom China en deze Chinese techbedrijven en worden de eerste maatregelen getroffen.

Zoals Reuters eind vorig jaar ook rapporteerde blijkt de beslissing in november al te zijn genomen aan de hand van een stemming met een unaniem resultaat. Nu heeft de commissie de beslissing officieel naar buiten gebracht, samen met de verklaring dat bedrijven niet meer met subsidie vanuit de overheid hardware van de telecommakers aan mogen schaffen. Reuters stelt dat dit fonds dat vanuit de overheid beschikbaar gesteld werd een formaat van 8,3 miljard dollar had. Logischerwijs bestaat dit steunproject om bedrijven over te laten stappen op het 5G-netwerk, waarvoor de producten van Chinese bedrijven het voordeligst was.

Volgens FCC-voorzitter Ajit Pai is de beslissing genomen omdat beide bedrijven hechte banden hebben met de Chinese Communistische Partij en bijbehorende millitaire apparatuur, zijn ze wettelijk verplicht om mee te werken met de Chinese inlichtingendiensten en deze werkzaamheden geheim te houden. Daarnaast zouden ze hebben meegewerkt aan het stelen van intellectueel eigendom, omkooppraktijken en corruptie.

Om te voorkomen dat de invloed van het oosterse land verder uitgebreid wordt wil het dat de Amerikaanse overheid een nieuw fonds opstelt van twee miljard USD, om de Chinese apparatuur te vervangen voor varianten die geen veiligheidsgevaar zouden vormen. De ban gaat verder dan slechts netwerkapparatuur; ook Huawei's dochterbedrijf HiSilicon mag geen nieuwe chips meer laten maken bij het Taiwanese TSMC en in februari maakte Vodafone bekend dat het geen Huawei-apparatuur meer ging gebruiken in zijn netwerken. Toch ging in januari nog het nieuws dat de handelsoorlog niet op een al te hoog pitje gezet moest worden, omdat de bevoorradingsketen van veel Amerikaanse bedrijven zich in China bevindt.


Een Huawei-basisstation voor 5G-netwerken, die nu verboden is in de VS en vermoedelijk over een tijdje ook in andere westerse landen.

Bronnen: Federal Communications Commission, Reuters

« Vorig bericht Volgend bericht »
0