Eerste sample van AMD's Epyc Milan-generatie duikt op

2 reacties

Het is geen geheim dat AMD de afgelopen jaren flinke stappen heeft gezet op cpu-gebied, iets waar ook de server-productlijnen van het bedrijf een opkikker van hebben gekregen. Naar verwachting komt het bedrijf nog dit jaar met een nieuwe generatie van zijn Epyc-chips, te weten 'Milan'. Hiervan lijkt een eerste engineering sample te zijn gespot.

Gedeelte van een tekstdocument met daarin een AMD productnummer voor Milan

Twitter-gebruiker ExecutableFix kwam de verwijzing naar Milan tegen in een Linux-changelog. Hoewel er eigenlijk alleen een productcode in voorkomt, valt daaruit al wel op te maken dat de specifieke processor een maximale (boost-)kloksnelheid van 2,2 GHz heeft. De base clock bedraagt 1,5 GHz.
Die snelheden zijn iets hoger dan de eerste Rome-samples die naar buiten kwamen — al speelt het nog onbekende aantal cores van de Milan-chip hierbij natuurlijk een aanzienlijke rol. 

AMD Epyc Milan - Wat we al weten, en wat nog niet

Tijdens zijn Financial Analyst Day begin maart dit jaar heeft AMD al enige zaken rondom zijn derde Epyc-generatie duidelijk gemaakt. Bevestigd is dat Milan wordt gebaseerd op de Zen 3-architectuur en dat er (destijds) gemikt werd op een lancering tegen het einde van het jaar — of dat nog haalbaar is gezien de Covid-19-situatie moet nog blijken.
Milan zal op hetzelfde socket werken als de eerste twee Epyc-generaties.

Ook weten we dat Milan op 'een verbeterd 7nm-procedé' gebakken zal worden. In eerdere slides gebruikte AMD hiervoor de term '7nm+', wat per ongeluk overeenkwam met een naam die TSMC gebruikt voor één van zijn productieprocessen. Het rode kamp heeft verklaard dat het niet per sé om dat proces van TSMC gaat, maar simpelweg om een geoptimaliseerd 7nm-procedé in een wat algemenere zin. Om welk proces het precies gaat (zoals bijvoorbeeld TSMC's N7P, wat niet hetzelfde is als N7+) maakt het bedrijf later bekend.

AMD roadmap voor server producten

Een tijdje gingen er geruchten dat Milan vier threads per core zou ondersteunen in plaats van de gebruikelijke twee. Mark Papermaster, chief technology officer van AMD, gaf later echter aan dat het bedrijf geen aankondigingen heeft met betrekking tot het zogenaamde smt4 en ook een naar buiten gekomen presentatieslide wees erop dat Milan 'slechts' twee threads per core kan draaien.

Met Zen 3 gaat AMD naar verluidt overstappen naar één core complex (ccx) per chiplet, tegenover de twee 4-core ccx'en die er nu op elke (desktop) Zen 2-die zitten. Dit zou verbeteringen opleveren wat betreft het aanspreken van cachegeheugen, maar of het ook zal resulteren in processors met meer dan 64 cores is nog niet bekend.

Bron: @ExecuFix (Twitter)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*