Linus Torvalds "hoopt dat AVX-512 een pijnlijke dood sterft"

47 reacties

De meest recente update voor de GNU Compiler Collection voor Linux bracht enige details over Intel's Alder Lake-architectuur met zich mee, zoals we dit weekend behandelden. Eén van de bevindingen was dat Alder Lake geen avx-512 lijkt te ondersteunen, waarschijnlijk omdat de zuinige Tremont-cores niet met deze instructie overweg kunnen. Linux-ontwikkelaar Linus Torvalds heeft in de hieruit ontstane discussie enkele stevige uitlatingen gedaan over de Intel-instructie.

Torvalds hoopt naar eigen zeggen dat avx-512 een pijnlijke dood sterft, en dat Intel zich weer bezig gaat houden met zaken die er écht toe doen. In zijn betoog stelt de Linux-kernelontwikkelaar dat maar weinig mensen daadwerkelijk iets geven om floating point-units en dat hij de gebruikte die-ruimte veel liever aan andere zaken besteed zou zien, zoals meer cores.

De forumpost van Torvalds

In 2017 onthulde Intel avx-512. De instructieset werkt met 512 bits brede vectoren, waardoor er veel instructies in één register passen en er in theorie meer instructies per seconde kunnen worden uitgevoerd. Het gebruik van avx-512 heeft wel (negatieve) invloed op het stroomverbruik en de kloksnelheid van de processor.
Aanvankelijk werd avx-512 alleen door Xeon- en hedt-chips ondersteund, maar ook bijvoorbeeld de Ice Lake-laptopchips kunnen ermee overweg.

Het is niet de eerste keer dat Torvalds harde (en soms ook controversiële) uitspraken doet. In 2018 nam hij een sabbatical van zijn Linux-verantwoordelijkheden om beter te worden in het begrijpen van emoties, omdat hij naar eigen zeggen een 'onprofessionele sfeer' creëerde. 

Bron: Real World Technologies (forum)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*