JEDEC publiceert specificaties DDR5-standaard: 4.8 Gbps, 2 kanalen per module

19 reacties

Geheugenfabrikant SK Hynix gaf eerder dit jaar informatie vrij over zijn plannen voor de volgende generatie ddr-geheugen. Deze informatie is door JEDEC met het aankondigen van de definitieve ddr5-specificaties verder bevestigd. De standaard is een antwoord op de stijgende vraag naar rekenkracht vanuit cloudservers en datacenters. Zo zal ddr5 met 4800 Mbps bij lancering 50% hogere snelheden halen, alsook dubbele bandbreedte tegenover zijn voorganger. In de komende jaren zou dit theoretisch kunnen opgevoerd worden naar 6400 Mbps, een verdubbeling tegenover de piek van ddr4.

Deze prestatiewinst wordt gehaald door een combinatie van veranderingen. In tegenstelling tot eerdere generaties krijgt een ddr5-module niet één, maar twee onafhankelijke datakanalen. In feite draai je in de toekomst dus dual-channel geheugen binnen één module. De burst length is verdubbeld van 8 naar 16, dit resulteert in het versturen van 64 bytes per geheugenoperatie. De hoeveelheid banks kreeg ook een verdubbeling, van 16 naar 32. Same Bank Refresh is een nieuwe functie die de cpu toestaat om bepaalde banks aan te spreken terwijl anderen refreshen of in gebruik zijn. De verbeterde energie-efficiëntie is gehaald door het verlagen van vdd naar 1,1 V tegenover 1,2 V bij ddr4.


Evolutie dram, bron Anandtech

Op vlak van stroomvoorziening is er ook een significante aanpassing: de geheugen-vrm's worden verplaatst van het moederbord naar de modules zelf, dit wil zeggen dat elke dimm zijn eigen spanning regelt. Onder de naam 'pay as you go' zorgt dit ervoor dat moederborden niet meer uitgerust moeten worden voor de zwaarste geheugenconfiguraties, maar er betaald wordt naargelang de hoeveelheid modules. Wellicht zorgt dit voor een prijsverschuiving waarbij moederborden goedkoper worden en geheugen juist duurder.

Verder wordt de geheugendichtheid verhoogd tot 64 Gbit, wat individuele geheugenchips met hogere capaciteiten toelaat. De website van JEDEC vermeldt ook de mogelijkheid van on-die ECC, of dit voor alle modules zou gebruikt worden zijn is niet duidelijk.

SK Hynix start nog dit jaar met massaproductie, terwijl Samsung oogt op volgend jaar met zijn toepassing gebaseerd op EUV. Micron beweert in de sampling-fase te zitten en heeft verder geen concrete informatie gegeven.


Eerdere publicatie van ddr5-specificaties door SK Hynix

Tot nu toe is er geen vermelding wanneer de eerste modules op de markt komen. Volgens geruchten zou Intel de eerste zijn die gebruik maakt van ddr5 op zijn serverplatform Sapphire Rapids in 2021, gevolgd door de ‘mainstream’ desktop Alder Lake-generatie in hetzelfde jaar. Een interne roadmap toont dat AMD in 2022 zou volgen met ondersteuning op Zen4.

Bronnen: JEDEC, GamersNexus, Anandtech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0