Samsung werkt aan 6G: 1.000 Gbit/s zonder kabels!

15 reacties

Het wereldwijd uitrollen van 5G-netwerken is nog maar net in gang gezet, maar Samsung heeft in een persbericht al bekendgemaakt dat het werkt aan nieuwe mobiele data-technologie die 5G op zal moeten volgen.

Uiteraard noemt de techgigant de techniek 6G. Het maakt onder andere gebruik van de terahertz-frequentieband. De FCC heeft een spectrum tussen 95 GHz en 3.000 GHz ( 3 THz) geopend voor 'nieuwe technologieën', waar Samsungs versie van de techniek gebruik van zal maken. De fabrikant schrijft dat door de toename van het aantal mobiele apparaten 6G ondersteuning moet bieden voor tien miljoen apparaten per vierkante kilometer, tien keer de maximaal ondersteunde hoeveelheid van 5G.

Tegelijkertijd wordt door de hogere frequentie een hogere ondersteunde snelheid van een bewegend 6G-apparaat van 350 kilometer per uur naar 500 km/h mogelijk. Dit is met name nuttig voor applicaties die een extreem lage latency vereisen. Samsung noemt industriële automatisering, reacties op noodgevallen en het op afstand opereren als potentiële kandidaten voor 6G. Er wordt gemikt op end-to-end-latencies van minder dan 1 milliseconde.

Ook moet 6G minder veeleisend zijn wat stroomverbruik betreft. 5G-modems verbruiken in recente chips zóveel dat ze niet altijd geïntegreerd kunnen worden in smartphone-soc's, zoals het geval is bij de Snapdragon 865. Volgens Samsung moet 6G twee keer zo energie-efficiënt zijn ten opzichte van 5G. Ook de betrouwbaarheid moet maar liefst 100 keer zo goed zijn. De maximaal haalbare data rate zal ook flink toenemen. De piek aan doorvoersnelheid in 5G-producten is 20 Gbit/s, voor 6G moet het maar liefst 1.000 gigabit per seconde worden. Net als bij 5G ligt de snelheid die haalbaar zal zijn in producten echter een stuk lager, met een doorvoersnelheid van 1 Gb/s, in plaats van 100 Gb/s van 5G.

6G zou ook goed ingezet kunnen worden bij  extreem realistische augmented reality en hologrammen, aangezien hiervoor extreem grote hoeveelheden data moeten worden verstuurd. Samsung hoopt dat het in 2028 gereed is om de technologie in producten te krijgen, met grootschalige beschikbaarheid in apparaten in 2030.

Bronnen: Samsung (persbericht), (whitepaper)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*