Onduidelijkheid over Nvidia's PSU-stekker met 12 pinnen duurt voort

66 reacties

Van de week kwam aan het licht dat Nvidia mogelijk werkt aan een nieuwe voedingsstekker, met twaalf pinnen in plaats van de gebruikelijke acht. Inmiddels verklaren bepaalde bronnen dat het gerucht over de nieuwe connector niet waar is, terwijl andere bronnen juist met ondersteunende informatie komen.

Om te beginnen benadrukt een Twittergebruiker dat de allereerste bron van het gerucht, een Chinese techsite genaamd FCPowerUp, vermeldt dat het nieuws niet echt is. Het lijkt echter te gaan om een update van hetzelfde artikel, waar niet in werd vermeld dat het niet klopte.

TechPowerUp en Igor's Lab claimen echter van hun eigen, 'welgeplaatste bronnen binnen de industrie', te hebben gehoord dat de connector wél bestaat. Nieuwe data over de nieuwe lay-out van de pinnen in de aansluiting laat zien dat het niet mogelijk zal zijn om twee 6-pins-peg-aansluitingen tegelijkertijd te gebruiken voor een enkele 12-pin. Dit suggereert dat het ondersteunde wattage niet twee keer 75 watt zal zijn - een enkele 6-pin ondersteunt namelijk een stroomtoevoer van 75 watt.


Rechts: een schematische uitleg van de lay-out van de 12-pin, met dank aan TechPowerUp.

Ook Igor Wallossek van Igor's Lab heeft de detectivepet opgezet. Wallossek claimt dat voedingfabrikanten eind mei al stress ervoeren omdat Nvidia wilde plannen had met een deze nieuwe stekker. Er zouden veel geruchten rond zijn gegaan, hoewel het grote publiek daar opmerkelijk genoeg niets van te horen heeft gekregen. Een mogelijke oorzaak hiervan is dat een pcb genaamd 'PG132' de referentieprintplaat moet zijn voor Nvidia's partners.

Deze kaart zou gewoon twee 8-pins krijgen, terwijl volgens de Duitse reviewer een tweede pcb genaamd 'PG133' rond moet waren die geschikt is voor een voedingsstekker met twaalf pinnen. De nieuwe Founder's Editions zouden een adapter meegeleverd krijgen om twee 8-pins-aansluitingen om te toveren tot een enkele 12-pin.

Het is aannemelijker dat Nvidia een dergelijke aansluiting aan het testen is, om hem in de toekomst breder in te gaan zetten in producten. Het is immers niet handig om een compleet nieuwe connector te gebruiken, vanuit het perspectief van massa-adoptie. Eerst de producten aan de bovenkant van de productlijn zouden gebruik gaan maken van de nieuwe connector, waarvoor gebruik gemaakt zou worden van de adapter.

Die zou zijn prik moeten halen uit de eps-aansluiting met 8 pinnen - deze stekker is eigenlijk bedoeld voor de processor. Een oplossing zou volgens Wallossek liggen in de beslissing om de vereisten voor de draaddikte aan te scherpen. Toekomstige pcie-voedingskabels zouden per pin 9,5 ampère aan moeten kunnen, in plaats van 9 ampère.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de bronnen van de Engelstalige nieuwssites het bizarre gerucht een uitstekende manier vonden om nog meer verwarring te scheppen en daarom zijn ingehaakt op het gerucht. Houd dus in je achterhoofd dat het ook kan gaan om een hoop misinformatie en dat de RTX 3000-videokaarten (waaronder de snelste kaarten) gewoon de voedingsaansluitingen gaan gebruiken die je gewend bent.

Bronnen: QuarantinEegras (Twitter), TechPowerUp, Igor's Lab

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*