TSMC stopt over twee maanden leveringen chips aan Huawei

24 reacties

TSMC heeft in zijn presentatie van de kwartaalcijfers onthuld dat het vanaf 14 september zal stoppen met het verschepen van chips aan Huawei.

Halverwege mei werd duidelijk dat de Taiwanese pure play foundry was gestopt met het aannemen van nieuwe orders van Huawei's dochterbedrijf HiSilicon, waardoor het geen nieuwe chips meer ging laten ontwerpen voor HiSilicon. Dat betekent dat Huawei zelf ook geen nieuwe producten meer kan bestellen bij TSMC - niet van HiSilicon en niet van andere chipontwerpers. De maatregel is het gevolg van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten - afgelopen maart scherpten de VS de regels aan, waardoor deze maatregel ingesteld werd.


HiSilicon's Kirin 990 5G is momenteel de snelste chip die Huawei gebruikt in zijn producten.

Vermoedelijk zullen Chinese bedrijven toevlucht zoeken bij binnenlandse foundries, zoals SMIC. Voor chips die een zo hoog mogelijke energie-efficiëntie of zo veel mogelijk transistoren per vierkante millimeter benodigd is, zou het kunnen dat er wordt getracht uit te wijken naar Samsung, aangezien kleinere processen dan 7 nanometer ook in ontwikkeling zijn. Het Chinese SMIC blijft momenteel steken op 7 nanometer. Wel is dit proces al flink vervroegd naar het vierde kwartaal.

De kwartaalcijfers van TSMC zijn te vinden op de website van de fabrikant. De cijfers vallen erg mee, vergeleken met veel andere bedrijven op het moment. De omzet ten opzichte van vorig kwartaal bleef onveranderd, ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 zag het bedrijf een groei van 28,9%. Veel van de andere cijfers, waaronder de brutowinst, bleven ook ten opzichte van het voorgaande kwartaal positief. Productie op de 7nm-nodes besloeg 36% van de waferomzet, en voor het derde kwartaal verwacht de Taiwanese foundry hoge vraag voor het bakken van chips voor 5G-smartphones, high performance computing en internet-of-things.

Bron: Nikkei Asia Review

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*