Intel's 7nm-processors krijgen 6-12 maanden vertraging, komen eind 2022 of begin 2023

28 reacties

Tijdens de presentatie van zijn cijfers voor het tweede kwartaal van 2020 heeft Intel bekendgemaakt dat de 7nm-processors van het bedrijf minimaal een halfjaar vertraging op zullen lopen. De reden hiervoor is een probleem bij de ontwikkeling van het productieproces, die ervoor zorgde dat de yields naar beneden haalde.

Door dat probleem loopt het 7nm-procedé van het blauwe kamp nu ongeveer een jaar achter op de interne planning. Concreet zorgt dit ervoor dat de eerste (desktop-)processors op Intel's 7nm-proces eind 2022 of begin 2023 verwacht worden; serverchips moeten in de eerste helft van 2023 komen. TSMC, een grote concurrent als het op procestechnologie aankomt, verwacht dit jaar zijn eerste 5m-chips te leveren — die ondanks het kleinere getal ongeveer gelijk zouden zijn aan de dichtheid van Intels 7nm.


Deze roadmap uit medio 2019 laat zien dat Intel 7nm voor volgend jaar op de planning had staan.

Een bijwerking van 7nm's vertragingen is dat Intel langer afhankelijk zal zijn van zijn geplaagde 10nm-node. In de laptopmarkt is die inmiddels redelijk actief, met Ice Lake reeds op de markt en opvolger Tiger Lake die binnenkort aangekondigd lijkt te worden.
Op de desktopmarkt is 10nm echter nog niet te vinden — en dat zal nog een jaar zo blijven. Intel heeft aangegeven dat Alder Lake, de generatie die meerdere architecturen in één chip zal stoppen, in de tweede helft van 2021 op de markt moet komen. Alder Lake komt zowel naar desktops als laptops.

Het enige 7nm-product dat voorlopig nog niet echt geraakt lijkt te worden qua tijdsplanning is de Ponte Vecchio-gpu voor datacentra. Deze zal gebruikt worden in de Aurora-supercomputer die gepland staat voor 2021. Ponte Vecchio wordt momenteel eind 2021 of begin 2022 verwacht door Intel, wat uiteraard enige spanning op kan leveren. Het bedrijf heeft echter aangegeven dat het 'pragmatisch' gaat kijken naar fabricage buiten zijn eigen procedé's — mogelijk zal er dus gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld TSMC of Samsung voor de eerste Xe-chip.

Bronnen: AnandTech, Seeking Alpha

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*