Sponsored: Deep Dive: QNAP zet ruim 250 GB over naar je nas in een kwartiertje

0 reacties

QNAP is als fabrikant van nas-systemen continu bezig met innoveren. Met de TS-453D brengt het merk eindelijk een nas op de markt die snelle netwerkaansluitingen combineert met een bereikbaar prijsniveau. Waar je met andere nas-apparaten de potentie van je nieuwe gamesysteem niet ten volle kunt benutten, biedt QNAP die mogelijkheid nu wel.

Fabrikanten verleggen ieder jaar de limiet. Als je regelmatig op Hardware Info komt, zie je de voortdurende strijd tussen grootmachten als Nvidia, Intel en AMD aan je voorbijtrekken. Geruchten en introducties maken de tongen los, maar zorgen ook voor tal van nieuwe producten op de markt. Een van de productgroepen waar het daarbij om gaat, zijn moederborden.

De afgelopen tijd is daar een belangrijke verandering in zichtbaar. Steeds meer moederborden worden uitgerust met snellere netwerkaansluitingen. Waar gigabitnetwerkpoorten de standaard waren, stappen moederbordfabrikanten inmiddels over naar 2,5 gigabit. De Hardware Info Productvergelijker toont op dit moment al 34 modellen die zo’n snellere netwerkaansluiting aan boord hebben.

De voordelen van 2,5 gigabit

Er komt nu al snel een vraag naar boven. Je hebt namelijk nóg snellere netwerkaansluitingen, bijvoorbeeld 10 gigabit. Dus hoezo 2,5 gigabit? Hoewel de 10gigabit-standaard al jaren bestaat zijn deze poorten nauwelijks terug te vinden in consumentenproducten. De prijs is domweg te hoog: losse 10gigabit-kaarten gaan voor zo’n honderd euro over de toonbank.

Dat geld steek je liever in een luxere videokaart of grotere ssd. Ook vraagt het wat meer van je netwerkbekabeling. 2,5 gigabit stelt minder hoge eisen. Dat betekent dat je in de meeste gevallen met je bestaande bekabeling uit de voeten kunt. Switches die geschikt zijn voor deze hogere snelheid zijn nog maar beperkt beschikbaar op de markt. Wel biedt QNAP zelf de QSW-1105-5T aan. Dat is een 5-poorts switch die voor zo’n 125 euro in de winkels ligt.

Een switch is niet nodig

Het is echter helemaal niet nodig om extra te investeren als je wilt profiteren van de snelle aansluitingen van de TS-453D. Je kunt er ook voor kiezen om een kruiskabelverbinding te maken met de nas. Daarbij hoef je alleen maar de pinnetjes op de juiste manier te krimpen in de RJ45-connector. Er zijn ook adaptertjes te verkrijgen waarmee je een bestaande kabel omzet, en uiteraard zijn bij de beter gesorteerde kabelwinkel ook kant-en-klare kabels verkrijgbaar.

Ook kun je ervoor kiezen om een directe verbinding te maken tussen je nas en je computer met 2,5gigabit-aansluiting, en de tweede aansluiting van de nas te gebruiken om door te verbinden naar je netwerk. De nas is dan in feite een switch met veel extra functies. Op deze manier kun je de nas gewoon in de meterkast plaatsen en hoef je in je game- of werkkamer niet naar de knorrende schijven te luisteren.

Even voorstellen
De TS-453D is een nas met ruimte voor vier 3,5inch-harddisks. In de frames waarin de schijven worden gemonteerd kun je ook een 2,5inch-ssd plaatsen, al ligt dat minder voor de hand. Hoewel de capaciteit van ssd’s toeneemt is de prijs per gigabyte van een harde schijf nog steeds veel lager. In dit artikel kijken we naar de TS453D. In de serie vind je ook de TS-253D en TS-653D met ruimte voor twee en zes disks, met verder dezelfde basis als het model voor vier schijven dat we in dit artikel voor het voetlicht brengen.

De basis van de TS-453D is de Intel Celeron J4125. Dat is een erg efficiënte processor. Omdat je een nas 24 uur per dag aan laat staan om alle mogelijkheden te kunnen benutten, is de keuze voor een energiezuinige chip erg logisch.


De QNAP TS-453D biedt ruimte aan vier 3,5inch-schijven en heeft twee 2,5gigabit-aanluitingen.

De chip komt uit de Gemini Lake-serie en biedt vier cores die standaard op 2 GHz werken en kunnen boosten tot 2,7 GHz. De TDP van deze processor is slechts 10 W. Ons testmodel is uitgerust met 4 GB werkgeheugen. Er is ook een variant met de dubbele hoeveelheid geheugen beschikbaar, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf later het werkgeheugen van de 4GB-variant op te waarderen.

Deze Celeron biedt ook hardware-transcoding, dat onder andere bij Plex van pas komt. Ook aes-encryptie wordt door deze processor hardwarematig ondersteund.

Uitbreiden pci-express
Op het moederbord van de TS-453D vind je naast de geheugenslots ook een uitbreidingspositie voor een pci-express-kaart. Het slot biedt pci-express Gen2 x2 en is geschikt voor een groot aantal verschillende uitbreidingskaarten. Je kunt onder andere m.2 en/of 10 gigabit aan de TS-453D toevoegen, als je nog betere prestaties wenst.

De aansluiting is als een pci-express x4-slot uitgevoerd, zodat je veel verschillende kaarten kunt plaatsen. Ook kun je de nas op deze manier uitbreiden met wifi. Deze stappen hoef je niet te zetten bij de aanschaf; als je behoefte groter wordt kun je de nas altijd nog uitbreiden. Net als bij een desktop.


Ook een slot voor een pci-express-uitbreidingskaart vind je terug in de QNAP TS-453D.

De TS-453D biedt verder nog drie usb2.0-aansluitingen en twee keer usb 3.0. Een van die usb3.0-aansluitingen vind je aan de voorzijde: handig om snel even een harde schijf of geheugenstick aan te sluiten als je bestanden over wilt zetten. Achterop vind je ook hdmi. QNAP biedt de mogelijkheid om het apparaat ook te gebruiken als mediaspeler. Er is zelfs een infraroodpoort ingebouwd, je kunt het dus vanaf de bank of je luie stoel bedienen met de optionele afstandsbediening.

Warm en koud
Soms is het wat lastig om te bedenken wat de plaats van een nas binnen je netwerk is. Om dat wat helderder te krijgen, halen we een begrip uit de professionele netwerkwereld erbij: hot en cold storage. Data die je veel en intensief gebruikt, wil je zo dichtbij mogelijk hebben. Dat is je ‘hot’ of ‘hete’ data. Je wil je besturingssysteem bij voorkeur op een pijlsnelle ssd op je computer hebben staan. Dan kun je rustig werken, en dat geldt ook voor de programma’s waar je mee werkt.

Daarnaast is er data die je minder intensief gebruikt: je verzameling downloads, je filmverzameling en die digitale schoenendoos vol foto’s die je niet kwijt wil maar ook niet elk moment aan het bekijken bent. Dat is je ‘cold’ of ‘koude’ opslag. Een nas past goed in een omgeving met koude opslag. Veel zaken die zich in de koude opslag bevinden hebben de eigenschap dat je ze wil kunnen delen. Je films en foto’s wil je bijvoorbeeld ook kunnen afspelen op je televisie, smartphone of laptop, en misschien zijn er ook nog huisgenoten die erbij willen kunnen.

Doordat een nas ontwikkeld is om 24 uur per dag aan te staan, zijn de bestanden altijd voor alle apparaten en gebruikers beschikbaar. Hier bovenop biedt QNAP uitgebreide mogelijkheden om bestanden veilig te stellen in de cloud en te delen via het internet, zodat je bijvoorbeeld op bezoek bij vrienden de familiefoto’s kunt laten zien die op je nas staan. Hiervoor zag je de begrippen ‘hete’ en ‘koude’ opslag. Naast je computer en een nas is er ook de cloud, met diensten als OneDrive, Google Drive en Dropbox. Je zou dat als ijskoude of diepvriesopslag kunnen zien.

Het gaat om bestanden die je nog minder vaak gebruikt, en ook is dit type opslag vaak bijzonder kostbaar als je er veel van nodig hebt. Een nas zoals de TS-453D van QNAP vergt een eenmalige investering, terwijl de clouddiensten soms pittige jaar- of maandbedragen kosten. Daarnaast is het voordeel van je eigen nas dat de opslag in je eigen netwerk supersnel is te benaderen en je niet gehinderd wordt door de files op het internet.

Proef op de som
Om de mogelijkheden van de TS-453D in kaart te brengen, hebben we het apparaat voorzien van een aantal schijven. Om te beginnen een 16 TB Seagate IronWolf Pro harde schijf. Deze schijf biedt een enorme hoeveelheid opslagruimte en is speciaal ontwikkeld voor gebruik in een nas als deze. Doordat je vier schijfslots tot je beschikking hebt, kun je door extra schijven van dit type toe te voegen doorgroeien naar maximaal 64TB ruwe opslag.

Om eens te kijken wat de verschillende soorten opslag voor de prestaties betekenen, is ook een 2,5 inch grote Seagate IronWolf 110-ssd met een capaciteit van 1,92 TB in de TS-453D ingebouwd. Daarnaast is het pci-express-slot gevuld met de QM2-2P10G1TA-uitbreidingskaart, die naast twee nvme m.2-slots ook voor een extra 10gigabit-aansluiting zorgt.

Deze controller hebben we voorzien van twee Het systeem dat werd gebruikt om tests uit te voeren is uitgerust met een AMD Ryzen 9 3900X-processor (niet overgeklokt), gekoppeld aan 64 GB ddr4-3600 geheugen van Corsair, en een Crucial P1 nvme-ssd. Deze combinatie is geplaatst op een Asrock X570 Creator-moederbord dat onder andere is uitgerust met een 10 gigabit Aquantia-netwerkcontroller. Deze controller is zowel geschikt om de maximale snelheid van een 10gigabit-verbinding te benutten, als op 2,5 gigabit optimaal te functioneren.

Tussen de nas en de desktop is gebruikgemaakt van een kruiskabel om zo geen invloed te hebben van externe factoren. De test is uitgevoerd met 60 Windows 10 iso-bestanden, goed voor in totaal 258 GB data. 258 GB aan iso-bestanden 

258 GB aan iso-bestanden 1 gb 2,5 gb
Seagate IronWolf 110 1,92 TB (sata) 39:08 min. 16:35 min
Seagate IronWolf Pro 16 TB (sata) 39:06 min. 15:43 min
Seagate IronWolf 510 1,92 TB (nvme 39:06 min 15:42 min


Meer dan een halvering met 2,5 gigabit!
Zoals je hierboven kunt zien, scheelt de keuze voor een verbinding via 2,5 gigabit enorm! De tijd voor het wegpompen van een flink aantal bestanden naar de nas wordt meer dan gehalveerd. De verschillen tussen de harde schijf en de ssd’s is niet heel erg groot. Dat maakt de keuze voor een ssd in deze nas vooral interessant als je op zoek bent naar toepassingen die een snelle zoektijd vereisen, zoals bijvoorbeeld iscsi of andere toepassingen waarbij de nas actief wordt gebruikt.

Je ziet ook duidelijk dat zelfs de harde schijf zijn prestatievleugels kan uitslaan en veel meer tot zijn recht komt. Dat maakt ook duidelijk dat als je een systeem met 2,5 gigabit aanschaft, het bijna zonde is als je bij een nieuwe nas er niet voor kiest om de snelle verbinding te benutten.

Aan de slag met de QM2-2P10G1TA
We zijn ook aan de slag gegaan met de QM2-2P10G1TA-uitbreidingskaart van deze nas. In het bovenstaande deel hebben we hem gebruikt om twee m.2 ssd’s te koppelen aan de nas. Deze ssd’s kun je gebruiken voor caching of als je met zeer intensieve toepassingen bezig bent. Niet alle fabrikanten van nas-apparatuur laten nvme-ssd’s ook gebruiken voor data-opslag, vaak ze ze uitsluitend voor caching.


Met de QM2-2P10G1TA breid je de TS-453D uit met 10 gigabit en twee nvme-ssd’s.


De technische opbouw van de kaart is best bijzonder. Het is een pci-express gen2 x4-kaart met daarop ruimte voor twee nvme-ssd’s en een Aquantia 10 AQC-107-controller. Zoals je hieronder kunt zien zijn alle verbindingen, zowel voor de ssd’s als de netwerkcontroller, pcie gen2 x2. De pci-express-switch is een Renesas 89HPES4T4G2 pci-express gen2 x4 - 4-poorts.


Deze kaart is gemonteerd in de TS-453D, en vervolgens getest met dezelfde bestanden die ook hiervoor zijn gebruikt. 258 GB aan iso-bestanden

 

258 GB aan iso-bestanden 1 gb 2,5 gb 10 gb
Seagate IronWolf 110 1,92 TB (sata) 39:08 min. 16:35 min 9:01 min
Seagate IronWolf Pro 16 TB (sata) 39:06 min. 15:43 min 17:53 min
Seagate IronWolf 510 1,92 TB (nvme 39:06 min 15:42 min 06:51

Je ziet hier de grote voordelen van de verbinding via 10 gigabit. Ook hiervoor is het systeem op basis van de Ryzen 9 en Asrock Creator gebruikt dat ook hierboven werd vermeld. De harde schijf wordt iets vertraagd, maar zeker de m.2-ssd laat nu zijn voordelen zien. Als extra testje zijn ook twee Seagate Iron Wolf Pro 16 GB-sata-drives in raid0 gekoppeld. Daarbij kost de testtaak 8:02 minuten.


De QNAP QM2-2P10G1TA voorzien van de twee Seagate IronWolf 1,92 TB nvme-test-ssd’s


10 gigabit: aantrekkelijk voor content creators
Kortom, de voordelen van 10 gigabit zijn er zeker. Als je het vergelijkt met een 1gigabit-verbinding, dan kost een taak die anders bijna 40 minuten duurt nu nog geen 7 minuten! 2,5 gigabit is uiteraard langzamer dan 10 gigabit, maar in vergelijking met 1 gigabit is de snelheidsverbetering ook erg groot. Het voordeel van 2,5 gigabit is dat de investering ervoor meevalt.

Bij veel moderne moederborden krijg je het er ‘gratis’ bij, net als bij deze QNAP TS-453D die bovendien aantrekkelijk is geprijsd. Dat maakt het een interessante bonus. Ben je veel met content bezig en werk je met veel grote raw-files en/of videobestanden, dan kan het lonen om de overstap naar 10 gigabit te overwegen. Dat betekent echter zowel voor je bord, een eventuele losse controller en de QM2-2P10G1TA - optioneel gecombineerd met nvme-drives - een pittige meerprijs. Aan de andere kant zorgt het er wel voor dat je dezelfde klus in minder dan een zesde van de tijd kunt uitvoeren.

En als hij dan vol is?
De TS453D biedt ruimte aan vier schijven en dankzij de QM2-2P10G1TA kun je er nog twee m.2-ssd’s bijplaatsen. Als je kiest voor bijvoorbeeld de Seagate IronWolf Pro 16 TB’s, dan beschik je over een zee van ruimte. Uiteraard kun je ook kiezen voor de TS653D met zes posities. Ga je echt los, dan raakt de nas een keer vol.


De TL-D800C breidt de nas met acht schijfposities uit.


Het overzetten van data naar een nieuwe is een tijdrovende klus. Daarvoor biedt QNAP onder andere de TL-D800C aan. Deze uitbreiding laat je maar liefst acht extra schijven aan je nas koppelen, via usb. Hij maakt gebruik van usb 3.2 Gen 2, wat betekent dat de verbinding tussen de uitbreiding en je nas op 10 gigabit kan werken. Helaas biedt de TS-453D alleen standaard usb 3.0-aansluitingen en ligt de verbindingssnelheid tussen de nas en de uitbreiding op 5 gigabit.

Conclusie

Steeds meer moderne moederborden bieden 2,5gigabit-netwerkaansluitingen. Hiermee word je eindelijk verlost van die tergend trage gigabit-aansluitingen waarmee moederborden en laptops al jaren worden uitgerust. Met 2,5 gigabit kun je de mogelijkheden van je netwerk beter benutten. De voordelen zijn duidelijk te zien, in combinatie met de QNAP TS-453D die in dit artikel is bekeken.

Bij het overzetten van bestanden zie je een ruime halvering van de benodigde tijd. De TS-453D is zeer veelzijdig en uit te breiden via pci-express, met onder andere de QM2-2P10G1TA waarmee je hem kunt voorzien van 10 gigabit én twee nvme m.2 ssd-aansluitingen. Deze uitbreiding loont vooral voor kritische content creators voor wie iedere seconde tijdwinst telt.

Bron: QNAP


7 besproken producten

Vergelijk   Product Prijs
QNAP QM2-2P10G1TA

QNAP QM2-2P10G1TA

€ 172,84

1 winkel
QNAP QSW-1105-5T

QNAP QSW-1105-5T

 • 2500 Mbit/s
 • 5 x

€ 122,00

3 winkels
QNAP TS-453D-4G

QNAP TS-453D-4G

 • 4 bay(s)
 • 4 GB
 • 2.5 en/of 3.5 inch
 • 2500 Mbit/s

€ 519,00

3 winkels
QNAP TS-453D-8G

QNAP TS-453D-8G

 • 4 bay(s)
 • 8 GB
 • 2.5 en/of 3.5 inch
 • 2500 Mbit/s

€ 650,97

4 winkels
Ultimate Seagate IronWolf 110 1.92TB

Seagate IronWolf 110 1.92TB

 • 1920 GB
 • Serial ATA 600
 • Triple-level cell (TLC)
 • 560 MB/s
 • 535 MB/s
 • 2.5 inch

€ 378,73

1 winkel
Seagate IronWolf 510 1.92TB (M.2 2280)

Seagate IronWolf 510 1.92TB (M.2 2280)

 • 1920 GB
 • PCI-Express
 • Triple-level cell (TLC)
 • 3150 MB/s
 • 850 MB/s
 • M.2 2280

€ 343,95

4 winkels
Ultimate Seagate IronWolf Pro 16TB

Seagate IronWolf Pro 16TB

 • Harddisk
 • 16000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

€ 524,64

2 winkels
« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*