'Intel klopt aan bij TSMC voor productie chips op 6nm-proces'

25 reacties

Recent meldde Intel dat het zijn planning voor 7nm-cpu's met 6 á 12 maanden heeft opgeschoven. Daarbij werd ook aangeven dat er pragmatisch gekeken ging worden naar productie buiten de deur. Nu zijn er vanuit Taiwan geluiden gekomen dat Intel wellicht bij TSMC heeft aangeklopt. Er zou gebruik gemaakt gaan worden van een doorontwikkeling van TSMC's 7nm-proces. TSMC heeft dit productieprocedé 'N6' gedoopt. Het N6-proces zou voor wat betreft de transistordichtheid het beste overeenkomen met het 10nm-proces van Intel.


Deze afbeelding van Wikichips geeft de transistordichtheden van verschillende procedés weer.

Intel zou van plan zijn om 180.000 N6-wafers af te nemen in 2021. Het is daarbij onduidelijk of het gaat om cpu's, gpu's of beide. Ondertussen laat AMD zich ook niet de kaas van het brood eten en wordt het komend jaar naar verluidt TSMC's grootste afnemer van wafers op het 7nm-proces. Voor onder andere Zen 3- en RDNA 2-producten zou AMD 200.000 wafers willen gaan afnemen, tweemaal zoveel als dit jaar.

Voor TSMC lijkt het wegvallen van bestellingen van HiSilicon en Huawei daarmee al opgelost te worden voordat het überhaupt een probleem wordt. Tegelijkertijd vormt dit voor Intel dus juist een uitgelezen mogelijkheid om een deel van zijn eigen productieproblemen op te vangen. Het voorgaande klinkt aannemelijk, maar hou er rekening mee dat het niet in beton gegoten ligt.

Bron: ChinaTimes

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*