[Pro] explosieve groei aantal CPU-cores per processor maakt server-GPU's minder noodzakelijk

8 reacties

Je kunt je afvragen waarom AMD met zijn nieuwe Zen-architecturen op het huidige aantal rekenkernen per package is gaan mikken. Voor veel consumentensoftware blijkt een core-aantal van 32 of zelfs 64 cores per cpu lang niet altijd flink betere prestaties te bieden. Dus wat moet je er mee, je kunt natuurlijk zware berekeningen doen, maar wat zijn andere toepassingen voor deze enorme hoeveelheden cores? Voor servers is het vaak een ander verhaal. Luc Costers, salesdirecteur bij Nutanix, vertelt dat het vergroten van het aantal cores bepaalde toepassingen alleen maar makkelijker maakt.

'Vroeger', of in niet-hardware-termen nog niet zo lang geleden, waren er voor opslag, netwerk en computekracht drie verschillende serverracks nodig. Opslag was hierbij een belangrijke flessenhals - de prestaties gingen harder dan dat de opslagcapaciteit groeide. HP Enterprise begon in 2005 met een technologie die het HyperConverged noemde, waarmee zowel opslag als netwerkmogelijkheden en rekenkracht in een 'enkele doos' gestopt kon worden.

Met name AMD's Epyc-chips, maar ook de ontwikkelingen bij Intel brachten deze ontwikkeling in een stroomversnelling. Data verplaatsen kost erg veel energie, opslag dichter bij de rekenkracht brengen is dus zonder meer nuttig. Nu opslag een minder groot probleem vormt is het ook nuttiger om meer cores te hebben. Voorheen kon dit ook worden opgelost met grafische chips, onder andere doordat deze manier nog niet mogelijk was zonder het gebruik van chiplets. Sinds de grootschalige introductie van multichip-packages met Zen 1 is het kosteneffectiever geworden om data te verwerken op de centrale processor(en).

In de toekomst zal de integratie van de drie factoren nog belangrijker worden. Er is niet alleen technisch meer mogelijk, toepassingen zoals desktopvirtualisatie (ook voor consumenten) zullen een flink hogere efficiëntie vereisen. Ook vanuit een beveiligingsperspectief is het nuttig; data die zich niet verplaatst is minder gemakkelijk op een malafide manier te gebruiken. Data is vaak veiliger in een datacenter dan op een laptop of desktop waar ongenode gasten relatief makkelijk toegang toe kunnen hebben. Om een virtuele desktop mogelijk te maken is ook grafische kracht nodig en daarom worden in vdi-servers vaak dure gpu's toegevoegd. 

Dat verandert volgens Costers: "Als je data dichtbij hebt, dan heb je veel compute nodig. Eerst een oplossing was om er meer gpu’s bij te zetten. Uiteindelijk zijn dat hele dure oplossingen voor zaken die opgelost kunnen worden door gewone processors. Het is dus effectiever om meer cores te hebben. Dus je kunt meer de processors uitnutten. Gpu’s kunnen nu vervangen door gewone processors en dat is veel goedkoper."

Een vdi-omgeving in de cloud, daar gelooft Costers nog niet helemaal in: "Om een goede, vlotte ervaring te geven is het, het beste om de vdi-omgeving lokaal te hebben. Het is een stabiele omgeving die niet stijgt of daalt en dus is het het beste om het zelf te lokaal te hosten en niet in een publieke cloud te laten draaien. Microsoft gokt op Azure en wil geen licenties meer verkopen, maar abonnementen."

Hij vervolgt: Ook vanuit security is het belangrijk om de data lokaal te hebben en op een eigen server. Je moet eens weten hoeveel gevoelige data in de mailapplicaties van mensen terug te vinden zijn. "

Hoe maak je een goede inschatting of de hardware die je hebt toereikend is en gebruikers een goede ervaring hebben? Costers: "Dashboard, een van de factoren: disk, geheugen of RAM zal achteroplopen. Continu bezig zijn om zaken toe te voegen. Wij steken nu een geintegreerd datamanagement, dit is de sla die ik mijn eindgebruikers beloof: en wat moet ik toevoegen om die sla te behouden. Dan kun je zien welke van de drie moet uitgebreid worden. Als je op deze manier blijft groeien, dan weet je dat je over twee maanden deze uitbreiding moet doen. Door deze voorspellingen haal je het gissen bij het uitbreiden eruit. En je kunt ook verschuiven tussen applicaties en de vdi-omgeving."


Het dashboard geeft een goed beeld van de belasting van je Nutanix-omgeving.
Zoals je hieronder in de screenshots kunt zien. 
 

Bron: Nutanix

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*