Gerucht: Huawei Kirin 1020 is duurder en groter dan Apple A14 Bionic

12 reacties

Huawei's dochterbedrijf HiSilicon zou ondanks de geopolitieke omstandigheden gewoon werken aan een nieuwe high-end smartphonechip, genaamd de Kirin 1020. Hij moet terechtkomen in in ieder geval de Mate 40. Volgens een gebruiker van het Chinese Weibo is de chip geen kleintje.

De kosten zouden tussen die van Apple's A14 Bionic en Apple's eerste arm-chip voor andere apparaten liggen. Vermoedelijk wordt met deze arm-chip van Apple het eerste ontwerp bedoeld dat specifiek voor krachtigere macOS-apparaten wordt bedoeld. Dat betekent dat ook de grootte vermoedelijk tussen deze twee chips zal liggen, als we aannemen dat dit nieuws waar is. Het moet de eerste chip op 5 nanometer zijn voor de Chinese chipmaker. Volgens de Weibo-klokkenluider gaat Apple's eerste grotere arm-chip voor macOS-apparaten een formaat van 138 mm2 hebben. Hoe groot de A14 Bionic gaat worden is nog niet duidelijk, maar wel zou hij de eerste mobiele chip zijn die de 3GHz-grens doorbreekt.

HiSilicon zou winst behalen op een minder hoog pitje hebben staan, waardoor de kosten van de chips een minder belangrijk punt zijn. Deze claim is opmerkelijk, want hoewel HiSilicon in een financiële stresssituatie vermoedelijk steun krijgt van de Chinese overheid en van Huawei, de omstandigheden zijn nog altijd niet al te fortuinlijk. Het Taiwanese TSMC mag namelijk vanaf september geen chips meer leveren aan Huawei, waar HiSilicon deze Kirin 1020 gaat produceren is daardoor nog niet duidelijk.

Samsung is een mogelijkheid, we hebben namelijk nog niets gehoord over een handelsverbod tussen Samsung en HiSilicon (en Huawei). Productie bij één van China's eigen foundries lijkt een veiligere optie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om chips te maken op SMIC's 7nm-node, die in het vierde kwartaal operationeel moet worden. 7 nanometer is echter nog altijd geen 5 nanometer, en het is ook niet duidelijk hoe SMIC's nodes zich verhouden tot processen van Samsung en TSMC. Het mag ook benadrukt worden dat het gaat om een gerucht, er zijn nog geen andere bronnen die soortgelijke informatie wisten te onthullen.

Bron: Mobile Chipmaster (Weibo)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*