Medeuitvinder computermuis William English overleden op 91-jarige leeftijd

19 reacties

William English, verantwoordelijk voor het bouwen van de eerste computermuis en de “Mother of all demos”, is overleden in San Rafael, Californië. Volgens de New York Times is de ingenieur bezweken aan ademhalingsproblemen. Hij werd 91 jaar oud.

Aan het einde van de jaren 50 verliet English de Amerikaanse Marine voor het Stanford Research Institute, waar hij Douglas Engelbart heeft ontmoet. Engelbart kreeg het idee om een apparaat te bouwen dat door middel van een cursor symbolen of afbeeldingen kon selecteren om zo specifieke taken te verrichten. English was echter de eerste die in staat was om van het idee een werkbaar apparaat te maken. 


Het prototype van de eerste computermuis, ontworpen door Engelbart en gebouwd door English 

De eerste muis werd voltooid omstreeks 1965. Het toestel bleek sneller te zijn in het navigeren op een scherm dan elk ander instrument dat bij SRI werd ontwikkeld. De cursor op het scherm werd de CAT genoemd. Aangezien deze de bewegingen van het apparaat bleef volgen is de term “muis” ontstaan. Tijdens de ontwikkeling van het systeem waren zowel English als Engelbart deelnemers van een overheidsprogramma dat testen deed met LSD. Beide wetenschappers namen de drug om te zien of hun creativiteit werd gestimuleerd. Wat voor invloed dit op de ontwikkeling heeft gehad zullen we nooit weten, maar het is duidelijk dat het een apparaat opgeleverd heeft dat we nu nog steeds gebruiken.

In 1968 was het duo verantwoordelijk voor een presentatie van het oNLine System of NLS. Het evenement dat in San Francisco doorging stond later bekend als de “Mother of all demos”. Tijdens de demonstratie werden allerlei concepten zoals online tekstverwerking, videobellen en hypertext getoond. Dit zijn technologieën die in een geavanceerdere vorm nog steeds worden gebruikt.


William "Bill" English in een ongedateerde foto (New York Times)

In de komende jaren verliet English het SRI voor het Palo Alto Research Center. Daar gebruikte hij vele NLS-ideeën als inspiratie voor het maken van de Alto, de eerste computer die van de grond af aan werd gebouwd met een besturingssysteem in gedachten. Later werd dit de eerste desktop genoemd. Het eerste huwelijk van English liep uit op een scheiding. Hij ontmoette zijn tweede vrouw, Roberta Mercer, op het SRI, waar beiden werkten. Samen met haar laat hij twee zonen van zijn eerste huwelijk, een stiefdochter, en een kleindochter na. 

Bron: The New York Times

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*