Sponsored: Deep Dive: Ubiquiti Unifi, OpenWRT, Mikrotik: werken allemaal op de QNAP QGD-1600p

0 reacties

Normaalgesproken geldt 1+1=2, maar in werkelijkheid hoop je dat door twee dingen te combineren de uitkomst groter is. Misschien wel 2,5 en mogelijk zelfs meer. Dat laatste is QNAP gelukt met de QGS-1600P. Dit wel heel bijzondere apparaat is een ware duizendpoot voor je netwerk. Het heeft vrijwel alles aan boord wat je in een modern thuis- of zakelijk netwerk nodig hebt.


Wanneer je de QGS-1600P voor het eerst ziet, is nog niet duidelijk dat we met een bijzonder apparaat te maken hebben. Het getrainde oog ontwaart echter wel iets opmerkelijks, want een hdmi-aansluiting komt niet heel vaak voor op een switch.

Zestien poe-poorten

Aan de voorkant lijkt het apparaat als twee druppels water op een slimme switch met een display waarop je de instellingen kunt zien. In totaal zestien poe-poorten zijn er aanwezig: vier gigabitpoorten met 60 watt vermogen voor ‘zware’ apparatuur, en twaalf gigabitpoorten voor lichtere apparaten met een maximaal verbruik van 30 watt. Dat zijn in de praktijk heel wat accesspoints, ip-camera’s en andere apparatuur die via een netwerkkabel kunnen worden gevoed. Twee poorten zijn uitgevoerd als sfp.

Dat maakt de QGD-1600P alleen al als switch interessant voor een klein bedrijf of een wat grotere thuisinstallatie. De hdmi-aansluiting verraadt echter dat hij nog meer in petto heeft dan alleen een switchfunctie. Daarnaast zijn er nog drie usb-aansluitingen en een extra netwerkaansluiting aan de voorzijde. Die connectors horen allemaal bij de ingebouwde nas, en dat is er eentje zoals je van deze nas-specialist mag verwachten. Nas op basis van Intel Celeron J4115
De nas die in de QGD-1600P is gebouwd, is gebaseerd op een Intel Celeron J4115-processor. Het is een quadcore-chip op basis van de Gold Mont Plus-cores. Hij werkt met een boost tot 2,5 GHz. Op het bordje is plaats voor maximaal 8 GB ddr4-geheugen. Opvallend is dat dit systeem in totaal drie netwerkaansluitingen heeft. Een dubbele, intern verbonden met de switch, en eentje aan de buitenzijde.


Het binnenwerk van de QNAP QGD-1600P.

In tegenstelling tot veel andere nas-apparaten van dit merk is er geen ruimte gereserveerd voor 3,5inch-disks. Wel kun je twee schijven in 2,5inch-formaat kwijt, het lijkt er dus op dat QNAP heeft bedacht dat je dit product bij uitstek met ssd’s gaat gebruiken. Op het bord vinden we nog een opvallende verschijning: een interne usb3.0-aansluiting. Daarop zou je een stick kunnen aansluiten of een kabel naar buiten kunnen geleiden naar externe opslag. Achterop is namelijk niet voorzien in aansluitingen.

Althans, behalve als je insteekkaarten toevoegt. Je kunt namelijk nog twee pci-express gen2 x2-kaartjes kwijt. Zo kun je het apparaat bijvoorbeeld uitbreiden met een 10gigabitkaartje met 2x m.2 nvme, de QM2-2P10G1TA uit dit artikel. Ook kun je een van de slots gebruiken om een wifi-kaartje op basis van bijvoorbeeld de Intel AX200 toe te voegen. Zo kun je van de QNAP QGD-1600P een echte draadloze router maken.

Het display aan de voorzijde biedt informatie over de netwerkaansluitingen en kan ook een aantal foutmeldingen weergeven. Dat is vooral handig als je de QNAP QGD-1600P ergens in een rack plaatst en direct het een en ander wil kunnen aflezen. Ook in een meterkast kan dit van pas komen.

MicroSemi VSC7425

QNAP heeft ervoor gekozen om geen ‘domme’ switch te monteren, maar een exemplaar dat volledig is te managen. De switch is gebaseerd op een MIPS-processor en biedt uitgebreide managementmogelijkheden via layer 2. Dat betekent dat je het verkeer binnen je netwerk helemaal kunt scheiden. Zo kun je extra veiligheid inbouwen door gebruik te maken van verschillende vlans. Linkaggregatie wordt onder andere ook ondersteund.


De MicroSemi VSC7425


Dit zijn de managementmogelijkheden die de QGD-1600P biedt.

Voor de switch biedt QNAP een beheeromgeving die via een eigen ip-adres is te benaderen.


De QSS managementomgeving van de switch.

Extreem krachtige router

De QGD-1600P is natuurlijk ook een nas, en die biedt alle functionaliteit die je gewend bent van QNAP. Behalve dat kun je dit apparaat ook anders inzetten. Je kunt het geheel transparant aan je huidige netwerk toevoegen als ‘switch met iets extra’s’. Maar je kunt het ook gebruiken als router. Standaard biedt QNAP al heel behoorlijke routingmogelijkheden, maar je kunt ook pfSense of Mikrotik toepassen, als je flink uitgebreide mogelijkheden wenst. OpenWRT behoort ook tot de mogelijkheden. Dankzij de kracht van de Intel Celeron-processor heb je dan een zeer krachtige router in handen.

Een andere toepassing waar dit apparaat prima in past is een netwerk waarbij je niet meer terugvalt op de combinatie met een traditionele router, maar gebruikmaakt van accesspoints, bijvoorbeeld van Ubiquiti of TP-Link. Dat is vaak een betere oplossing dan de router in de meterkast te plaatsen. De meterkast heeft in de meeste huizen immers geen centrale plaats. Losse accesspoints per verdieping/ruimte, of een mesh-set, is dan de beste keuze.


Je kunt zelfs de Unifi-producten van Ubiquiti managen vanuit de QGD-1600P.

De beheersomgeving van Ubiquiti kun je als app via de qnapclub bemachtigen en installeren, maar ook als Docker Container via Container Station laten lopen. Het voordeel is dat je dan dus geen Java op een pc meer hoeft te installeren en dat de beheersomgeving van Ubiquiti altijd beschikbaar is. Vanwege de QoS-mogelijkheden van de switch is hij een interessante optie als je op zoek bent naar een nieuwe gamingrouter. Je kunt niet alleen al je content direct beschikbaar hebben op de schijven in de nas, maar er ook voor zorgen dat je games niet verstoord worden door ander verkeer. Nadeel is wel dat hij door de ingebouwde fans wat meer lawaai maakt dan een standaardrouter. Als je hem in een meterkast of in een rack monteert, heb je daar minder last van.

Een echte smart-basis

De QGD-1600P biedt dankzij de uitgebreide routingmogelijkheden en het feit dat je het management van accesspoints kunt integreren op het apparaat prima mogelijkheden om het middelpunt van zowel een zakelijk als een uitgebreid thuisnetwerk te vormen. Een van de interessante zaken van de QGD-1600P en meer nas-apparaten van QNAP is dat ze ook prima geschikt zijn voor het management van de slimme apparaten in je huis. Standaard vind je al Domotz, en via Virtualization Station en Container Station kun je ook een groot aantal andere toepassingen integreren. Daarnaast kun je via QuWAN vrij eenvoudig meerdere netwerken op een transparante wijze aan elkaar koppelen als SD-WAN.

Conclusie

Bij QNAP is men er goed in om functies bij elkaar op te tellen. De QGD-1600P is een alles-in-één-apparaat waarbij je van veel flexibiliteit profiteert. Het is een nas en een slim te managen poe-switch, maar tegelijkertijd beschik je door de veelzijdigheid van het QNAP-platform ook over enorm veel mogelijkheden om een veilig en snel netwerk te creëren, zowel in een zakelijke als in een veeleisende thuisomgeving. Je kunt hem gebruiken als krachtige router met MikroTik, pfSense of OpenWRT, en ook bijvoorbeeld de apparatuur van Ubiquiti managen. Als je naar het kostenplaatje kijkt en de investeringen voor een krachtige nas en een uitgebreide poe-switch optelt, gaat de rekensom 1+1=3 ineens niet meer op en ben je stukken goedkoper uit. Als je kijkt naar de mogelijkheden die je in huis haalt, gaat het echter wel degelijk om meer dan twee losse apparaten.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
QNAP QGD-1600P-4G

QNAP QGD-1600P-4G

  • 1000 Mbit/s
  • 16 x
  • Power over Ethernet ondersteuning

712,00 €

1 winkel
« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*