Tekort aan smartphonechips dreigt voor Huawei

0 reacties

Huawei zegt dat het een dreigend tekort heeft aan smartphone-soc's vanwege sancties die de VS oplegde. Ook de productie van de eigen HiSilicon Kirin-chipsets stopt volgende maand met dezelfde reden. Ondertussen lobbyt Qualcomm om weer chips te mogen verkopen aan het Chinese bedrijf.

Tekort aan hardware

De sancties tegen Huawei zijn al enige tijd in werking, maar vooralsnog had het bedrijf genoeg hardware om zijn producten te blijven verkopen. Toen het nog kon werd daarvoor een flinke voorraad opgebouwd, maar die lijkt nu grotendeels uitgeput. Tegenover Associated Press verklaart het dat er een tekort aan chips dreigt. Zonder deze chips kunnen er logischerwijs geen smartphones meer geproduceerd worden.

Einde Kirin-chipsets

Met dochterbedrijf HiSilicon heeft Huawei ook een eigen chipfabrikant in huis. Deze maakt de bekende Kirin-chips die al veelvuldig toegepast zijn in smartphones. Recenter nieuws vertelde echter dat Huawei ook afgesneden wordt van chipbakkers die Amerikaanse technologie gebruiken, zoals bijvoorbeeld TSMC. Orders konden tot en met mei ingeleverd worden, maar vanaf september stopt de productie ook daadwerkelijk. Hierdoor lijkt het voor Huawei onmogelijk om nog hardware te bemachtigen.

Qualcomm wil einde handelsverbod

Amerikaanse bedrijven staan aan de andere kant juist te springen om weer zaken te doen met Huawei. Ze proberen de overheid van de VS ervan te overtuigen dat de sancties flinke economische nadelen hebben voor het eigen land. Het laatste voorbeeld daarvan is Qualcomm, dat volgens de Wall Street Journal actief lobbyt om weer zaken te mogen doen.

Volgens de fabrikant komt Huawei op enige andere manier toch wel aan zijn hardware, waarmee het handelsverbod effectief een enorme omzet voor Amerikaanse bedrijven blokkeert. Deze argumenten zijn al eerder geopperd, en niet altijd zonder succes. Diverse bedrijven mogen inmiddels weer samenwerken met de Chinese tech-gigant. Hieronder bijvoorbeeld Intel en Micron.

Bronnen: Wall Street Journal, Associated Press

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*