Samsung geeft details eerste LTPO OLED-scherm voor smartphones met VRR

8 reacties

Samsung maakt bekend dat het de eerste is met een oledscherm voor smartphones met variabele verversing. Hierdoor kan naadloos tussen verversingsfrequenties geschakeld worden, zodat de accu bespaard wordt. Vermoedelijk gaat het om de ltpo-techniek. De Galaxy Note 20 Ultra (preview) is het eerste toestel die dit krijgt.

Altijd 120 Hz is powerdrain

In de afgelopen jaren zijn ook smartphones overgegaan op schermen met meer dan 60 Hz. Er zijn diverse modellen met 90 Hz, 120 Hz of zelfs veel meer. Een probleem hierbij is dat deze schermen vaak vastgezet zijn op een bepaalde verversing. Zelfs een statische pagina wordt bijvoorbeeld 120 keer per seconde vernieuwd, wat een grote impact heeft op de accuduur.

Dynamische frequentie

De oplossing hiervoor zijn schermen die afhankelijk van de content naadloos schakelen tussen verversingssnelheden. Apple past dit bijvoorbeeld toe op zijn iPad Pro-serie, die volledig dynamisch schakelt tussen 1 en 120 Hz. Hier gaat het echter nog om lcd-schermen. Voor oled is dit minder gebruikelijk. Daarvoor is de ltpo-backplane ontwikkeld, waarmee sneller geschakeld kan worden, lagere frequenties mogelijk zijn en het energieverbruik verder wordt teruggedrongen. De Apple Watch gebruikt dit bijvoorbeeld en kan ongemerkt schakelen tussen 1 en 60 Hz. Op smartphones is het echter nog niet beschikbaar.


Testen van dynamische verversing bij Samsung Display.

Samsung brengt 'eerste' ltpo-scherm

Daar brengt Samsung vandaag verandering in, al wordt de term ltpo niet letterlijk genoemd. Het introduceert naar eigen zeggen het eerste smartphonescherm met volledig variabele verversing. Deze kan in diverse modi schakelen tussen in ieder geval 10 Hz en 120 Hz. Volgens Samsung was een nieuwe backplane nodig om tot 10 Hz te kunnen gaan, wat het bewijs voor ltpo lijkt te zijn.

Galaxy Note 20 Ultra

De Galaxy Note 20 Ultra is het eerste toestel dat dit scherm krijgt. Deze gebruikt een 6,9-inch 'dynamic amoled' met 1440 x 3200 pixels en maximaal 120 Hz. Opvallend is dat het geruchtencircuit ook 120 Hz met ltpo voorspelde voor de aankomende iPhone 12 Pro. Recentere berichten geven echter het tegendeel aan.

Geen grootschalige productie?

Waarom de Galaxy Note 20 Ultra wél dit scherm gebruikt en Apple nog zou wachten, wordt helaas niet duidelijk. Het is bekend dat Apple de schermen van Samsung Display gebruikt en Samsung Display zou vermoedelijk dolgraag miljoenen schermen verkopen aan de tech-gigant. Wellicht zijn ltpo-schermen nog niet in zulke grote hoeveelheden te produceren. We hebben het daarbij immers om tientallen miljoenen aan relatief grote smartphoneschermen. Mocht dit kloppen, dan zal de brede toepassing van ltpo-oled's dus nog even kunnen duren.


Galaxy Note 20 Ultra

Bron: Anandtech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*