'Samsung gaat standaard CPU-cores van Arm gebruiken voor nieuwe Exynos-chips'

24 reacties

Eind vorig jaar ging het gerucht dat Samsung ging stoppen met het ontwerpen van eigen cpu-cores op basis van de arm-instructieset. De ontwerpafdeling in het Amerikaanse Austin zou zijn opgeheven. BusinessKorea schrijft nu dat de elektronicagigant inderdaad een contract heeft afgesloten met Arm, die kant-en-klare ontwerpen voor cpu-cores zal gaan leveren. Zo wil het weer in de soc-race stappen en kunnen concurreren met Apple, MediaTek en Qualcomm.

Voor de cpu in zijn chips zou Samsung gebruik gaan maken van de Cortex-X-cores van Arm zelf. Dat moet een hoop ontwikkelkosten schelen en Samsung tegelijkertijd in staat stellen om zo concurrerend mogelijk te blijven; ook Qualcomm maakt bijvoorbeeld gebruik van de ontwerpen van het Britse Arm. Volgens BusinessKorea gaat het om een implementatie van de Cortex-X1-cores. Deze 'prime-cores' moeten vergelijkbaar zijn met de Cortex-A7-cores maar op een hogere kloksnelheid draaien.

Samsung verwacht dat er in 2021 meer concurrentie zal ontstaan tussen de verschillende arm-chipontwerpers, de eerste Exynos-chips met Arms eigen cores zouden in dit jaar moeten verschijnen. De nieuwe Exynos-ontwerpen moeten een voordeel hebben op modem- en npu-vlak. De Koreaanse chipmaker zou van plan zijn om zijn chippersoneel dat deze AI-processors moet ontwerpen met een factor tien te vergroten tot 2.000 mensen tegen 2030. Ook van de grafische zijde worden flinke verbeteringen verwacht, het heeft namelijk een overeenkomst met AMD gesloten om de RDNA-architectuur in te zetten in toekomstige soc's. In 2021 moeten de eerste producten met deze architectuur verschijnen, wat in lijn ligt met de andere verwachtingen die we momenteel van Samsung hebben. De Koreaanse zakenkrant schrijft dat het waarschijnlijk een race tussen Qualcomm en Samsung gaat worden — Apple verkoopt zijn chipontwerpen niet aan andere fabrikanten en is dit waarschijnlijk ook niet van plan.

Bron: BusinessKorea

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*