[Pro] Nvidia Quadro RTX met Ampere-GPU duikt op in planning, nieuwe voedingsaansluiting voor 300 watt?

5 reacties

Nvidia gaat vermoedelijk op 5 oktober de nieuwe Quadro-videokaarten op basis van de Ampere-architectuur onthullen op de openingskeynote op zijn eigen GTC. Een nieuwe roadmap laat meer informatie los over de line-up.

Eerder deze week kwamen we al foto's tegen van het topmodel in deze serie, die een koeler heeft die flink wat warmte moet kunnen afvoeren. Weliswaar zou de kaart een stuk efficiënter zijn dan de relatief vergelijkbare GeForce-kaarten en volgens de gekiekte planning minder dan 300 watt verbruiken. Volgens de YouTuber zou de opvolger van de Quadro RTX 6000 de volledige GA102-gpu gebruiken, waar 84 sm's in verwerkt zouden zitten. Hij moet zijn voorzien van 48 GB gddr6 en niet van gddr6x. De geheugenbus zou 284-bit breed zijn.

Zowel de Quadro RTX 6000 als de RTX 5000 moeten worden vervangen door deze kaart. Ondanks het feit dat hij gebruik zou maken van gddr6 blijkt hij efficiënter te zijn en beter moeten presteren dan de GeForce-tegenhangers. Een deel zou worden veroorzaakt door de hogere chipkwaliteit, die hogere kloksnelheden mogelijk maakt. Daarnaast is het gddr6-geheugen efficiënter, en de bredere geheugenbus moet er ondanks de lagere snelheden voor zorgen dat hij praktisch evenveel bandbreedte heeft als de GeForce RTX 3080. Hij moet minder dan 300 watt verbruiken, terwijl de RTX 3090 een flinke 350 watt verbruikt. De Quadro RTX 6000 moet in november op de markt komen volgens deze planning, het is nog niet duidelijk wat de exacte naamgeving zal zijn.

De nieuwe versie van de Quadro RTX 5000 moet ongeveer het aantal cuda-cores van de RTX 3080 hebben of zelfs meer dan dat, maar ook met een geheugenbus van 384-bit. Hier zou het gaan om 24 GB gddr6, de helft van het topmodel. Hij moet goed zijn voor een stroomverbruik (vermoedelijk de totale kaart) van 230 watt. Zowel de nieuwe RTX 6000 als de nieuwe RTX 5000 moeten gebruik kunnen maken van nvlink en pcie 4.0.

De Quadro RTX 4000 op basis van Ampere moet gebaseerd worden op de GA104 die ook in de GeForce RTX 3070 zit. Het zou gaan om de volledige die, maar het verbruik is beperkt tot 150 watt. De RTX 3070 (voor gamers) heeft een totaalverbruik van slechts 150 watt. Dit zou wederom worden veroorzaakt door het gebruik van de beste chips. Eerder gingen de geruchten dat Nvidia de chips voor de Quadro-producten bij TSMC ging laten fabriceren en de GeForce-kaarten bij Samsung, het is nog niet duidelijk of dit inderdaad het geval is.

Daarnaast is het ook erg opvallend dat de Quadro RTX 6000 op de foto is gezet met een enkele 8-pin-aansluiting voor je voeding, terwijl de kaart bijna 300 watt moet kunnen trekken. Het blijkt dat dit niet een reguliere peg-connector is, maar een 12volt eps-aansluiting die we kennen van cpu's. Deze aansluiting kan 235 watt leveren, en met de 75 watt van het pcie-slot levert dit een stroombudget van 310 watt op. Daarmee lijkt het mogelijke incompatibiliteitsproblemen met bestaande voedingen te willen voorkomen, wat zeker voor de professionele markt een belangrijk aandachtspunt is.

Bron: Moore's Law Is Dead |(YouTube)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*