'Microsoft werkt mogelijk toe naar vervanging Windows-kernel door Linux'

50 reacties

Met de steeds verdere en meer openbare ontwikkeling van het Windows Subsystem for Linux 2 (wsl2) en de grote rol van cloudplatform Azure (dat op Linux is gebaseerd) is Microsoft tegenwoordig veel met het open-source besturingssysteem bezig. Eric S. Raymond, een bekende ontwikkelaar en voorvechter van open-source software, heeft een interessante theorie over hoe Microsoft er in de toekomst mee verder kan gaan: de Windows-kernel vervangen met Linux.

Raymond baseert het idee op zowel het grote monetaire succes van Azure en het overbrengen van de Edge-browser naar Linux. Dankzij de krimpende pc-markt voorspelt hij dat het op een gegeven moment niet meer financieel rendabel zal zijn voor Microsoft om tijd en geld in Windows te blijven stoppen. 


'Microsoft loves Linux', aldus het bedrijf uit Redmond.

De laatste belangrijke factor is Proton, de Windows-emulatielaag die ervoor zorgt dat Steam-games zonder Linux-versie toch op Linux gespeeld kunnen worden. Raymond voorziet dat Proton in de nabije toekomst goed genoeg zal zijn om zakelijke software goed op Linux te kunnen draaien.

Met de bovengenoemde zaken in het achterhoofd stelt de ontwikkelaar dat het overstappen richting een Linux-basis met de tijd de meest winstgevende strategie voor Microsoft zal zijn. Het Windows-besturingssysteem kan dan bijvoorbeeld als Proton-achtige vertalingsschil werken, terwijl Microsofts eigen apps — zoals Edge — al native op de Linux-basis kan draaien. Mogelijk wordt het Windows-emulatiegedeelte later helemaal opgeschort, en wint Linux eindelijk de strijd om de desktopmarkt.

Bovenstaande is natuurlijk geenzins feitelijk, maar wel een interessant gedachte-experiment op basis van (tamelijk) realistische aannames. Of Microsofts groeiende inspanningen rondom Linux daadwerkelijk in de richting die Eric S. Raymond noemt zullen bewegen zal alleen de tijd kunnen uitwijzen.

Bronnen: Armed and Dangerous, SlashDot

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*