Vermeende specificaties AMD Ryzen 9 5900X: Zen 3, 12 cores, 5 GHz boostclock en hoog TDP

38 reacties

Naar verluidt wordt voor de nieuwe Zen3-cpu's de 4000-naamgeving overgeslagen en gebruikt AMD in plaats daarvan een 5000-naamgeving. Over een hoog gepositioneerde processor in die reeks, de Ryzen 9 5900X, zou techtuber 'PC Welt' meer gegevens te weten zijn gekomen die hij openbaar heeft gemaakt.

Het lijkt erop dat de nieuwe generatie Ryzen-processors geen grotere core-aantallen herbergen, dus prestatiewinsten zullen op een andere manier bereikt moeten worden. De nieuwe cpu-reeks zou wegens grondige architecturale aanpassingen een ipc-verbetering van maximaal 20% laten zien. Hoewel dit slechts bij hele specifieke toepassingen het geval zijn, ligt het wel in de lijn van eerdere geruchten. Tevens zou AMD hebben ingezet op het verhogen van de klokfrequenties, een gebied waarop Intel momenteel een voorsprong heeft. De Ryzen 9 5900X zou een boostclock tot 5 GHz kunnen behalen op een enkele rekenkern.

Deze extra prestaties komen naar verluidt met een prijs in de vorm van stroomverbruik. Het tdp zou namelijk stijgen naar 150 W. Hoewel het een gerucht betreft lijkt het aannemelijk. Ondanks een verbeterd 7nm+-procedé is de voornoemde verhoging van de kloksnelheid behoorlijk. Hoger geklokte cpu's opereren vaak op een hogere spanning waar vaak een hoger stroomverbruik mee gepaard gaat. Tevens kennen de high-end Intel-chips sinds de Comet Lake-generatie een dusdanig hoog stroomverbruik dat AMD daarin wellicht ruimte ziet, terwijl ze de nieuwe Ryzen-generatie desondanks energie-efficiënter houden.

Op 8 oktober om 18:00 uur is het zo ver, dan doet AMD de Zen3-architectuur uit de doeken.

Bronnen: Wccftech, PC Welt

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*