Nvidia's nieuwe driver voor RTX 3080 getest: lost software het stabiliteitsprobleem op?

46 reacties

De Nvidia GeForce RTX 3080's ervaren problemen met kloksnelheden, en veel modellen hebben als gevolg last van crashes. De oorzaak zou bij de gebruikte condensatoren liggen, zoals fabrikanten inmiddels ook zelf hebben verklaard. Nvidia heeft nieuwe drivers beschikbaar gesteld, die het probleem minder groot moet maken. Verschillende techsites hebben al testen uitgevoerd.

PCWorld heeft de RTX 3080 FTW3 van EVGA getest. De kaart die beschikbaar is voor consumenten heeft niet uitsluitend de minder kwalitatieve sp-caps, maar PCWorld heeft een dergelijke pre-productieversie te pakken gekregen. De FTW3-modellen die te koop zijn hebben vier sp-caps.

Met de oudere 456.38-driver crasht de kaart telkens op 1440 x 2560 in Horizon Zero Dawn en daarbij ook de GPU-Z-monitoringssoftware laat crashen. Opvallend is dat alléén deze game op quad hd een probleem lijkt te zijn, in ieder geval in de gebruikte testopstelling. Met de nieuwe 456.55-versie wist de benchmark op 1440p op 127 en 128 frames per seconde te draaien in drie keer testen. Met de voorgaande driver was het resultaat 129 fps, binnen de foutmarge dus.

Bij gameplay zou de kaart tussen de 1.980 MHz en 1.995 MHz draaien, terwijl het voorgaande stuurprogramma voor een boostklok van 2010 MHz zorgde. Een incidentele snelheid van 2.025 MHz blijkt veelal te veel te zijn bij kaarten die de update niet gebruiken. Het blijkt dat in het laadscherm de grafische kaart wel stabiel draait op 2010 MHz ná de update, maar dit lijkt niet haalbaar te zijn in games.

Ook HardwareLuxx heeft de nieuwe driver getest, in Doom Eternal, Control en Battlefield V om precies te zijn. De Asus TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC heeft met de nieuwe software een iets lagere kloksnelheid bij dezelfde spanning. Het verschil zou echter zo marginaal zijn dat je het verschil niet zult merken. Mocht je een RTX 3000-videokaart hebben die vatbaar is voor dit probleem en gebruikmaakt van een ontwerp dat in theorie vatbaar is, dan bestaat er een kans dat de nieuwe driver genoeg gaat zijn.

Bronnen: PCWorld, HardwareLuxx

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*