Microsoft presenteert Surface Laptop Go en geeft Surface Pro X een opfrisser

1 reactie

Microsoft heeft vandaag de langverwachte Surface Laptop Go onthuld, een budgetvariant van de Surface Laptop. Daarnaast heeft het de Surface Pro X voorzien van Qualcomms vernieuwde Snapdragon SQ2-chip.

In september gingen de eerste geruchten over een Laptop Go, die zich tot de Surface Laptop zou moeten verhouden zoals de Surface Go zich tot de Surface Pro verhoudt. Dit blijkt inderdaad het geval te zijn. Het apparaat krijgt een display van 12,4-inch met een 1536 x 1024-resolutie. De beeldverhouding is dus 3:2. Het gaat om een touchscreen dat met tien vingers tegelijkertijd kan worden bediend.

Er zit een Intel Core i5 1035G1 in, een Ice Lake-chip met vier cores en acht threads op maximaal 3,6 GHz (één core). Het basismodel heeft 4 GB ram en 64 GB opslag. Er komen ook varianten met 8 GB ram en 128 GB of 256 GB opslag. Qua connectiviteit heeft hij een usb-c-poort (zonder Thunderbolt-ondersteuning), een usb type-a-connector, een 3,5mm-audiojack en een een Surface Connect-poort. Laatstgenoemde heeft ondersteuning voor snelladen. Dankzij de Ice Lake-cpu heeft hij ondersteuning voor wifi 6 en Bluetooth 5.0.

Verder heeft hij een tpm-module en er kan ingelogd worden via Windows Hello One Touch met de vingerafdrukscanner. De vingerafdrukscanner zit echter niet op het basismodel. De webcam heeft een resolutie van 720p en een lens met een f/2.0-diafragma. Er is ook een omgevingslichtsensor aanwezig, in combinatie met twee far-field microfoons. Wat de accucapaciteit is is niet bekend, maar hij moet 13 uur meekunnen volgens Microsoft.

Hij is gemaakt van aluminium en een kunststof met 30% aan gerecycled materiaal. Standaard wordt hij geleverd met Windows 10 S, maar er kan worden overgestapt op Windows 10 Pro. De zakelijke versie heeft in verband met de extra beveiligingsfuncties standaard Windows 10 Pro. Hij zal vanaf 27 oktober te koop zijn voor een vanafprijs van 650 euro. Microsoft toont meerdere kleuren in zijn marketingmateriaal, maar op de pre-orderpagina is uitsluitend Platina aan te vinken. Daarnaast laat deze pagina een prijs van 630 euro zien.

De softwaregigant heeft bovendien de Surface Pro X enigszins vernieuwd. Tot nu toe had dit apparaat een chip genaamd de 'SQ1', die Microsoft en Qualcomm samen hebben ontwikkeld. In feite ging het om een aangepaste Snapdragon 8cx. Nu Qualcomm de 8cx heeft vernieuwd met de Snapdragon 8cx Gen 2 5G heeft ook de Surface Pro X een opfrisser gekregen met de 'SQ2'.

Hoewel de naam van de 8cx Gen 2 5G suggereert dat hij standaard 5G-ondersteuning heeft, is dit niet het geval. Zo heeft Microsoft gekozen voor 4G-ondersteuning via het Qualcomm X24-modem. De SQ2 heeft een Adreno 690-gpu en biedt waarschijnlijk iets hogere cpu-kloksnelheden. Verder zijn de specificaties gelijk aan de bestaande Pro X. Hij moet vanaf 27 oktober te koop zijn voor minimaal 1.700 euro.

Microsoft heeft ook drie nieuwe accessoires, in de vorm van de Designer Compact Keyboard. Dit draadloze toetsenbord kan gemakkelijk wisselen tussen drie verschillende Bluetooth-apparaten. De accuduur moet twee jaar zijn en hij is in het wit en in het zwart uitgevoerd. Hij moet vanaf 8 december te koop zijn voor 80 euro. De Microsoft Number Pad is een los numeriek toetsenbordje met Bluetooth, dat vanaf vandaag te koop is voor 30 euro. Met de 4K Wireless Display Adapter kun je gemakkelijk een van wifi voorzien apparaat verbinden met een 4K-display. Hij kost 60 euro. Er komen ook twee nieuwe muizen, genaamd de Bluetooth Ergonomic Mouse en de Modern Mobile Mouse. Ze krijgen een adviesprijs van respectievelijk 60 euro en 35 euro.

Bronnen: Microsoft, (productpagina Surface Laptop Go), (productpagina Surface Pro X)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*