[Pro] Nvidia bevestigt dat Quadro-naamgeving verdwijnt

9 reacties

Sinds de introductie van de Nvidia RTX A6000 grafische kaart voor de professionele markt, werd het ontbreken van de 'Quadro'-naamgeving niet ontgaan. Workstation-gpu's van Nvidia krijgen al jaren deze naamgeving net zoals 'GeForce' bij de consumentenkaarten, maar vanaf de Ampere-generatie lijkt dat dus niet meer het geval te zijn. Opmerkelijk is dat de beslissing om de naam achterwege te laten vrij recent genomen lijkt te zijn: in persmateriaal gebruikte Nvidia de Quadro-naam nog wel.

Het bedrijf heeft inmiddels officieel bevestigt aan Anandtech dat het de Quadro-naamgeving met pensioen stuurt. Al eerder verdween de Tesla-naamgeving voor zijn reeks van data center gpu accelerators, de nieuwe op Ampere-gebaseerde variant heeft dan ook gewoon de RTX A40. De naam Tesla verdween al eerder, wellicht ook door verwarring met het automerk.

Nvidia geeft als reden dat de verschillende producten in zijn assortiment steeds meer en meer met elkaar overlappen. Zo kan bijvoorbeeld de RTX A6000 ook als gpu-accelerator gebruikt worden voor het trainen van neurale netwerken, en omgekeerd kan de RTX A40 ook toepassingen draaien die voordien enkel geassocieerd zouden worden met de typische Quadro-kaarten. De RTX A40 zal in tegenstelling tot zijn voorgangers nu ook video outputs bevatten, zodat een aparte gpu niet meer vereist is. De lijn tussen gpu's voor professionele workstations (Quadro) en die voor data centers (Tesla) vervaagt, en volgens Nvidia moet het verwijderen van de naamgeving het keuzeproces meer gestroomlijnd en simpeler maken.

De Nvidia RTX A6000 voor workstations zonder Quadro naamgeving

De Nvidia RTX A6000 voor workstations, zonder Quadro naamgeving

Bronnen: Anandtech, Heise

« Vorig bericht Volgend bericht »
0