Acer introduceert eerste Chromebook met Qualcomm Snapdragon 7c én 4G

3 reacties

Acer heeft op zijn Next@Acer-evenement een groot aantal nieuwe producten geïntroduceerd, waaronder een nieuwe Chromebook die is voorzien van Qualcomms nieuwe Snapdragon 7c-soc. Dit is een arm-processor, net als de Snapdragon 8cx Gen 2 5G die Acer in de nieuwe Spin 7 heeft gestopt. Het nieuwe product komt in twee varianten met de namen Chromebook Spin 513 en Chromebook Enterprise Spin 513.

De twee laptops zijn qua hardware praktisch gelijk aan elkaar, ze maken allebei gebruik van de Snapdragon 7c met acht Kryo 468-cpu-cores op 8 nanometer. In de praktijk betekent dat dat hij twee van Arms Cortex-A76-cores en zes Cortex-A55-kernen gebruikt. Een kloksnelheid wordt niet vermeld, maar Qualcomm verklaarde bij de onthulling eind 2019 dat de 7c tot 2,4 GHz moet kunnen. Dat zal vermoedelijk voor interessante prestaties op Chrome OS zorgen, omdat Chrome OS native gebruik moet kunnen maken van de arm-architectuur. Daarnaast komt er een optie voor 4G via het Snadragon X15-modem van Qualcomm, iets wat we doorgaans uitsluitend bij high-end Windows-laptops zien. Zo kun je de laptop dus écht (bijna) overal gebruiken op de manier zoals hij is bedoeld, namelijk verbonden met het internet.

De Spin 513 is voorzien van een ips-display van 13,3-inch met een full hd-resolutie. Hij heeft een screen-to-body-ratio van 78% en moet met Corning Gorilla Glass beter beschermd zijn tegen krassen. Het scherm is bovendien volledig om te klappen, zodat hij ook in tabletstand te gebruiken is.

Naast de optionele 4G-ondersteuning heeft hij een wifi 5-chip met 2x2 mimo-ondersteuning en met Bluetooth 5.0. Er moet maximaal 8 GB lpddr4x en 128 GB opslag aanwezig zijn, helaas weten we niet of het gebruikte flashgeheugen een reguliere ssd is of gebruikmaakt van emmc-geheugen. In ieder geval zal het geheugen vermoedelijk op het moederbord gesoldeerd zijn, de laptop is namelijk maar 15,55 millimeter dik. Hij weegt 1,2 kilogram.

Wat fysieke aansluitingen betreft zouden er vier poorten zijn geïntegreerd, waaronder twee usb-c-poorten met usb 3.2 Gen 1 (5 Gb/s), een displayport alternate mode en opladen via deze aansluiting. Een derde usb 3.2 type-a-poort zal vermoedelijk ook 5 Gb/s aan doorvoersnelheden hebben. Wat de vierde connector is, is niet duidelijk.

De Enterprise Spin 513 biedt extra veiligheidsopties met de zakelijke versie van Chrome OS. Via 'Zero Touch Enrollment' kunnen bedrijven de Chromebook laten afleveren bij de eindgebruiker, en als deze verbinding maakt met het internet wordt de laptop direct ingeschreven als actief apparaat op de ict-afdeling van het betreffende bedrijf. De consumentenversie zal vanaf januari 2021 te koop zijn in de Benelux voor 500 euro, de Enterprise-versie zal vanaf februari te koop zijn. Wat deze zal kosten is helaas nog niet bekend.

Er komt ook een nieuwe, compacte Chrome OS-mini-pc. De Chromebox CXI4 maakt gebruik van een Intel Core i7 uit de Comet Lake-generatie (10th gen). Afgaande op het formaat en het gebruiksdoel zal het om een U-chip gaan.

Hij is voorzien van een usb 3.2 type-c-poort, vijf usb 3.2 type-a-connectoren en twee hdmi-aansluitingen. Voor het verbinden met het internet is er wifi 6-ondersteuning en een ethernetpoort aanwezig. Hij heeft ook een Kensingtonslotje voor diefstalbeveiliging en er is een los verkrijgbare vesa-montagekit aanwezig. Acer zegt dat de Chromebox CXI4 vanaf eind januari in de schappen zal liggen voor minimaal 270 euro, de Chromebox Enterprise CXI4 zal rond hetzelfde moment te koop zijn voor 360 euro.

Bron: Acer

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*