AMD lijkt te werken aan Navi 10-videokaart speciaal voor crypto-mining

33 reacties

In 2017 en 2018 waren videokaartfabrikanten en gpu-ontwerpers berucht omdat ze de videokaarttekorten door de cryptovaluta-mininghype niet bepaald hielpen. Ze gooiden in feite olie op het vuur door bewust kaarten te ontwerpen die uitsluitend in stáát waren om dergelijke taken uit te voeren, waardoor er minder grafische kaarten aan gamers verkocht werden. AMD's Vega 10-kaarten waren producten die wellicht nog het meeste last hadden van de hype. AMD lijkt nu te werken aan een product dat wederom specifiek is bedoeld voor cryptocurrency-mining.

Phoronix heeft namelijk Linuxpatches gevonden voor een AMD-videokaart die als 'navi10 blockchain SKU' beschreven staat. De Navi 10-chip vinden we in de RX 5700-serie, die al geruime tijd op de markt is. Dat betekent dat er een minder grote invloed moet zijn op de videokaartvoorraden, aangezien AMD en zijn partners binnenkort ook videokaarten op basis van Navi 21 en Navi 22 op de markt zal brengen. Dit zijn de opvolgers van Navi 10, en maken onder andere gebruik van de nieuwe RDNA 2-architectuur. De kaarten met deze gpu's moeten een stuk beter presteren dan Navi 10, er zal dus weinig reden zijn om nog een bestaande kaart te kopen (voor ongeveer de introductieprijs).

Volgens Phoronix gaat het om exact dezelfde videochip, maar de ontdekte driver zorgt ervoor dat de display-engine (display core next, dcn) en de videoencoder (video core next, vcn) worden uitgeschakeld. De chip heeft het device ID 0x731E en zal waarschijnlijk worden toegevoegd in Linux 5.11.


Een RX 470 van Sapphire, die speciaal is bedoeld voor het delven van cryptocurrencies.

Aangezien AMD speciaal voor het delven van digitale valuta zoals Ethereum (ETH) en Monero (XMR) een videokaart aan het ontwikkelen is, zou je denken dat hij automatisch beter zal presteren dan de aankomende Navi-videokaarten van de tweede generatie. Dit hoeft echter niet zo te zijn, we weten nog niet hoe goed RDNA 2 om zal gaan met miningalgoritmen.

Toch blijkt AMD dus zijn best te doen om de schade aan de gamingmarkt te beperken. Het zet klaarblijkelijk een oudere chip in, waar vermoedelijk nog genoeg voorraad van is, om deze markt voor cryptomining te verzadigen. Vermoedelijk probeert AMD hiermee in te spelen op de recente prijstrend van cryptocurrencies, die positieve signalen afgeeft.

Bron: Phoronix

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*