Intel geeft details Rocket Lake-architectuur vrij: extra PCIe en eerste nieuwe core sinds 2015

69 reacties

Intel heeft de nieuwe architectuur voor de elfde generatie desktopprocessors onthuld. De chips dragen de codenaam Rocket Lake, en de cpu-cores zijn gebaseerd op het Cypress Cove-ontwerp.

De chipmaker claimt met Cypress Cove double digit instructies-per-klokverbeteringen te bieden, oftewel een ipc-toename van minstens 10%. Exacte details noemt het bedrijf niet, maar wel is duidelijk dat het voor desktopchips de eerste nieuwe architectuur voor cpu-cores van Intel is sinds 2015; toen werden de eerste Skylake-producten namelijk onthuld. De huidige Core- en Xeon-chips op basis van Comet Lake maken hier nog altijd gebruik van.

Cypress Cove borduurt voort op Sunny Cove, de kernen waar Ice Lake gebruik van maakt. Ice Lake is op het moment van schrijven echter alléén terechtgekomen in laptopchips, begin volgend jaar moeten de eerstvolgende Xeon-cpu's voor servers ook op Ice Lake gebaseerd zijn. De geïntegreerde gpu maakt gebruik van de Xe-architectuur, het ontwerp dat ook in Tiger Lake verwerkt zit. De gpu in de mobiele Tiger Lake-chips zag flinke verbeteringen, dit zal dus ook het geval zijn voor de Core 11000-producten.

Merkwaardig is dat Intel zelf aangeeft dat Rocket Lake-S maximaal 8 cores en 16 threads zal hebben, terwijl Comet Lake-S-cpu's maximaal 10 cores en 20 threads hebben. De geheugencontroller die in Comet Lake op ddr4-2933-snelheden liep is, kan in Rocket Lake standaard ddr4-3200 aan. Verder moeten de nieuwe Core-producten ook overweg kunnen met Intel deep learning boost en met vnni, waarmee taken die gebruikmaken van artificial intelligence betere prestaties moeten bieden.

Zoals verwacht brengen de Core-chips van de elfde generatie ook ondersteuning voor pcie 4.0, en ook niet onbelangrijk is dat het aantal vrije lanes is verhoogd van 16 stuks naar 20. Dat betekent dat er naast de verbinding voor de chipset en bijvoorbeeld een pcie 4.0 x16-aansluiting ook ruimte is voor een x4-connector. Zo kun je bijvoorbeeld een nvme-ssd direct op de processor aansluiten, zonder tussenkomst van de chipset.

De Thunderbolt 4-ondersteuning die in Tiger Lake zit wordt niet genoemd, maar wel moet er een usb 3.2 Gen 2x2-controller in de processor zitten. Deze standaard kan tot 20 Gigabit per seconde verwerken. Verder heeft de verbeterde video-transcoder ondersteuning voor 4K op 60 Hz, met 12-bit kleuren en Chroma 4:4:4 met h.265, scc en vp9, of tot 4K op 60 Hz met 10-bit kleur en Chroma 4:2:0 met de relatief nieuwe av1-codec. Het maximale aantal ondersteunde 4K-schermen is toegenomen tot drie stuks, maar er valt ook te kiezen uit twee 5K-displays op 60 Hz.

Intel zegt verder nog weinig over bijvoorbeeld kloksnelheden en cachegroottes, maar wel weten we dat ze in het eerste kwartaal van 2021 op de markt zullen komen. Tegen die tijd zullen we meer details hebben.

Bron: Intel

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*