TSMC maakt investering in fabriek in de VS concreet, eerste $ 3,5 miljard gepland voor Arizona

33 reacties

TSMC heeft in een persbericht aangegeven dat het heeft besloten om een fabriek in het Amerikaanse Arizona te bouwen. De pure play chipfoundry heeft in mei al aangekondigd in deze staat chips te gaan maken, na flink lobbyen van de Amerikaanse overheid.

Afgelopen mei bleek dat het in totaal een bedrag van 12 miljard Amerikaanse dollar uit gaat geven aan chipproductie in de VS, maar dit zal plaatsvinden tussen 2021 en 2029. De nieuwe aankondiging zal dus de eerste stap in deze richting zijn en onderdeel zijn van de 12 miljard, in plaats van een nieuw plan dat nog bovenop dit bedrag komt.

De fabriek moet een waarde van 3,5 miljard USD krijgen en de bouw zal vermoedelijk in 2021 starten, aangezien het plan nu naar buiten komt en aangezien dit ook in mei al het plan was. De waardeschatting betekent ook dat het ontwerp van de fabriek vermoedelijk al klaar is. Er moeten op den duur 1.600 direct gerelateerde banen bij komen en in 2029 moet de fab 20.000 chipwafers per maand kunnen produceren.


Het concept van de fabriek in Arizona.

Verder verklaart TSMC in het bericht dat het 15,1 miljard dollar uit gaat geven aan 'installatie en uitbreiding van geavanceerde en specialistische technologieën' en aan de kapitaaluitgaven die het normaal gesproken ook al heeft. De 3,5 miljard voor de fabriek in de VS moet hier dus een onderdeel van zijn, de rest van de uitgaven zal betrekking hebben op landen als Taiwan en China. Het bedrag dat naar Arizona gaat is maar een klein deel van wat TSMC doorgaans uitgeeft aan fabrieken; het is in 2018 bijvoorbeeld de bouw van een fab in Taiwan begonnen voor $ 3,6 miljard en het heeft het afgelopen kwartaal alleen al $ 3,14 miljard geïnvesteerd in verschillende zaken.

Bron: TSMC

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*