BOE laat het eerste 55-inch UHD AMQLED-paneel zien

19 reacties

Het Chinese BOE heeft een 55-inch UHD active-matrix quantum dot light-emitting diode-scherm uitgebracht. In 2017 liet de fabrikant al prototype-panelen zien op basis van amqled-techniek, maar dat betrof kleine 5- en 14-inch versies.


Afbeelding afkomstig van Pjtime

In tegenstelling tot de qled-techniek van Samsung, waarbij er sprake is van achtergrondverlichting, zijn de pixels in het amqled-paneel zelf-emissief. Deze eigenschap kennen we bijvoorbeeld van oled-panelen en het BOE-paneel heeft dan ook een contract van 1.000.000:1. De resolutie bedraagt 3.840 x 2.160 en het kleurbereik reikt tot 119% van het ntsc-kleurspectrum. Andere voordelen van deze techniek zijn een snellere responstijd, een lager stroomverbruik en de 'lcd-laag' is overbodig geworden. Ook zouden de amqled-pixels een langere levensduur hebben dan amoled's.

Het productieproces is in principe vrij eenvoudig. Alle lagen kunnen geprint worden, zij het screenprint of inkjetprint. Momenteel is de enige kostbare fase van deze productiewijze die van de top-electroden. Deze worden geplaatst door middel van vacuum evaporation of magnetron sputtering. BOE geeft aan dat er wordt gewerkt aan methoden waarbij ook die stap geprint kan worden, alhoewel dergelijke methoden voorlopig nog niet ingezet kunnen worden. Ook de huidige productiewijzen zouden betaalbare amqled-schermen mogelijk maken.

Omdat het paneel pas recent beschikbaar is gesteld en andere fabrikanten deze panelen in tv's dienen te bouwen, zal het nog enige tijd duren voordat televisies op basis van deze panelen in de winkels liggen.

Bron: BOE

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*