Linus Torvalds: onwaarschijnlijk dat Linux wordt geport naar Mac-apparaten met M1-SoC

63 reacties

Eerder deze maand gaf Linux-bedenker Linus Torvalds op het Real World Technologies-forum aan dat hij met plezier zou gebruikmaken van een MacBook met Apple’s M1-processor, indien Linux erop zou kunnen draaien. Hij vermoed dat dit niet het geval gaat zijn, of in ieder geval niet in de nabije toekomst.

Torvalds beweert al enige tijd uit te kijken naar een krachtige ARM-laptop waarop Linux kan worden gedraaid. De nieuwe MacBook Air zou een potentiële kandidaat zijn voor deze toepassing, al geeft de ontwikkelaar aan dat hij geen tijd heeft, noch de wil om met bedrijven om te gaan die geen ondersteuning willen bieden.


Naast de MacBook Air, komen ook de nieuwe MacBook Pro en Mac mini met Apple's M1-soc.

Daar wringt het schoentje. Het voornaamste probleem met de M1-soc zou de gpu zijn, alsook de omringende apparaten. Zolang Apple geen informatie deelt wat betreft de hardware, kan Linux niet worden ondersteund. Hij vreest dat dit binnenkort ook niet gaat veranderen, al blijft hij hoopvol voor verandering.

Daarnaast hoopt Torvalds ook op cpu’s met meer cores. Graag had hij een apparaat gezien waarbij de nadruk ligt op het gebruik van meerdere sterkere cores, in plaats van een langere batterijduur. Zo is de M1-soc uitgerust met vier sterkere cores en vier zwakkere, efficiëntere cores. 

Bron: ZDNet

« Vorig bericht Volgend bericht »
0