Streacom DB1-behuizing kan CPU's van 45 watt passief koelen met minimaal formaat

4 reacties

Streacom heeft een nieuwe behuizing geïntroduceerd genaamd de DB1. Het is een erg klein model dat plaats biedt aan een mini-itx-moederbord. Het meest bijzondere aan dit model is dat hij geschikt is om processors volledig passief te koelen.

Hij meet slechts 22,2 bij 22,2 bij 10,1 centimeter (bijna 5 liter), waarmee hij niet veel groter is dan een mini-itx-moederbord van 17 bij 17 centimeter. Hij is volledig fanless en gebruikt voor de koeling de behuizing zelf als koelelement, één van de zijkanten heeft een heatsink met een maximale diepte van 21 millimeter. Hierachter zitten twee heatpipes van 6 mm die in totaal 45 watt kunnen overdragen. Dat moet genoeg zijn voor bijvoorbeeld een Core T-processor van Intel of een zuinige apu van AMD, zoals de Athlon 3000G. De processor undervolten is uiteraard ook een optie om bijvoorbeeld meer cores in de compacte behuizing aan de praat te houden.

Het ontwerp moet niet alleen simplistisch en stevig zijn, maar ook flexibel. Alle panelen van geanodiseerd aluminium zijn te roteren, zodat je de heatsink aan de linker of aan de rechterkant kunt hebben en bijvoorbeeld de aansluitingen van het voorpaneel aan de voor- of bovenkant. Wat processorkeuze betreft is de DB1 ook flexibel, zo moet een FCBGA 1667-moederbord met een on-board Intel Xeon-cpu ook geschikt zijn. Ook het ingebouwde i/o is modulair; de usb-a-poort kan worden vervangen door een paneeltje met een type-c-aansluiting.

Streacom heeft ook zelf een voeding ontworpen die geschikt moet zijn voor deze kast. Het is een 'nano-psu' genaamd de Nano90, die net als bijvoorbeeld de Pico-PSU's op de 24-pin-aansluiting voor je moederbord past. Hij is met 90 watt minder krachtig dan bijvoorbeeld de Nano160. Wel is er plek voor een 2,5-inch ssd met een sata-aansluiting en er lijkt nog een extra sata- en molex-connector aanwezig te zijn. De externe adapter zorgt ervoor dat de ac-dc-conversie buiten de kast gebeurt, wat zal helpen met de warmteafvoer. De Nano90 wordt verkocht voor 68 euro, de behuizing kost 109 euro voor zowel de witte als de zwarte versie.

Bron: Streacom

« Vorig bericht Volgend bericht »
0