Marktanalist: chiptekorten AMD komen vermoedelijk door problemen bevoorradingsketen TSMC

17 reacties

De afgelopen tijd was het lastig om een processor, videokaart of een console aan te schaffen. De leveringsproblemen van AMD-producten lijkt niet alleen te komen door een hoge vraag van onder andere gamers en cryptocurrencydelvers, maar ook door tekorten bij de chipfabrikanten zelf. Dat schrijft het Taiwanese Digitimes, op basis van zijn eigen bronnen binnen de industrie.

De marktanalist haalt bronnen van TSMC's bevoorradingsketen aan, die verklaren dat er een tekort is aan abf-substraten. Abf staat voor ajinomoto build-up film en wordt gebruikt voor de chippackages van producten. Er worden drie leveranciers van TSMC aangehaald, genaamd Unimicron Technology, Kinsus Interconnect Technology en Nan Ya PCB. Alle drie zouden ze niet genoeg abs-substraten kunnen leveren, waardoor AMD slechts 50 tot 60% van de vraag naar Zen 2-chips voor laptops (lees: de Renoir-die) kan leveren.

Voorheen werd gedacht dat het kwam doordat TSMC de capaciteit van zijn chipproductie niet hoog genoeg kon krijgen. Het heeft immers de volumekortingen voor zijn wafers gestaakt en de prijzen voor contracten verhoogd. Het is niet duidelijk waarom specifiek de output van Renoir in het geding komt, andere producten worden niet genoemd. In ieder geval haakt Digitimes specifiek aan op AMD's productie, maar het lijkt erop dat ook andere fabrikanten dergelijke moeilijkheden ervaren. Ook Nvidia zegt dat de voorraad van de RTX 3000-gpu's krap is door een tekort aan onder andere substraten, maar de gpu's (en dus vermoedelijk ook de packages) worden bij Samsung in Zuid-Korea geproduceerd en niet bij TSMC.


In ieder geval de Renoir-package moet bij TSMC een probleem vormen, maar waarom specifiek dit product wordt genoemd en niet TSMC's productie in het algemeen is niet duidelijk.

Bronnen: Digitimes, Tom's Hardware

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*