CES: Intel demonstreert Rocket Lake-chip versus Ryzen en laat Alder Lake-systeem zien

98 reacties

Intel heeft zijn aankomende Rocket Lake-chips gedemonstreerd tijdens een eigen CES-presentatie. Het bedrijf zette een 8-core Rocket Lake-processor tegenover een 12-core AMD Ryzen-cpu in de game Metro Exodus. Ook is o.a. een vroeg Alder Lake-systeem de revue gepasseerd. De inhoud van de presentatie kwam enkele uren van tevoren al naar buiten, maar inmiddels is het embargo verstreken.

Het blauwe kamp bevestigde opnieuw dat de cpu's maximaal acht cores en zestien threads krijgen, pcie 4.0 ondersteunen en de Xe-architectuur gebruiken voor hun ingebouwde graphics. De Cypress Cove-cores moeten een ipc-verbetering van maximaal 19% kunnen tonen, en de geïntegreerde gpu moet tot 50% krachtiger zijn ten opzichte van de voorgaande desktopgeneratie. Verder moet de snelste RKL-S-cpu een single- en all-core boostkloksnelheid van respectievelijk 5,3 GHz en 4,8 GHz kunnen halen.

Ook Deep Learning Boost is ondersteund, Intels algoritme waarmee AI-software betere prestaties moet halen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de vnni- en bf16-instructies, die vallen onder de avx512-paraplu. Anandtech schrijft dat Rocket Lake naast op de nieuwe moederborden met de 500-chipsets ook moet werken op 400-chipsets en dat pcie 4.0 kan worden aangezet aan de hand van een bios-update. De H410- en B460-moederborden kunnen helaas niet overweg met Rocket Lake.

Ook liet het bedrijf een kleine demonstratie zien. Een achtkoppige Rocket Lake-processor nam het op tegen een niet nader benoemde Ryzen-chip met twaalf cores. Gekoppeld aan een GeForce RTX 3080 van Nvidia produceerde het Intel-systeem circa 9 fps meer in Metro Exodus, waarmee de AMD-pc met zo'n zes procent werd verslagen. De test werd gedraaid op full hd met hoge instellingen. In zes andere games moet hij zo'n 2 tot 8% beter presteren dan de Ryzen 5900X, vermoedelijk dus ook de processor die werd gebruikt voor de Metro Exodus-test.

Verder heeft het blauwe kamp aangegeven dat er naast de Tiger Lake-H35-laptopprocessors ook nog Tiger Lake-chips met acht cores komen. Deze processors krijgen ook ondersteuning voor pci-e 4.0 en wifi 6e. Ze moeten klokfrequenties van 5 GHz aan kunnen tikken op meerdere cores. 

Er was ook nog een korte vooruitblik op de twaalfde generatie Core-desktopprocessors van het bedrijf, ook wel bekend onder de codenaam Alder Lake. Een engineering sample van de hybride-cpu werd getoond in een werkend systeem, wat vermoedelijk ook ddr5-geheugen bevatte. Meer details werden niet gegeven.
Ten slotte maakte Intel bekend dat het Ice Lake-SP, de serverprocessors die het vorig jaar al aankondigde, in productie heeft genomen. In de loop van het eerste kwartaal moeten de chips beschikbaar worden.

Bronnen: Intel (1), (2)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0