AMD en Nvidia: Voorraadtekorten houden aan tijdens eerste helft 2021

49 reacties

Zowel Nvidia’s Ampere-videokaarten als AMD’s RDNA 2-gpu’s hebben sinds hun lancering te kampen gehad met voorraadtekorten. Beide bedrijven hebben aangegeven dat de leveringsproblemen tot ver in 2021 zouden kunnen aanhouden. In het kader van de CES-beurs hebben AMD en Nvidia de situatie opnieuw toegelicht. 

Zo heeft marktanalist Harlan Sur gepraat met Nvidia-cfo Colette Kress. Volgens haar worden de tekorten vooral veroorzaakt door de aanhoudende grote vraag. De chipontwerper verwacht dat het aanbod ontoereikend zal zijn gedurende het eerste kwartaal. Het eerste fiscale kwartaal van Nvidia loopt pas af rond eind april. Op korte termijn zal het dus lastig blijven om een nieuwe Ampere-gpu aan te schaffen.

Op het vlak van AMD heeft Ian Cutress van AnandTech de kans gehad om ceo Lisa Su te interviewen. Ook zij benadrukt dat de voorraadproblemen vooral worden veroorzaakt door de grote vraag. Ze gaat echter nog een stapje verder; de schaarste aan componenten zou zeker aanhouden tot eind juni. Pas in de tweede helft van 2021 zou de productie terug kunnen voldoen aan de vraag.


De videokaarten van zowel het groene als het rode kamp hebben last van voorraadtekorten.
(Foto: The Verge)

Beide bedrijven geven wel aan dat ze er alles aan doen om zoveel mogelijk kaarten in de handen van consumenten te krijgen. Nvidia bekijkt bijvoorbeeld de vraag op het vlak van mining. Indien deze sterk stijgt, kan het groene kamp reageren door de CMP-kaarten opnieuw te produceren. Dit zijn speciale miningkaarten die geen videopoorten bevatten.

AMD gaat dan weer voor een langere tijd referentieontwerpen aanbieden op zijn website, wat vorige maand werd bekendgemaakt. Het voordeel hiervan is dat de gpu rechtstreeks aan de consument kan worden verkocht. Hierdoor kan de kaart worden verkocht voor een bedrag dat dichter in de buurt komt van de adviesprijs. Het bedrijf raadt zijn partners aan om hetzelfde te doen.

Bronnen: Nvidia (Seeking Alpha), AMD (AnandTech)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*