'Windows 10 21H2-update brengt zwevend startmenu en beter app-management'

65 reacties

Microsoft werkt aan een Windows 10-update met een flinke user interface-herziening. Afgelopen oktober kwam Windows Central met de eerste details hierover, en vorige week werd het nieuws min of meer officieel doordat Microsoft zelf een vacature online plaatste. Nu heeft Windows Centrals Zac Bowden opnieuw details onthuld, samen met een paar interessante conceptafbeeldingen.

Een in het oog springende verandering is het zwevende startmenu. Het startmenu zou in de update met de codenaam 'Sun Valley' zowel aan de onderkant als aan de rechterkant zijn omringd door je bureaubladachtergrond. Het is niet duidelijk of het om een transparante 'rand' gaat, Bowden zegt niet of het menu weg te klikken is als je bijvoorbeeld (al dan niet per ongeluk) net te ver links klikt. Hetzelfde geldt voor de zoekbalk en een nieuwe widget die 'news and interests' genoemd zou worden. Laatstgenoemde zit dus in de taakbalk verwerkt, zoals ook te zien is in de mockup van Windows Central.

Verder moet de Alarmen en klok-applicatie een vernieuwd ontwerp krijgen, net als de meeste andere apps van Microsoft zelf. Een nieuwe accufunctie in Instellingen moet je (aan de hand van een grafiek) een duidelijker beeld geven van welke apps veel energie verbruikten op een bepaald tijdstip. Er zou functionaliteit ontwikkeld worden om te voorkomen dat je accu hierdoor te snel leegloopt, hoewel het niet duidelijk is of dit automatisch kan.

Er moet volgens Windows Central ook een functie verschijnen waarmee Edge-vensters los worden gerangschikt in de snap assist view-functie, waarmee je in één oogopslag kunt zien welke apps er open staan. Deze functie vindt je links onderaan, naast de zoekbalk. Momenteel zie je uitsluitend browservensters met alle tabbladen naast de andere programma's.

Voor tablet- en touchscreengebruikers in het algemeen moeten er nieuwe gebaren gebruikt kunnen worden. Met vier of vijf vingers moet je bijvoorbeeld openstaande vensters kunnen minimaliseren. Dit is al mogelijk met trackpads, maar sommige touchscreenfunctionaliteit ontbrak nog. Verder beweert de techsite dat er veranderingen op komst zijn wat standaard geïnstalleerde apps betreft, hoewel het niet duidelijk is of je er in de toekomst meer kunt verwijderen of juist minder. Windows Central verwacht dat Sun Valley ook bekend zal komen te staan als Windows 10 21H2 en Windows 10 October 2021 Update, hoewel het nog niet vaststaat dat hij rond die tijd zal verschijnen.

Bron: WindowsCentral

« Vorig bericht Volgend bericht »
0